Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 23:04:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Salman Rušdi postao vitez  (Pročitano 543 puta)
25. Jun 2008, 17:23:18
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Britanska kraljica Elizabeta Druga dodelila je u Londonu titulu viteza piscu Salmanu Rušdiju.

Najava da će britanski književnik indijskog porekla dobiti tu počasnu titulu pokrenula je lavinu osuda u muslimanskom svetu.

Godine 1989, iranski lider ajatolah Homeini izrekao je smrtnu presudu Rušdiju, optužujući ga da je počinio svetogrđe romanom "Satanski stihovi".

"Ne žalim ni zbog jedne napisane knjige. Ova titula nije počast za neku određenu knjigu već za moje veoma dugo književno stvaralaštvo i drago mi je što mi je to priznato", rekao je pisac.

Salman Rušdi (61) prvi roman je objavio sredinom sedamdesetih, a proslavio se knjigom "Deca ponoći", koja je 1981. godine nagrađena Bukerovom nagradom.

"Satanski stihovi", objavljeni 1988, pokrenuli su kontroverzu prvo u Velikoj Britaniji a potom u Iranu.

Rušdi je zbog Homeinijeve presude angažovao 24-časovno obezbeđenje i povukao se iz javnog života. Iranska vlada je pre deset godina ukinula presudu.

"Prošlo je mnogo vremena. Moj prvi roman objavljen je pre 33 godine. Mislim da se kao pisac nadate da ćete iza sebe ostaviti policu punu zanimljivih knjiga i divno je kada je vaš rad priznat", naveo je pisac.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Life iz simple, make choices and don't look back

Zodijak
Pol
Poruke 50236
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Mugabeu oduzeta titula viteza

LONDON - Velika Britanija je oduzela titulu viteza predsedniku Zimbabvea Robertu Mugabeu, koju mu je uručila kraljica Elizabeta II 1994. godine, saopštio je danas Forin ofis.

Portparol Forin ofisa je saopštio da su se odlučili na ovaj korak kao "znak gnušanja" zbog "kršenja ljudskih prava i prezira vrednog nepoštovanja demokratije" u Zimbabveu pod Mugabeovom vladavinom.

Oduzimanje titule viteza Mugabeu, što je redak događaj, predložio je šef britanske diplomatije Dejvid Miliband, a odobrila kraljica, prenela je DPA.

U nasilju koje je izbilo posle prvog kruga predsedničkih izbora u Zimbabveu 29. marta, najmanje 85 simpatizera opozicije je ubijeno, dok je 3.000 je moralo da potraži lekarsku zbog zadobijenih povreda.

Lider opozicionog Pokreta za demokratske promene (MDC) Morgan Cvangiraj saopštio je 22. juna da se povlači iz predsedničke trke, navodeći kao razlog političko nasilje u zemlji i unapred određen ishod izbora u korist predsednika Mugabea.

Prema zvaničnim rezultatima izbora Cvangiraj je osvojio 47,9 odsto glasova, a Mugabe 43,2 odsto.

Lider MDC najpre nije prihvatao te rezultate saopštivši da je već u prvom krugu odneo pobedu, ali je kasnije ipak odlučio da učestvuje u drugom krugu izbora, koji je zakazan za 27. jun.

Izvor: Krstarica
IP sačuvana
social share
Od kada su fenicani izmislili novac pitanje zahvalnosti je za mene reseno
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 23:04:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.