Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Necemo GMO! - Izmenama zakona legalizuje se GMO proizvodnja  (Pročitano 16967 puta)
18. Okt 2013, 15:05:32
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple iPhone SE 2020
Elem.. jutros samu prolazu cula izjavu nekog naseg politicara iz vlasti da se glupiramo i da GMO proizvodi nisu losi, te da smo zatucani jer to mislimo i kocimo bezveze napredak (poznata recenica, zar ne?) ... Otvorim Blic... i ukapiram da je to goruca tema...




Nećemo GMO u Srbiji!



Marijana Krkić    | 18. 10. 2013. - 13:52h   14:30h | Foto: Grafički studio Blica   
Novim izmenama zakona, koje bi uskoro trebalo da se nađu u Skupštini, Srbija će dozvoliti promet genetski modifikovanih organizama (GMO), saznaje „Blic“ u Vladi. Ministarstvo poljoprivrede trenutno priprema marketinšku strategiju pomoću koje planira da pripremi javnost za izmene zakona, a jedan od slogana će biti i „Da znam šta jedem“. S druge strane, stručnjaci tvrde da će nas GMO hrana „dotući“, jer izaziva kancer.


Klikni za uvećanje (+)

Kako „Blic“ saznaje, odluka ministarstva je konačno doneta jer je ovih dana u Briselu ponovljeno da je to jedan od uslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji. S jedne strane, Srbija neće moći da zaključi poglavlje 30. u pregovorima sa Unijom, ukoliko nema zakon o prometu GMO. S druge, donošenje ovog akta uslov je i za naš ulazak u Svetsku trgovinsku organizaciju. A ako ne uđemo u STO, ne možemo postati ni članica Evropske unije. Na to je Srbiji skrenuta pažnja i u najnovijem izveštaju Evropske komisije.

- Nije tajna da uslov za prijem u STO jeste da se iz zakonske regulative izbace sve restriktivne odredbe o prometu bilo kakvih proizvoda, pa i GMO. Zabrana proizvodnje GMO će ostati kao deo domaće zakonske regulative. Ono protiv čega su u STO i što su u Evropskoj komisiji ponovili jeste da ne može da se zabrani promet GMO - kaže za „Blic“ ministar trgovine Rasim Ljajić. Ministar, ipak, dodaje i da uz donošenje zakona Srbija može, kao i sve ostale države koje ne žele da se u njihovoj zemlji trguje GMO proizvodima, podzakonskim aktima taj problem da reši.
 
Citat
Rigorozna kontrola prometa

- Ako dođe do liberalizacije propisa, u prometu bi bili isključivo oni GMO prozvodi koji su prošli rigoroznu naučnu procenu bezbednosti po ljudsko zdravlje, zdravlje životinja i životnu sredinu. Takvi proizvodi biće jasno i vidljivo obeleženi, i daće mogućnost potrošačima da izaberu koju hranu žele da kupuju - tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.
Kako saznajemo, Srbija će učiniti nešto slično što je uradila i Ruska Federacija. Ova zemlja, naime, ima zakon o prometu GMO proizvoda, ali i takvo prateće zakonodavstvo koje, praktično, u potpunosti zabranjuje ulazak bilo čega sa oznakom GMO na njihovu teritoriju.

Vest o tome da će Srbija, ipak, uvoziti GMO nije iznenadila profesora Poljoprivrednog fakulteta Miladina Ševarlića, koji kaže da se i ovoga puta pokazalo da nacionalni interes u ovoj zemlji niko ne brani.

- Ne vidim razlog da uništavamo stub ekonomskog i socijalnog sistema u Srbiji, a to je poljoprivreda. Nemam ništa protiv da, kad budemo punopravna članica EU, primenimo sva pravila, ali dosta je ucenjivanja i EU i STO - poručuje Ševarlić.
Srbija je i članica trgovinskog sporazuma GATT od osnivanja, a od 1992. do 1996, kada smo bili pod sankcijama, oni nisu hteli da nam verifikuju članstvo.

- Da nam je GATT verifikovao članstvo, sad bismo bili po automatizmu i član STO bez dodatnih zahteva. Ovako, neka samo pogledaju koliko je kod nas obolelih od raka nakon bombardovanja. Sad treba da nas dotuku i GMO hranom - izričit je on.

