Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nesto o carskom rezu-za buduce mamice  (Pročitano 10828 puta)
28. Apr 2005, 14:49:06
Prijatelj foruma
Poznata licnost


What doesn't kill you will make you stronger

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
Medicinske statistike pokazuju da je carski rez najčešće obavljana hirurška intervencija čak mnogo češća neko operacija krajnika ili, recimo, kamena u žuči!


Zahvaljujući napretku medicinske tehnologije spaseni su životi mnogih majki i beba, međutim, neminovno se nameće jedno pitanje: Da li je baš u svim slučajevima bio neophodan carski rez? Odgovor na ovo pitanje glasi: Ne, nije!


P: ZBOG ČEGA TREBA DA SE IZBEGAVA CARSKI REZ?
O: Ovaj operativan zahvat može da bude rizičan i za majku i za bebu. U slučaju kad prirodni porođaj predstavlja veliki rizik po život majke ili bebe, carski rez je jedini izbor. Ali, odluka o podvrgavanju ovoj vrsti porođaja češće se donosi radi izbegavanja porođajnih bolova ili zbog nedovoljne informisanosti o postupku.


P: KOJI SU TO RAZLOZI KOJI NALAŽU OBAVLJANJE CARSKOG REZA?
O: Ispadanje pupčane vrpce (kad pupčana vrpca izlazi pre bebe), placenta abruptio (kad se posetljica odvaja od zida materice pre porođaja), placenta previa (kad placenta delimično ili potpuno prekrije grlić materice), nepravilan položaj ploda (okrenut zadnjicom ili u postraničnom položaju), cefalopelvične disproporcije (kad je glava bebe prevelika da bi prošla kroz karlicu - ovo stanje može takođe da nastane i kao posledica ležanja tokom trudnoće zbog čega se plod ne spušta i nedovoljne pokretljivosti ploda ili dejstva anestetika), potom, zdravstveno stanje majke (akutne lezije herpesa, vrlo visok krvni pritisak, dijabetes itd. Ipak, znajte da ova stanja ne moraju uvek da budu razlog za izvođenje carskog reza. Naime, najnovije naučne studije pokazuju da uznemirenje ploda izazvano kontinurianim elektronskim praćenjem stanja ploda povećava broj porođaja craskim rezom. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako on definiše pojam "uznemirenja ploda" kao i o preventivnim koracima pre izvođenja carskog reza - iscrpljenost majke i ponovljeni carski rez.


P: KOJA SE VRSTA SREDSTAVA PROTIV BOLOVA PRIMENJUJE PRE CARSKOG REZA I POSLE NJEGA?
O: Ukoliko niste dobijali epiduralnu ili kaudalnu anesteziju zbog porođaja ili se radi o zakaznom carskom rezu, a ne o hitnom slučaju, najverovatnije ćete dobiti tzv. regionalni anestetik (epiduralnu ili kaudalnu anesteziju). U slučaju da iz bilo kojeg razloga ne možete da primite regionalnu anesteziju, ili je u pitanju hitan slučaj, porođaj će biti obavljen pod opštom anestezijom. Regionalna anestezija, kao što joj samo ime kaže, deluje samo na određen deo tela (u ovom slučaju od struka nadole), te majka može aktivno da učestvuje i sarađuje tokom porođaja, pri čemu su bolovi znatno ublaženi. S druge strane, carski rez pod opštom anestezijom predstavlja rizik pri čemu deo anestetika može da dospe u krvotok bebe, zbog čega ona kasnije, nego što je to uobičajeno, uspostavlja funkciju disanja. Dejstvo regionalne anestezije traje nekoliko sati nakon porođaja, a kasnije, lekar određuje neko drugo sredstvo protiv bolova.
Primedba: Pojedine majke tvrde da je dejstvo epiduralne anestezije individulano iskustvo koje varira od potpunog gubitka osećaja, do sposobnosti da se osete delovi tela gde je primenjena anestezija. Ali, u slučaju primene spinalne (kaudalne) anestezije, efekat je, u najvećem broju slučajeva, potpuni gubitak osećaja. U slučaju već primenjene epiduralne anestezije, akušer će menjati vrste medikamneta i povećavati njihovu dozu tokom porođaja.


P: KAKO SE ODVIJA CARSKI REZ?
O: Pojedini postupci mogu se primenjivati drugačijim redosledom, ili mogu potpuno da se izostave, a osnovne faze ove procedure su:

1. Uvlačenje katetera za prikupljanje urina
2. Postavljanje intravenoznih katetera
3. Primena antacida radi neutralisanja želudačne kiseline
4. Monitoring osnovnih funkcija (krvnog pritiska, rada srca)
5. Davanje anestezije
6. Dezinfikovanje kože stomaka (antibakterijskim sredstvom) i delimično brijanje pubičnih malja
7. Pravljenje reza na stomaku (vertikalno ili, daleko češće, poprečno)
8. Pravljenje reza na materici
9. Rasecanje vodenjaka
10. Oslobađanje bebe iz karlice
11. Rađanje deteta
12. Presecanje i zbrinjavanje pupčane vrpce
13. Ocenjivanje novorođenčeta
14. Vađenje placente (posteljice) i zašivanje materice
15. Zašivanje reza na stomaku
16. Prebacivanje na odelenje (s bebom ukoliko je njeno stanje zadovoljavajuće)


P: ŠTA JE TO HITAN CARSKI REZ?
O: U osnovi, ova operacija izvodi se u situacijama kad, bukvalno, nekoliko minuta odlučuje o životu bebe ili majke. Najčešće indikacije za izvođenje hitne operacije jesu placenta abruptio (prerano odvajanje posteljice od zida materice), placenta previa (delimični ili potpuno prekrivanje grlića posteljicom) ili ispadanje pupčane vrpce. U takvim situacijama carski rez izvodi se pod opštom anestezijom i pravi se vertikalan rez na stomaku (radi uštede dragocenog vremena).


