Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Odrzano takmicenje u brejkdensu  (Pročitano 902 puta)
05. Mar 2006, 10:53:45
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5
mob
Apple 15
Na takmičenju u brejkdensu egzibicije sa domaće hip-hop scene

Piruete - da se ušineš

Pirueta "bronko" iliti "donki" počinje tako što izgleda kao da ćete da uradite stav na šakama, ali se tu ne zadržavate, noge vam prelaze zamišljenu liniju iza glave, vraćaju na pod, i čim ga dodirnu, "odbijate" se nazad i sve ponovo... To je samo jedan od koraka u brejkdensu. "Trtl", "vindmil", "valdez" i "suisajd" čak, još neki od naziva, pa onda zamislite kako sve to izgleda u praksi. Neverovatno i zadivljujuće! Da se ušineš.

A svi koji su u petak u došli u SKC mogli su da odgledaju najkvalitetnije što u ovom trenutku domaća hip-hop scena može da ponudi plus nekoliko inostranih brejkdens grupa. Na prvom značajnijem takmičenju kod nas učestvovalo je oko sto takmičara iz 22 ekipe. Od toga devet ekipa iz inostranstva je došlo na "Ponjer circle 2006". Pobedili su francuski denseri "Ligitim obstrakšn", mađarski "revolucionari" bili su drugi, a "Masiv brejk atek", iz Beograda, ujedno i organizatori, osvojili su treće mesto. Čik nek kažu da je bilo nameštaljki.

I Bursa iz domaće brejkdens grupe "Rekognajz" odaje priznanje organizatorima. Kaže, odlično organizovano, nije očekivao da bude tako dobro. Fer, s obzirom na to da i jedni i drugi za sebe kažu da su k'o Zvezda i Partizan. "Večiti" oči povadiše!

Totalni napad brejkera

Da bi neko naučio bilo šta, pa i brejkdens, bitna je volja. A da bi imao volje, priča Anđelko, moraš da imaš i predstavu o tome šta treba da radiš.
- S ljudima u formi je naravno lakše raditi. Ni meni nije bilo lako kad sam počeo. Nije mi išlo. Ali, kad ti je dovoljno stalo do nečega... - objašnjava Anđelko. Njegova grupa radi sa decom zaostalom u razvoju i sa "normalnima". Ističe zasluge za otkrivanje talenta malog Bajrama, prvaka države u hip-hopu. Dečak je osmi razred, a radi, fizikališe i izdržava celu svoju porodicu. "Totalni napad brejkdensera" predstavljali su u petak Miloš, Petar, Alen i Marko. Miloš je prvak države u skokovima u vodu, trenirao je i gimnastiku, a na "Mašincu" ređa sve desetke, Marko je profesionalni kuvar, dok se Alen zarazio brejkdensom od tetke koja i dan-danas igra "za svoju dušu".

Brejkdens je jedna od četiri osnove hip-hopa. Ostale su grafiti, didžejing i emsijing. Sam brejkdens, kažu nam igrači, počiva na gimnastici, ima elemenata kapoere (brazilskog spoja muzike, plesa, borbe i akrobatike), ostalo je hip-hop i "đuska". Uz muziku didžeja, Anđelko je vodio program, pa je tražio da i njega publika podrži aplauzom, jer, kako reče, prvi put to radi. Smenjivale su se na "floru" ekipe iz Beograda, Zagreba, Novog Sada, pa Francuzi, Rumuni, Mađari... Svaka "bitka" je trajala po osam minuta.

A jedino pravilo bilo je da nema kontakta tokom "borbi" četiri na četiri. Fora je da odigra denser iz jedne grupe, "odgovara" mu potom rival iz suparničkog tabora. Pritom jedni druge izazivaju u stilu "e, nemate pojma, javite se kad nešto naučite", ili "i ja sam tako igrao kad sam počinjao!". Povremeno je Anđelko opominjao da se razdvoje ili da naprave mesta za sve vratolomije koje su izvođene. A na kraju bitke, zna se "poštovanje protivnika". I "surovi" rivali moraju srdačno da se pozdraveÖReč-dve o sudijama.

Trojica ih je bilo na podijumu. Hrvat, Francuz i Mađar. Vižljasti Francuz je sa plavom kapuljačom na glavi uglavnom delovao zapanjeno. Kao da se tek probudio i ne zna gde je. Oči širom otvorene. Elegantno popunjeni Hrvat ličio je na mlađu verziju američkog reditelja Majkla Mura, a tek kad je, usred nastupa dve grupe, izvadio ogromnu platnenu maramicu da izduva nos! Posle svakog nadmetanja, Anđelko je odbrojavao "tri, dva, jedan" i sudije bi pokazale na jednu ili drugu stranu. Ili na sredinu podijuma, što bi značilo da je jedan od njih neodlučan.

Dok su sudije odlučivale šta da rade zbog neparnog broja grupa, publiku su zabavljali igrači kapoere, devojke ravnopravno sa mladićima. Cilj igre je, kažu, odbraniti se. Pa je tako što je duže vremena proticalo, ritam postajao sve brži, igrači sve zaneseniji i publika je bila oduševljena. "Radili" su telefoni i opcija "moje fotografije". Anđelko Pavlović, organizator i voditelj, kaže, grdne muke imao je da bi sve ispalo kako treba.

- Svi su bili skeptični. I ranije sam organizovao slična takmičenja, ali nijedno ovako veliko. Morao sam da smestim ljude, obezbedim prevoz... Polovinu troškova obezbedili su sponzori - objašnjava Anđelko iz "Masiv brejk ateka". A zahvaljujući mami, podršci i menadžeru, drugu polovinu troškova je platio Mateja Kežman, proslavljeni fudbaler. Ništa bez mame. Hvala Bogu na tome! Letos nisu dobili vize za Sloveniju, pa je intervenisao otac organizatora koji radi u ministarstvu. Jer inspiracija se najpre "aktivira" kad putuješ.

Izvor: Glas Javnosti \ Jasna Vučić
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.125 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.