U marketinškoj strategiji koju je napravilo Ministarstvo poljoprivrede, kako „Blic“ saznaje, ide se na to da se građani i sve organizacije koje se protive GMO ubede u opravdanost tog postupka. Kampanja će se odnositi i na nevladin sektor koji se bavi ekologijom, na pojedince, političke partije, ali i na desničarske organizacije.
Kako je „Blicu“ rečeno u Ministarstvu poljoprivrede, važeći Zakon o GMO nije u skladu s regulativom EU.

- Ako Vlada donese odluku da treba izmeniti postojeći zakon, to će biti isključivo iz razloga uvođenja reda u trenutno neregulisano tržište uvoza proizvoda kako bi se stvorio sistem koji bi omogućio izbor potrošačima - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
mob
Nokia 1800
Citat
Ako Vlada donese odluku da treba izmeniti postojeći zakon, to će biti isključivo iz razloga uvođenja reda u trenutno neregulisano tržište uvoza proizvoda kako bi se stvorio sistem koji bi omogućio izbor potrošačima

Potrošači su odavno izabrali da neće gmo u srbiji. Šta vam nije jasno?
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Sagittarius
Pol
Poruke 3536
Zastava r djen tina hebote...
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
ali hoce u eu. gmo i eu idu iskljucivo zajedno. kako eu nema alternativu, ni gmo nema alternativu, naravno...
zivela eu! ziveo gmo! zivela nasa deca kojoj ce izrasti zli brat blizanac na vratu pa vise nikada nece biti sami u zivotu.
bog nas sve blagoslovio... Smile
IP sačuvana
social share
Non nobis domine, non nobis, sed nomine tuo da gloriam.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple iPhone SE 2020
Glamočić: Treba menjati zakon o GMO, bez obzira na EU i STO

Tanjug    | 18. 10. 2013. - 12:09h   13:51h | Foto: Beta   
Postojeći zakon o Genetski modifikovanim organizmima (GMO) nije dobar i treba će da bude izmenjen bez obzira da li će Srbija aplicirati za članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji ili ne, izjavio je danas u Subotici ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić.


Dragan Glamočić
On je u izjavi novinarima pred početak današnjeg foruma „Hrana za Evropu” u Subotici izjavio kako smatra da je "pitanje GMO od strateškog nacionalnog značaja", i da će o zahtevu Evropske komisije vezano za to pitanje odluku doneti Vlada Srbije.

On je dodao da naše zakonodavstvo nije u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, protokolima Svetske trgovinske organizacije i Kartagena protokolom o biološkoj sigurnosti, čiji je Srbija potpisinik.

Upitan da li to znači da treba menjati propise, ministar poljoprivrede je rekao da će, u slučaju da Vlada donese takvu odluku, propisi biti promenjeni na način koji će omogućiti sigurnost građana.

„Proći će sve procene rizika sigurnosti po zdravlje ljudi, po zdravlje životinja, po životnu sredinu. Ti proizvodi će biti deklarisani i neće dovoditi narod u zabludu”, rekao je Glamočić.

On je dodao da je resurs koji Srbija ima proizvodnja organske hrane, koja na tržištu mora biti razdvojena od hrane druge vrste.

„Organska hrana mora da ima veću cenu, bolji status na tržištu i sa tim treba da idemo u Evropu. Mi ćemo Srbiju u tom delu sačuvati, a ne da imamo nedefinisanu situaciju”, rekao je Glamočić.

On je dodao da treba "omogućiti ljudima koji proizvode proizvode gde se, na primer, ne koristi genetski modifikovana sojina sačma, da mogu da označe da je to hrana proizvedena bez hraniva koje u sebi sadrži GMO. Trenutno nije situacija takva”, rekao je Glamočić, ističući da treba menjati regulativu.

Izvor: Blic




Ševarlić o GMO: U 167 zemalja u svetu nije dozvoljen ni uzgoj, ni uvoz, ni promet proizvoda od GMO

Tanjug    | 18. 10. 2013. - 14:32h | Komentara: 0
Ukoliko se bude menjao Zakon o Genetski modifikovanim organizmima (GMO), on treba da stupi na snagu tek danom punopravnog članstva Srbije u Evropkoj uniji, izjavio je u Subotici predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije Miladin Ševarlić.

