Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 10:04:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto baka Jelka uvek spava na terasi?  (Pročitano 2600 puta)
31. Jan 2006, 21:22:06
Veteran foruma
Legenda foruma

Moje ime je Ozymandias.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 38906
Zastava Kragujevac
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
Zašto baka Jelka uvek spava na terasi?

Vitalna baka Jelka Živadinović (75) već čitavu deceniju, i leti i zimi, spava na terasi. Sa suprugom Srbislavom 25 godina živi u kući u vikend naselju Budin del, udaljenom od Pirota pet kilometara. Ni ovih dana, kada su se temperature spuštale i do 20 ispod nule, baka Jelka nije menjala navike. Umesto u toploj sobi, spavala je u svom krevetu na terasi, piše agencija Beta. Jelka objašnjava da za to što spava na terasi, posebno zimi, ima „debele” razloge - unutra joj je pretoplo, pada joj jorgan sa kreveta, voli čist vazduh... „Spavam na čistom vazduhu. Prvu godinu kad legoh, nisam stavila najlon na ogradu. Tu noć pade sneg. Kad se razbudih ujutro, sneg napadao na jorgan, a na trepavicama mi se uhvatilo inje. Zalepile se, pa ne mogu da ih odlepim. Ipak, mnogo mi je fino što spavam napolju”, priča baka Jelka.

Ona na terasi spava već deset godina. Kaže da to svoje, kako ga naziva „legalo”, ne misli da menja. „Za lekara ne znam. Nit me hvata grip, niti kašalj. Ovde ću da spavam dok sam živa”, odlučna je Jelka. Leti za spavanje oblači spavaćicu, a zimi umesto spavaćice - zimski kaput. „Na glavu zabradim maramu i umotam se u jorgan i ćebe - i nema zime”.

Na pitanje kako je došla na ideju da spava napolju, kao iz topa odgovara da je u sobi u kojoj se boravi celog dana i kuva, bilo jako zagušljivo. „Rekoh jednom sebi: ama, što ne izađem napolje. Pošto imam dva kauča na terasi, legoh jednu noć i lepo se naspavah. Od tada više ne ulazim u sobu na spavanje. Meni, brate, tako odgovara”, kaže.

Njen suprug Srbislav i ne pokušava da je odvrati od toga. On spava unutra, a na njenom krevetu u kući su uredno složeni miljei. Na pitanje da li ga je nekad zvala da i on prespava na terasi, Jelka sa smeškom odgovara: „Ma nisam ga zvala. Mnogo mi je tesan krevet. Nema gde on da legne”.

Suprug Srbislav kaže da mu je, kad je Jelka rešila da spava napolju, to bilo čudno. „I sad mi je čudno”, dodaje. „Nisam nikada probao da spavam napolju, jer mi je hladno i unutra”, kaže deda Srbislav. (Beta)

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

2006_01_31_baka_jelka.jpg
(14.1 KB, 200x150)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ko rano rani, zajeb'o je pevca

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 7005
Zastava Krusevac/Beograd
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.51
mob
Nokia 6630
Svaka cast ovoj baki. Ona ce da zivi 100 godina Smile
IP sačuvana
social share

�

"San sam proziveo na "Marakani". Nisam kao klinac sanjao dres Mancestera ili Reala vec dres Zvezde, kapitensku traku na ruci i gol Partizanu! I sve sam to ostvario..." - Nemanja Vidic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa valjda joj je lepse napolju nego sa deda Srbislavom? Ko to zna?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
Na terasi nit' je ladno, nit' vrućina

Piroćanka Jelka Živadinović već deceniju spava napolju jer "u stanu neće san na oči"

I leti i zimi baka Jelka Živadinović iz Pirota, umesto u sobi - spava na terasi. Minulih dana, dok se živa u termometru u ovom kraju spuštala i do minus 20, Jelka je spavala na svom starom mestu - krevetu pod vedrim nebom.

- Nema laži, nema prevare. Ne mogu da spavam u sobu, tu mi je mnogo vrućina, a ja volim čis' vazduh, a i jorgan s kreveta mi pada.

Na terasi spava deset godina. Prisećajući se prve noći, baka Jelka kaže da se slatko naspavala, ali da je ujutru sneg napadao u njen krevet.
- Tu noć kad legoh zaboravila sam da zakačim najlon na ogradu. Ujutru, imala sam šta da vidim. Sneg prekrio moj jorgan, a na oči mi se u'vatilo inje. Trepavice se zalepile pa ne mogu da i' odlepim, ne mogu da progledam. Jes', tako je bilo - kaže ona.

