Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Iz zenskog i muskog ugla: Vremeplov  (Pročitano 678 puta)
29. Okt 2005, 19:09:21
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Vremeplov

Sedim sama u Japanskom vrtu usred Beograda. Namerno nisam ponela knjigu ni diskmen, nisam povela prijateljicu, ni sina. Zamisao je da upijem jesenji valer u pore, duboko dišem i smislim o čemu ću pisati ove nedelje. Zapravo tema o muško-ženskim odnosima u 19. veku nije nimalo zahvalna. Poludela sam tražeći literaturu koja bi mi dala neki putokaz.

Osnovna dilema koju imam je da li su žene tog vremena zaista bile samo senke svojih vrlih izdržavalaca, hranitelja, muževa, verenika, večito u drugom planu, u strahu da se ponašaju kako hoće. Šta je bilo neprimereno tada, a nije sada i šta ih deli od mene?

Nosim pantalone. Da li me to oslobađa? Ne, samo je udobnije i zimi manje hladno. Dakle, prva tačka otpada, nisam srećnija od neke dame koja gazi skute svoje haljine samo zato što iznad nogu imam šlic. Pišem u dnevnim novinama, dakle radim. Većina žena onog vremena nije radila, ali one koje su se bavile umetnošću obično su pisale knjige. Novinari su uglavnom neostvareni pisci, znači 1:0 za 19. vek. Seks? Imam dosadni, tradicionalistički stav, najbolji seks dešavao mi se iz ljubavi ili bar nekih njenih nagovešataja. Sve ostalo je gimnastika, fitnes van teretane, oslobađanje napetosti. "Gospođica 19. vek" je obično čekala prvu bračnu noć da bi uzdahnula ili odahnula.

One koje su imale sreću da se udaju iz ljubavi sigurno su postajale potpuno lude pri pomisli na seks, a one nesrećnice koje su se udavale iz računa ili nekog drugog interesa, nalazile su ljubavnike. Onda smo i o tome egal. Kada je reč o deci, ona će se uvek voleti i rađati na isti način. Deca su nepromenljiva konstanta u bilo kom vremeplovu. Svi ostali detalji, poput izražavanja stava, alkohola, đuskanja, šminkanja, psovanja, dijeta, pijeteta i drugih "šteta" ne čine me mnogo drugačijom od moje dvojnice iz 1805. Kada bi samo Virdžinija Vulf ili Isidora Sekulić znale da nisam srećnija iako sam slobodnija i novija. Bilo bi me sramota, časna reč.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
Vremeplov

Ajde, Stevo, sve će biti tamo. A Milanče kad razvuče armoniku. Pa ima sve da pršti - nagovarao je Marko Stevana, naslonjenog laktovima na ram prozora.
A on samo slegnu umornim ramenima, ništa ne rekavši.
- Da znaš, i mala Prokina će doći. Ma sve će doći. A znaš kako te je gledala ona Pavlova! - bio je uporan Marko.

- Znaš, radio sam ceo dan, čuo si i sam da mi je ćaća u postelji, drugi put, Marko - rekao je Stevan odsutno.
- Dobro, ali nemoj posle da me pitaš šta je bilo! Biće šta bude - trljao je Marko dlanove dok se udaljavao.

Sunce se već primaklo brdu i Stevan je znao da su svi mladi već na poselu, a stariji po kućama. Dok je nazuvao opanke, srce mu nije dalo da diše, kao i svaki put kad je išao Amri. Znao je, osećao je, video je već kako ga ona čeka pod orahom na kraju sela, tamo gde su turske kuće.
Dok je koračao kroz kukuruze, mislio je o devojci koja ga je gledala na poselu. Marija, tako se zvala, zaista je bila lepa. Prelepa. Plava, duge raskošne kose, vragolastog pogleda, velikih, okruglih grudi koje se nije mnogo trudila da sakrije od njegovog pogleda. No, njeno bledo lice postajalo je još bleđe samo kad bi je uporedio sa Amrom.

Zastao je, s njenom slikom u glavi, tek toliko da ga ona još ne primeti. Video je odlično, sakriven u kukuruzu, udaljen jedva dvadeset koraka. Jarki tonovi kojim se nebo opraštalo od Sunca podsetili su ga na njihovo prvo viđenje, pre tri godine. Amra, Turkinja. Crna, duga kosa, žilavo, mršavo, koščato telo, krupne zelene oči. I ono nešto posebno, što nijedna Srpkinja nije imala: bes, žar, divlji beskraj u pogledu. Setio se kako su se oboje nasmejali i zagrlili kad ju onomad sapleo, a ona mu rekla "pašče". Dok je tako zamišljen stajao u kukuruzu, ona ga je primetila i stala da maše rukama: "Šejtane, a šta me zajebavaš!"

Prišla mu je, gurnula ga iz sve snage, tako da je Stevan pao. Onda se bacila na njega i ugrizla ga za uvo, valjda od muke, bola koje više nije mogla da krije:
- Saznao je babo juče, reko je da će ubit i mene i tebe. Jebo ti moj život, Stevane.
- Biće dobro, Amra. Pričaću s njim. Ne plaši se, ti si moja, Amra - govorio je Stevan dok je s prvim mrakom u njihova srca dolazio strah.

Izvor: Glas Javnosti \ Igor Ćuzović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Kad ja tamo, a ono, medjutim.

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1733
Zastava u kuci
Vremeplov
Izvor: Glas Javnosti

Idi  bre, Anea, a ja taman pomislio da ti ovo pises  Smile
IP sačuvana
social share
Aoccdrnig to a rscheearch at an Elingsh uinervtisy, it deosn't mttaer in
waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht the
frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses
and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae we do not raed
ervey lteter by it slef but the wrod as a wlohe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
mob
Apple 15
e, nisam ja talent.. vise.. Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11212
mala razlika.....  Smile
IP sačuvana
social share
Idemo dalje ...   + cabarnet
                         -  internet
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol Žena
Poruke 6861
mob
LG 
Mislim da je apsolutna glupost ovaj clanak. Mislim, ljudi, ne spaljuju nas hej (to je npr razlog da se osjecam sretnijom). Sada bih ja jos ovo komentarisala, ali posto ljude malo zanima, ostavicu se corava posla.
IP sačuvana
social share
Bolje je biti bogat cijeli zivot, nego jedan dan siromasan.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.054 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.