 

Miladin Ševarlić
- „Mislim da je nedopustivo da mi stalo činimo ustupke na štetu naših poljoprivrednika, a da još nemamo ni pristup predpristupnim fondovima Evropske unije. Po tome smo jedina zemlja koja je u procesu pridruživanja, a da nema pristup sredstvima EU za poljoprivredu i ruralni razvoj”, rekao je Ševarlić. On je ponovio da novi zakon koji bi značio i otvaranje granica Srbije za GMO hranu, ne treba da stupi na snagu pre našeg punopravnog članstva u EU.

On je novinarima pred početak foruma „Hrana za Evropu" rekao da će u slučaju omogućavanja uvoza i prometa proizvoda od GMO naši proizvođači hrane dobiti nelojalnu konkurenciju na osnovu „neuporedivo većih subvencija” koje imaju inostrani proizvođači.

Ševarlić je podsetio da u 167 zemalja u svetu uopšte nije dozvoljen ni uzgoj, ni uvoz, ni promet proizvoda od GMO, i da brojna istraživanja ukazuju negativne efekte konzumiranja ovih proizvoda.

On dodaje da će „sve ono što zadesi biljke i životinje zadesiti i ljude koji su na vrhu lanca ishrane”.

- „Setimo se samo bolesti „ludih krava” i stotine pesticida i svih drugih industrijskih inputa, kao što su aditivi, veštačke boje, veštačke arome, hormoni rasta i sve ostalo, za šta su nam, takođe, stručnjaci iz nauke i marketinški propagatori multinacionalnih kompanija govorili da su zdravstveno bezbedni, a pogledajte koliko je tih proizvoda u poslednjih 40 godina isključeno iz procesa korišćenja – neuporedivo više u EU, nego kod nas” - rekao je Ševarlić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragan Glamočić je, pre nego što je otvorio Treći poljoprivredni forum „Hrana za Evropu", novinarima izjavio da postojeći Zakon o GMO nije dobar i da treba da bude izmenjen bez obzira na to što to traže EU i Svetska trgovinska organizacija kao uslov za članstvo u njima.

Na panel diskusijama foruma, osim uslova EU da Srbija otvori granicu za GMO hranu, biće razmatrane agrarna strategija i povlašćeni uvoz duvana iz Hrvatske.
Na Forumu učestvuju vodeći stručnjaci iz ovih oblasti, bivši ministri poljoprivrede, kao i generalni direktori i menadžeri vodećih poljoprivrednih, prehrambenih kompanija i zadruga, trgovinskih lanaca, banaka, osiguravajućih kuća.

Izvor: Blic

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Kad sam bio zadnji put preko bare,imao sam priliku da pričam sa molekularnim biologom,jednom našom devojkom koja živi tamo. Ona je neutralna po tom pitanju,i bavi se drugim stvarima (u bolnici i laboratoriji) al sam je pitao ipak, s obzirom da kao molekularni biolog zna o tome više nego 90% ljudi.

Ona smatra da neka GM hrana može biti korisna i bolja od obične,ali da je problem taj što se često zloupotrebljava. Na primer,umesto da se neko posveti istraživanju kako kukuruz učiniti otpornijim na sušu ili parazite,ali na normalan način... Bagra to reši tako što mu ubaci riblje hormone i misli da je to sasvim ok i bez posledica.

GMO može u nekim slučajevima da bude bolji od obične hrane,ali samo ako se to radi kako treba. A s obzirom da čak i u normalnim zemljama to nije slučaj, onda se tek u Srbiji (gde se prodaje radioaktivna riba iz Fukušime) ne treba igrati sa time. Barem ne dok se cela ta stvar malo ne sredi i dok se ne pojavi još ponuđača osim kopilana tipa Kostić, Monsanto, Delta i slična gamad koja bi i olovo prodavala kao hranu da može.



P.S. Poserem se na EU.
« Poslednja izmena: 18. Okt 2013, 16:16:44 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple iPhone SE 2020
Ne.. ne.. nije problem u kvalitetu... posto je sva hrana koju danas koristimo u nekom trenutku modifikovana... Ukrstanje je najstariji nacin... Zato je psenica od obicne trave postala osnova nase ishrane...

