Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 07:41:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ne štampe, već hleba treba  (Pročitano 782 puta)
06. Jan 2006, 14:30:34
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.0
mob
Apple 15
Nišlija Miodrag Ročkomanović Ročko menjao profesije, ali najduže opstao kao kolporter

Ne štampe, već hleba treba

Svakog jutra, po snegu, kiši, vrućini, Nišlije u Obrenovićevoj ulici vide čoveka koji na otvorenom, pod nadstrešicom nekadašnje robne kuće, strpljivo postavlja štand sa novinama i časopisima. To je Miodrag Ročkomanović Ročko kome je ovo ritual već čitavu deceniju.

- Imam pet banki života i samo 12 godina zvaničnog radnog staža upisanog u knjižicu iz vremena dok sam radio u Elektronskoj industriji i "Geobirou". U međuvremenu, radio sam svašta. Kao keramičar, bižuterista, akviziter, glumac amater... Poslednjih desetak godina živim od novina, bolje rečeno, preživljavam od njihove prodaje. Kada narodu bude bolje, biće i meni. Više će kupovati štampu, a ovako, dok ujutru bira između vekne hleba i novina, sigurno je da će pre hteti da jede. I koga tada briga za nečije pisanje - kaže kolporter Ročko.

Ujutru prelista svu štampu i natprosečno je obavešten. Kod njega rano ujutru novine kupuju službenici, lekari, političari, penzioneri, slučajni prolaznici... Mnogi zastanu i sa Ročkom prokomentarišu neki naslov sa prvih novinskih strana ili neku TV emisiju iz prethodne noći. Sa Ročkom je ugodno ćaskati, ali nije lako polemisati jer dobro zna sve što se u gradu dešava "a i šire".

Ili anđeli ili lopovi

Listam ove naše novine i često pročitam kako neko kaže da se "ceo svet zaverio protiv nas" a da mi to kao "ne zaslužujemo". Međutim, ja vas i čitaoce vašeg lista pitam: Da li to Ameri kradu sve što stignu, od sijalica i slavina do keramičkih pločica? I da li oni, ili mi, krademo telefonske aparate sa govornica, kazančiće iz javnih toaleta, hotelske brave i peškire? Sami sebe saplićemo i nismo baš toliki anđeli kako inače mislimo. Dokle će sve trajati, ne znam, a znam samo da nam se ne piše dobro ako se ne opasuljimo - kaže Ročko.

- Ova moja ćoška je gradski epicentar. U obližnjem kafiću, poslastičarnici "Kalča" ili Kazandžijskom sokačetu preko puta, okuplja se niška "elita". Mnogi kupe novine da im stoje uz jutarnju kafu, ne pročitaju ih, a onda nose na vikendicu za potpalu. Jedan mi nedavno reče: "Baš je lepo ovaj Dostojevski napisao Anu Karenjinu"?! Šta drugo nego da se smejem. I jasno je da pamet i pare ne idu uvek baš zajedno - priča Ročko.

Živi sa majkom u stanu od 30 kvadrata. Kaže da nije osnovao porodicu da "ne umnožava sirotinju". Kaže i da veruje novinama i novinarima i moli ih da ne posustaju u borbi za istinu.- Da nije njih, mnogi krupni lopovluci ostali bi neotkriveni. Policija juri sitne lopove i dilere, ali razumem i razočarenje jednog milicajca koji danas privede dilera droge s pola kilograma kokaina, a ovaj ga već sutradan, kad ga puste napolje, cinično pozdravi na ulici.

- Nedavno su mi iz stana ukrali zbirku rimskih novčića i starih satova, vrednu 15.000 evra, a policija mi vratila samo jedan novčić... Od Ročka se može čuti svašta i naučiti dosta. Ne žali se da mu je teško, hladno, da mu je stan mali, da nema za zimovanje ili letovanje. On pošteno zarađuje svoju koru hleba i srećan je što ga pola Niša oslovljava sa Ročko. I nije krio zadovoljstvo što se Glas setio da popriča i s njim.

Izvor: Glas Javnosti \ Tekst i foto: M. Doderović
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 02. Avg 2025, 07:41:45
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.