Uverava nas da, kako reče, " sa' mnogo vodi računa" o tome da joj se to ponovo ne desi.
- Legnem si na vreme i mnogo mi je lepo. Ne mog' se žalim - priča baka Jelka.

Plaši vukove

Baka Jelka je imala i "bliski susret" sa vukovima koji često na njihovo imanje znaju da "svrate".
- Žene me pituju kako mogu da spavam na terasu i da li se plašim vukova. Ja im odgovaram: "kurjak kurjaka ne davi". Kol'ko puti dođu do sam ulaz u kuću. Počnem da vičem i kerovi i' najure. Jedanput me napadoše dok sam čuvala koze, ali se nekako odbrani - kaže baka Jelka.

U kući koju su sami izgradili, Jelka (75), sa suprugom Srbislavom, živi 25 godina. Priča da otkako su tu, u lepom vikend naselju Budin del ne zna za lekara.
- Sve oveja godine nit' me vatao grip, nit' kašljica. Na ovu moju terasu ću da spavam dok sam živa - uverava nas.

Na ideju da, umesto u sobi, spava napolju, došla je slučajno. U sobi u kojoj borave ceo dan i u kojoj se kuva ona nije mogla oka da sklopi.
- Mnogo zagušljivo. Jedno veče rekoh sebi "ma što ne izađem napolje". Tako i bi. Pošto imam dva kauča na terasu, lego tu noć i spavanje mi se mnogo ublaži. Od tada ja više za spavanje ne ulazim u sobu. Napolju mi odgovara. Neka je i trijes' ispod nulu, ja si spavam ovde. Ništa mi ne smeta, nit' ladnoća, nit' vrućina - kaže Jelka.

U prvi mah njena deca nisu baš bila previše oduševljena majčinim izborom, ali su se na to navikla.
- Sin se jedno vreme ljutio, ali šta će, kud će, to je moja odluka - kaže.

Uvodi nas u sobu i pokazuje dva kreveta. Na jednom spava njen suprug, a drugi je uredno namešten. Na krevetu heklani motivi.
- Supruga nisam nikad zvala da i on prespava na terasu. Tesan krevet. Nema kude on da legne. Ovo si je moj, a on si ima u sobu - priča smešeći se.

Leti za spavanje koristi spavaćicu, a zimi je njena "spavaćica" zimski kaput.
- Kad legnem na glavu zabradim maramu i umotam se sas jorgan i ćebeta. I nema zime. Neću da lažem. Legam si odma' posle "dnevnik u pola osam", ali rano ustajem. Imam obaveze oko stoku, da naložim vatru, a subotom da se spremam za pijac - kaže. Srbislavu je bilo jako čudno kada je ona rešila da spava napolju.

- I sa' mi je čudno. Baš sinoć joj govorim da ne ide napolje jer je mnogo ladno, ali ona ne sluša. Ja nisam nikada probao da spavam napolje, jer mi je ladno i unutra. Mojoj baba Jelki ništa ne fali. Još može da radi - kaže deda Srbislav.
Na petom kilometru od Pirota imaju njivu i vinograd, štale za stoku. Obrađuju imanje, a u poslu im pomažu deca i unuci.

Baka Jelka priča da je svojevremeno sadila duvan. Danju je brala, a noću nizala.
- Noću nanižem i po sto nize duvan, a pred zoru malo legnem. Ranom zorom krećem ponovo. Muž mi je bio terenac. Deset godine sam ovde sama bila - priča Jelka i dodaje: "Malo kopam, a malo i popijem. Deci kažem da "bez gorivo motor neće da radi. "Dok mogu da radim, će sipujem "gorivo". Pođem na pijac pa si sipnem malko rećijicu u flašicu da mogu da izađem uzbrdo. Jedanput zaboravi rećijicu i posle kad se vraća nazad, ne mog' se ukačim na ovaj naš trap. "Motorat" mi je dobar, ali "osovinata" (misleći na kičmu) me izdaje - kaže baka Jelka, čija su se leđa povila od velikog posla.

Izvor: Glas Javnosti \ Tekst i foto: P. M.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 244
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.6
mob
Nokia n73
Ajmo neku participaciju babi za kosmodisk. Ali ozbiljno.  Smile
IP sačuvana
social share
Uspeh se ne odlikuje znanjem niti snagom vec voljom koju posedujes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prvi Burek brak
Krajnje beznadezan

Nikad bolje

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14582
Zastava High
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Samsung S4
super baka
IP sačuvana
social share

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Avg 2025, 10:04:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.164 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.