Ima tu vise stvari:

a) GMO nove generacije su nadmocniji od postojecih, tako da se unistavaju razne autohtone vrste. To je, npr. prisutno u Meksiku i Juznoj Americi gde je ilegalno prebacivano seme kukuruza koje je prakticno izmenilo i unistilo postojece vrste koje vekovima predstavljaju osnovu kako zivotinjske, tako i ljudske ishrane. 

b) GMO su cesto radjeni za potrebe ili u saradnji sa velikim kompanijama za proizvodnju hemikalija, posto su izmenjene tako da budu otporne na tu vrstu hamikalija. U pitanju su jaki herbicidi koji zagadjuju zemlju do te mere da je moguce gajenje samo te vrste biljaka i ako se zeli vratiti na drugu vrstu potrebno je uloziti ogroman novac kako bi se zemljiste ocistilo.

c) to daljee vodi ka tome da ljudi i zivotinje unose u sebe teske metale koji su najcesce osnova svakog herbicida\insekticida i cije su posledice od akutnog trovanja, preko razvoja kancera jer se zadrzavaju u telu, a posebno kostima, pa i mogucih genetskih poremecaja u narednim generacijama.
Isti slucaj je i ako se radio GMO zivotinjama, cime se omogucava da ih uzgajivaci filuju raznoraznim suplementima i antibioticima, tako da ti i na taj nacin u svoj organizam unosis ogromnu kolicinu hemikalija. Bez ikakve kontrole.

d) Tu je i momenat da zbog tacke b) mali poljoprivrednici prakticno bankrotiraju, njihove posede preuzimaju banke koje su opet povrezane sa velikim korporacijama koje na taj nacin potpuno preuzimaju kontrole nad citavim ljudskim zivotom.. Moc se i zaista stavlja u ruke malog broja ljudi..

Ljudi su neobavesteni i polaze od toga da je GMO los sam po sebi, ali radi se o mnogo vecoj prevari i mnogo vecoj operaciji.

Sve u svemu... igranje GMO je najveci eksperiment in vivo na koji cak ni nacisti nisu bili spremni. Uzorak je citava planeta.
« Poslednja izmena: 18. Okt 2013, 16:20:03 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

high prudence

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 9110
Zastava Amber
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 24.0
mob
Nokia 1800
Ma jok, to je samo teorija zavere...

Uopšte nema interesa velikih korporacija, nego mi samo kočimo napredak...
IP sačuvana
social share
                                Someone stole my donuts, and now you're all gonna pay!                               
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple iPhone SE 2020
Ministar porucuje da smo kreteni... i njega ne finanisra nijedan lobi...  Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22683
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 24.0
Monsanto bre, oni su patentirali DNK kukuruza, eeej, kukuruza, i ovde smo imali nebrojeno parnica u kojima su rasturili poljoprivrednike.

GMO hrana uopste nije niti dobra, niti kvalitetna.  @hkj, moj prijatelj koji radi to isto sto radi ta tvoja prijateljica, ima mnogo drugaciju perspektivu, i on je protiv.

Ja sam nazalost ovde bio primoran da jedem GMO jer nije bilo niceg drugog, i mogu vam reci da telo ne prepoznaje hranu koja je stvorena na taj nacin.  Meni se zdravlje pogorosalo jer telo je odbijalo da prihvati hranljive materije.  Sada sam nashao Amishe, ili kompanije koje ne prodaju GMO, i mogu da kazem da nisam imao takvih problema.  

NIKAD GMO!
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7878
OS
Windows 7
Browser
Opera 12.16
Citat
Barem ne dok se cela ta stvar malo ne sredi i dok se ne pojavi još ponuđača osim kopilana tipa Kostić, Monsanto, Delta i slična gamad koja bi i olovo prodavala kao hranu da može

Ево,јуче је нека европска банка на свечано уприличеном састанку у некој великој сали дала Костићу 50 мил. евра "кредита"...са све шампањцем,громогласним аплаузом окупљених.
Шта мислите,зашто је Костићу дато 50 мил. ,зашто је њему потребан неки "кредит"и зашто сам кредит ставио под наводнике? Smile
И пре него што је сам тај закон изгласан,ратификован...стрејџери и њихови српски полтрони раде шта хоће  Smile
IP sačuvana
social share
Pokreni Se Srbine  Мој Србине                                                   Ramon Molinas Belza
Za Zivot Srbije                       нигде нећеш стићи                                        Vecna mu Slava!
Celo Srbstvo Diglo Se            главну ријеч воде бранковићи                          
Za Zivot Srbije                      устај Гавро,пуцај иза угла
                                            не можемо живјети од РУГЛА!
DVERI SRBSKE
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.