Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 23:45:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: One više ne kriju godine  (Pročitano 872 puta)
07. Dec 2005, 13:05:18
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.0
mob
Apple 15
One više ne kriju godine

Žene starije od 40 godina više se ne stide da priznaju koliko godina imaju, kad ih već dobro nose. Povrh toga, bore su sve manji problem

Imam utisak da je moj život stvarno počeo u 53. godini. U roku od godinu dana, razvela sam se i moja dva sina su otišla od kuće. Jedan pravi preokret, bolan, ali oslobađajući", priča Kolet. Napustila je ozbiljnu karijeru i otvorila cvećaru. Danas ne oblači ništa drugo sem farmerki, viđa se sa farmaceutom 11 godina mlađim od nje i više je nije briga "šta će ljudi reći.

Ovo je sve češća tendencija kod žena "u izvesnim godinama". Kad stignu do stresnog i turbulentnog perioda u svom životu, one sagledaju svoje mogućnosti i nađu novi smisao svog života. U odnosu na svoje majke, imaju sopstvene finansijske izvore, svikle su na veću nezavisnost, bolje su obrazovane i sposobne da istovremeno žongliraju sa više uloga. Imaju kontrolu i sigurnost.

To su "nove matorke", koje su uhvatile dobar talas. Magazin Tajm na svojoj naslovnoj strani hvali njihove sposobnosti, modni kreatori ih šalju na modne piste, a izdavači ih obožavaju. Pomama u Francuskoj je tolika da od početka ove godine tamo postoji specijalna agencija za manekene, koja upošljava osobe stare između 45 i 85 godina. Nova reklama za "dav" prikazuje ženu duge zlatne kose, a pitanje je da li je žena na slici "seda" ili "zavodljiva". A implicitan odgovor je bio i jedno i drugo, i seda i zavodljiva.

Nova tolerancija

Zvezde ne zaostaju. Demi Mur (42) nije dosta bilo što se udala za mnogo mlađeg momka, nego još i pozira za Versaćea. Šeron Stoun (47) pozajmljuje svoje lice Dioru, Suzan Sarandon (58) "Revlonu", a Endi Mekdauel (47) Lorealu.

"Postoji jedan novi socijalni diskurs, politički veoma korektan, koji kaže da žena može da izgleda u skladu sa svojim godinama", objašnjava Alen Kemin, sociolog i istraživač, koji je sarađivao sa "Lankomom" u lansiranju kreme "risurfis pil" (Resurface Peel). "Ovaj diskurs je logičan jer treba ublažiti strogost trenutnih normi. Ideal mladosti nikad nije bio tako izražen. Botoks je ponovo u modi, estetska hirurgija se otvoreno sprovodi i skalpelima se prepuštaju čak i političari. A kozmetička industrija je zatrpana proizvodima protiv starenja. "Dav" reklama, već nekoliko godina nezamisliva, obeležava novu toleranciju, ali njena manekenka ne korespondira većini žena, koje svoju kosu blajhaju. Postoji velika razlika između tog diskursa i realnosti", objašnjava Kemin.

Procenjeno je da je francuska industrija anti-ejdž proizvoda 2002. godine vredela 300 miliona evra. Za poslednjih nekoliko godina uvećala se za 13 odsto. Prodaja je podstaknuta sve većim brojem populacije starije od 50 godina (2012. godine te osobe će predstavljati 37 odsto francuske populacije) i industrijskom proizvodnjom proizvoda koji su pre toga bili rezervisani za kozmetičke salone, dermatologe i estetske hirurge, kao što su to piling i glikolna kiselina.

Više nemam komplekse

Svi brendovi predlažu proizvode protiv starenja: kreme (dan, noć, vrat, oči, usne, dekolte...) i pilinge, tečne pudere, pa čak i šampone. Potreban je specijalan rečnik da bi se dešifrovao njihov sadržaj, koji je sve naučniji, ali su poruke nesumnjivo iste: "Da biste ostale mlade", "Ni govora o opuštanju", "Pobedite vreme", "Danas imate 40 godina, ali to se ne da primetiti". Nema sumnje je da je za očuvanje društvenog uticaja neophodno očuvati dobar izgled. A gde su u svemu tome te "nove matorke"?

"Ne volim da gledam kako mi se bore umnožavaju i koža zbrčkava", priznaje Kolet. "Ali danas više volim svoj odraz u ogledalu nego pre 20 godina. Znam ko sam, šta hoću i više nemam komplekse. Pomirila sam se sa činjenicom da su bore tu i da će ostati tu. Možda će doći i taj dan kad ću ih ceniti". A to je ideja od koje se sve više udaljavamo. "Zrele godine više nisu sinonim za mudrost, kao što ni veliki stomak više nije simbol lagodne egzistencije", podvlači Alen Kemin.

Samo osam odsto holivudskih uloga namenjeno je ženama starijim od 35 godina (nasuprot 50 odsto uloga namenjenih muškarcima istih godina). Ali one se ne daju. Fotografija Džejn Fonde (67 godina) je pre nekoliko meseci izašla na naslovnoj strani magazina Gud hauskipin. Fonda je odbila da retuširaju njeno lice. "Neću da mi uklanjaju moje bore, ne želim da ličim na sav ostali svet", rekla je ona. Džejmi Li Kertis (47) je pre tri godine u donjem rublju i bez retuširanja pozirala za magazin Mor. "Nisam više želela da učestvujem u tom mitu o mladosti. Želela sam da pokažem da volim sebe takvu kakva sam". Upravo je to onaj ulog koji žene od 45 godina stavljaju na kocku.

Izvor: Blic \ Prevela S. Ilić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Nov 2024, 23:45:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.