LESKOVAC, 21. april 2011, (Njuz) – Većina ljudi u Srbiji bi najradije glasali za stranku čiji su osnivači, pokazalo je najnovije istraživanje još uvek nepriznatog Fakulteta političkih nauka iz Leskovca. Prema ovom istraživanju, prosečan čovek pri izboru omiljene stranke se ne rukovodi toliko programom same stranke, koliko mu je bitno to da li je stranku osnovao lično ili ne.
Tako bi Tomislav Nikolić najradije glasao za Srpsku naprednu stranku, koju je i sam osnovao, dok je omiljena opcija Borisa Tadića Demokratska stranka, čiji je i sam jedan od osnivača. Neki od ispitanika, poput Čedomira Jovanovića tvrde da su morali da osnuju sopstvenu partiju samo da na sledećim izborima ne bi morali da ponište listić, ili još gore, uopšte ne izađu na izbore.
-Da nisam učestvovao u osnivanju SPS-a, sada verovatno ne bih imao za koga da glasam, tvrdi Ivica Dačić, jedan od učesnika u anketi i glasač i predsednik SPS-a. Teško mi je da shvatim zašto bi neko uopšte glasao za stranku koju nije lično osnovao i od koje nema ama baš nikakve koristi, ali srećom, ima i takvih ljudi, dodaje Dačić.
Procenat punoletnih građana u Srbiji koji nikada do sada nisu osnovali ni jednu političku stranku iznosi oko 13 posto, i oni su prema rezultatima ankete uglavnom apstitnenti na svim izborima.
Zakon o osnivanju političkih partija je od nedavno promenjen i sada je za osnivanje partije potrebno deset hiljada glasova i nekoliko stotina hiljada dinara, za razliku od perioda u kome su osnivane sve dosadašnje stranke kada je za osnivanje bilo potrebno dvoje ljudi i oko sedamdeset dinara.
-Zamislite da je i nama trebalo toliko para i ljudi da osnujemo stranku, pa nikada u tome ne bismo uspeli, tvrdi nasmejano jedan od ispitanika, Vojislav Koštunica, predsednik, osnivač i jedan od glasača DSS-a. Srećom pa sada o tome ne moram da razmišljam, a prilikom izbora se uvek opredelim za stranku u koju najviše imam poverenja, jer sam je lično osnovao, zaključuje Koštunica.
Cisto sumnjam u ovako nesto-pa i sami bi se razocarali kada bi dosli na vlast i nikada vise ne bi glasali za sebe . Uostalom u Srbiji na glasackim listicima vec imamo Miki Mause, Paje patke, Marsovce,..imena i prezimena ljudi, polne organe a da nisu ni bili u kampanjama
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . " Danko Popovic -Knjiga o Milutinu