Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Prošlo je deset godina od smrti Milana Mladenovića  (Pročitano 1267 puta)
05. Nov 2004, 17:06:13
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Prošlo je deset godina od smrti Milana Mladenovića, lidera kultne grupe "Ekatarina Velika"

Proteklo je deset godina od kada je u legendu otišao lider kultnog rok sastava "Ekatarina Velika" Milan Mladenović. Sin oficira JNA i majke domaćice, rođen u Zagrebu, detinjstvo je proveo u Sarajevu, bosanskoj kasabi koja se preko noći pretvorila u rokenrol meku, a od mladog Milana napravila pesnika i buntovnika.

- Sarajevo me je na svoj način očeličilo i odgajilo u rokera. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, nikakav, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest-sedam godina, koliko sam živeo tamo. Bio sam klinac sa naočarima i nosio gitaru ispod miške od koje se nisam razdvajao. Odlazio sam na časove kod čuvenog Garija Garinče. Od njega sam naučio prve akorde! - sećao se kasnije Milan.

Sedamdesetih godina njegova porodica seli se u Beograd. Nakon rada sa grupom "Limunovo drvo", preokret nastupa kada Milan upoznaje Koju i Vda, sa kojima formira "Šarla Akrobatu". Vatreno krštenje bend je imao na već čuvenom koncertu "Pankrta" 1980, na kojem su nastupili kao predgrupa.

Godinu dana posle Titove smrti (1981) izašao je antologijski "Paket aranžman", album-manifest beogradskog novog talasa, kompilacija pesama kultnih rokenrol grupa: "Šarla", "Idola" i "Električnog orgazma". Iste godine izašao je i album "Šarla" - "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", a grupa se pročula po tome što je svirala gde god je stigla.

Nakon raspada "Šarla" i nekoliko godina Milanovog autorskog previranja, 1984. je formirano jezgro "Katarine 2", grupe koja je uskoro prekrštena u "Ekatarinu Veliku". Postava koja je ušla u istoriju ju-roka: Milan Mladenović, Margita Stefanović, Bojan Pečar i Ivan Firči Fece narednih godina požnjela je sva priznanja publike i kritike.

Po mnogima, vrhunac stvaralaštva predstavlja album "Samo par godina za nas" (1989), s kojim "Ekatarina" puni hale širom bivše Jugoslavije i širi krug fanatično odanih obožavalaca. Ali avaj, "EKV-u" i Milanu nije bilo suđeno da dugo uživaju u slavi širom avnojevske Jugoslavije. Usledio je građanski rat, a Milan je sa svojim prijateljima Canetom i Antonom ("Partibrejkersi") i Giletom ("Električni orgazam") bio tvorac jedinog ikad ostvarenog muzičkog antiratnog projekta u Srbiji: te 1992. godine snimili su singl pod nazivom "Rimtuti tuki", sa koga je u pozadini ratne grmljavine odjekivao hit "Mir, brate, mir!".

Poslednji, mnogi kažu i najzreliji album "EKV", pod nazivom "Neko nas posmatra", izašao je 1993. godine. Posle ove ploče grupa je nestala sa javne scene, a Milan Mladenović je nastavio sa solo projektima. Umro je 5. novembra 1994. u Beogradu od raka pankreasa. Samo četiri godine kasnije u legendu je otišao i basista Bojan Pečar, a 2002. od bede i bolesti umrla je i Margita, čime je "EKV" zaslužio neslavnu titulu ukletog rok sastava. I pored toga, njihova muzika i dalje, svake nove godine, sa svakom novom generacijom gimnazijalaca, pridobija novu vojsku fanova.
(R. S.)
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prvi Burek brak
Krajnje beznadezan

Nikad bolje

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14582
Zastava High
mob
Samsung S4
I lomi se kristal
Svetlucaju staklene iskre
Pod našim nogama
Kao potpuni stranci
Sa staklom u očima
Sa staklom u grudima....

Bas sam ih nekad mnogo slusao...

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

EKV.jpg
(18.41 KB, 200x150)
IP sačuvana
social share

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 768
mob
Siemens c60
Ovaj krug sam smislio
Ovaj krug sam stvorio ...
Ovaj krug sam razbio
U vetar rasuo ...

Ja ih slusam i danas naravno ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Mudrijas Burek Foruma
Svedok stvaranja istorije

kad porastem, 'ocu bRe da budem tu-ri-STA!!

Zodijak
Pol
Poruke 26315
voda pada.. na tvoje ochi boje meda....
IP sačuvana
social share
imam nešuntave dlanove Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prvi Burek brak
Krajnje beznadezan

Nikad bolje

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14582
Zastava High
mob
Samsung S4
Ja sam dechak iz vode
Imam trag pod levom mishkom..
IP sačuvana
social share

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2771
Kada je on u pitanju, zalim samo jedno: sto ga nisam razumeo dok je bio ziv. Sada je mozda kasno. Nikada necu biti na njegovom koncertu, nikada... dok je bio ziv nisam ga slusao, nisam ga razumeo, nisam shvatao sta je pevao.
IP sačuvana
social share
Nije bitno sta imas, bitno je koliko dajes.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: akordi mir tuki

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.117 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.