P: KOLIKO VREMENA TRAJE OPORAVAK NAKON CARSKOG REZA?
O: To je krajnje individualna stvar i uglavnom zavisi od starosti, telesne konstitucije i opšteg zdravlja majke. Ipak, postoje i neka generalna pravila i faze oporavka nakon carskog reza. U očekivane tegobe ubrajaju se gasovi (i prateći bolovi), bolovi u predelu rane, kontrakcije materice, (zbog vraćanja materice u pređašnje stanje). Takođe, moguća je pojava ekstremnog umora (isrpljenosti) usled dejstva lekova ili samog porođaja.
Hirurški konci vade se obično nakon četiri do sedam dana od porođaja. Upravo zbog svega toga, neophodan je oprez i minimalno kretanje, bez naglih pokreta, mada je ustajanje iz kreveta, što je pre moguće, od velikog značaja za brži oporavak. Generalno pravilo glasi: Ne podižite ništa što je teže od vaše bebe! Nakon povratka iz porodilišta, iskoristite svaku priliku za odmor u postelji i dremež tokom dana i pronađite pomoć za obavljanje kućnih poslova, kao što su priprema hrane i briga za drugo dete (decu). Što se tiče povratka rekreativnim aktivnostima, najbolje je da ih odložite do potpunog oporavka, ili radite samo lagane vežbe, ali isključivo nakon konsultacije sa lekarom. Nakon šeste nedelja od operacije, proces oporavka se za većinu žena završava, mada pojedine mogu i dalje da osećaju bolove i pate od nesanice. Ipak, nakon isteka ovog perioda, većina njih vraća se uobičajenim aktivnostima koje su obavljale i pre porođaja.


P: DA LI JE MOGUĆE DOJENJE NAKON CARSKOG REZA?
O: Iako zahteva više truda s majčine strane, kao i pomoć i instrukcije lekara, dojenje nakon carskog reza sasvim je moguće. Sa dojenjem treba započeti što je moguće pre. Neke majke postižu je već u porodilištu, a druge nakon povratka kući. U pojedinim slučajevima biće neophodno ispumpavanje mleka, radi ishrane bebe koja još uvek ne može da sisa, ili radi podsticanja produkcije mleka. Postoje različiti položaji koji omogućavaju dojenje bebe nakon carskog reza, a na majci je da pronađe onaj u kome beba neće vršiti pritisak na njenu ranu.


P: DA LI JE PRVI POROĐAJ CARSKIM REZOM ZNAK DA ĆE SE ON OBAVLJATI I U SVIM NAREDNIM TRUDNOĆAMA?
O: Zapravo, nije. Najnovije studije otkrivaju da je čak 80 % trudnca koje su se već porodile carskim rezom, sledeći porođaj završilo vaginalnim (prirodnim) putem. Najvažnije u celoj priči jeste pravilno vođenje trudnoće od strane iskusnog lekara, koje može da bude odlučujući faktor u sprečavanju nepotrebnog carskog reza. Jedan od najvećih strahova žena koje su već imale carski rez, jeste onaj od pucanja ožiljka. Ali, takav rizik je izuzetno mali, pre svega zbog činjenice da se danas prave minimalni rezovi (u donjem delu abdomena, u tzv. gornjoj ivici bikinija).


P: KOJE SU TIPIČNE EMOCIJE NAKON CARSKOG REZA?
O: Mnoge žene kažu da osećaju čitav raspon različitih emocija, od sreće zbog ostavrenog materinstva, potom, razočaranja što nisu aktivno učestvovale u porođaju, do besa zbog određenih okolnosti, ili nestručnog vođenja trudnoće koje su dovele do carskog reza. Pojedine majke osećaju potpuno olakšanje što je sve napokon prošlo dok su druge zbunjene jer ne osećaju dovoljnu bliskost s bebom. Ipak, treba imati na umu da sve majke prolaze kroz različite emotivne faze nakon porođaja, što je najčešće posledica hormonskih promena, privikavanja na novonastalu situaciju i dr. Kad je u pitanju porođaj carskim rezom, ove promene raspoloženje i osećanja mogu da budu još izraženije.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija


Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 153
Ja sam imala tri carska reza, prvi je bio hitan, a druga dva su se "podrazumevala" i uradjena su nedelju dana pre termina za porodjaj...Secena sam popreko, tri puta na isto mesto...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost


What doesn't kill you will make you stronger

Zodijak Capricorn
Pol Žena
Poruke 4499
Zastava Beograd
Moja kuma ima zakazan carski rez bas za 1 maj,takodje je prvi porodjaj bio carski,a oziljak je mali malecki ,sva sreca pa vise ne seku "kravata" rez! Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.