Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 21. Jul 2019, 11:32:30
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: NBS tražila mito od Kreditne banke  (Pročitano 1272 puta)
14. Jan 2006, 17:43:09
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
NBS tražila mito od Kreditne banke

- Radovan Jelašić: Ja sam svoju sedu kosu zaradio poslednjih pet godina na funkcijama viceguvernera i guvernera NBS i nijedna ključna odluka o oduzimanju dozvole bankama nije bila i neće biti izmenjena zato što je NBS sve svoje odluke donosila isključivo na osnovu zakona
- Sekula Pijevčević: Deoničarima KEB prećeno da će NBS oduzeti dozvolu za rad i ostalim njihovim firmama, ako do 30. decembra 2005. godine u 10 časova ne povuku predlog za odlaganje likvidacije Kreditno- eksportne banke i ako ne plate mito od 2.000.000 evra

BEOGRAD - Dejanu Simiću, osumnjičenom da je primio mito od 100.000 evra da bi uticao na vraćanje licence za rad Kreditno-eksportnoj banci (KEB), zamrznuta je funkcija viceguvernera Narodne banke Srbije i oduzeta su mu sva ovlašćenja, saopštio je juče prvi čovek centralne banke Radovan Jelašić. Istovremeno, akcionari KEB saopštili su da su najviši funkcioneri NBS zahtevali mito od 2.000.000 evra da ne bi zatvorili i ostale njihove firme. O tome je obavešteno i specijalno tužilaštvo, tako da je akcija hapšenja bila orkestrirana između policije i Kreditno-eksportne banke, a 100.000 evra je trebalo da bude prva rata.

G17 plus: Smeniti Simića

G17 plus očekuje od guvernera Narodne banke Srbije Radovana Jelašića i Saveta NBS da što pre razreše Dejana Simića funkcije viceguvernera NBS, prenosi Fonet.
G17 plus u saopštenju navodi da maksimalno podržava i pozdravlja akciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u kojoj su uhapšeni viceguverner NBS i direktor SPS-a zbog sumnje da su počinili krivično delo primanja i davanja mita. "Vlada Srbije je ovim dokazala da se beskompromisno bori protiv korupcije i kriminala, bez obzira na partijsku i državnu poziciju lica koja su umešana u nezakonite radnje."
G17 plus očekuje od nadležnih organa da nastave sa odlučnim iskorenjivanjem korupcije i mita, kao i sa strogim sprovođenjem zakona, kaže se u saopštenju.

Hapšenje šteta po SPS

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Uroš Šuvaković ocenio je juče da hapšenje direktora te partije Vladana Zagrađanina nanosi veliku štetu SPS-u, ako je učestovao u davanju mita.
- To hapšenje pokazuje da je u SPS-u u poslednjih nekoliko godina vođena pogrešna kadrovska politika, ali istraga treba da utvrdi ko je u kom svojstvu bio na mestu događaja kada su uhapšeni Zagrađanin i Simić - rekao je Šuvaković agenciji Beta.
On je odbacio tvrdnje da je Zagrađanin bio blizak saradnik Slobodana Miloševića, naglasivši da ga Milošević nikada nije ni upoznao. Šuvaković je dodao da Zagrađanin pripada grupi funkcionera SPS-a koji se politički neodgovorno ponašaju prema Miloševiću.

- Iako ne spadam u ljude koji donose zaključke pre nego što pravosudni organi utvrde činjenično stanje, zbog interesa institucije na čijem sam čelu i poverenja u nju, ova odluka je neminovna - izjavio je Jelašić juče na konferenciji za novinare. On je dodao da će u ponedeljak zasedati Savet centralne banke koji treba da donese odluku o definitivnom razrešenju viceguvernera Simića. Jelašić je rekao i da je poslao pismo Agenciji za osiguranje depozita radi razrešenja Dejana Simića, kao i da će isto uraditi i kod drugih institucija gde je on predstavljao NBS.

Na pitanje da li postoje pritisci da podnese ostavku nakon hapšenja svoga pomoćnika, Jelašić je odgovorio odrečno.
- Želim da vas uverim da je NBS danas takva institucija u kojoj donošenje svih ključnih odluka iz njene nadležnosti ne zavisi ni od jednog pojedinca, već isključivo od višečlanih tela kao što je Savet NBS, Monetarni odbor ili komisija za kontrolu banaka - precizirao je guverner NBS.

Prema njegovim rečima, centralna banka je predstavnicima MUP-a već dostavila traženu dokumentaciju. Jelašić je dodao da će se to raditi i ubuduće, nezavisno od toga da li je reč o Nacionalnoj štedionici, Euroaksis banci ili Simiću.

- Ja sam svoju sedu kosu zaradio poslednjih pet godina na funkcijama viceguvernera i guvernera NBS i nijedna ključna odluka o oduzimanju dozvole bankama nije bila i neće biti izmenjena zato što je NBS sve svoje odluke donosila isključivo na osnovu zakona - precizirao je Jelašić i dodao da posle obraćanja novinarima odlazi na informativni razgovor u MUP.

Reagujući na vest o hapšenju viceguvernera, direktor Kreditno-eksportne banke Sekula Pijevčević ističe da su akcionari KEB iz Izraela, SAD, Švajcarske, Holandije i Bugarske bili "ucenjeni od najviših funkcionera Narodne banke". Pijevčević tvrdi da je deoničarima prećeno da će NBS oduzeti dozvolu za rad i ostalim njihovim firmama, kao što su TBI lizing i TBI Dunav osiguranje, ako do 30. decembra 2005. godine u 10 časova ne povuku predlog za odlaganje likvidacije Kreditno-eksportne banke i ako ne plate mito od 2.000.000 evra.

O tome su, naglašava Pijevčević, akcionari obavestili Specijalni sud i zatim simulirali odustajanje od zahteva za odlaganjem likvidacije KEB-a i krivične prijave protiv guvernera Jelašića. To je korumpirane funkcionere trebalo da dovede u uverenje da sve teče po planu. Posle toga, NBS izdaje gorepomenuto saopštenje, a nekoliko dana kasnije usledilo je i hapšenje viceguvernera Simića, kod koga je pronađeno 100.000 evra koje je doneo Zagrađanin.

Ovakav scenario, prema kojem je čitava predaja novca bila organizovana unapred od strane tužilaštva, objašnjava činjenicu da je guverner Jelašić prekjuče, kada se saznalo za pritvaranje njegovog zamenika, bio u najmanju ruku - šokiran. Naime, prema nezvaničnim informacijama, niko od članova vlade i visokih državnih funkcionera, osim ministra policije Dragana Jočića i eventualno premijera, nije bio upoznat sa istragom protiv Simića, tako da je sve, a naročito ekonomski deo vlade predvođen vicepremijerom Miroljubom Labusom i ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, hapšenje viceguvernera zateklo kao hladan tuš.

Kreditno-eksportna banka osnovana 1997.

Kreditno-eksportna banka ostala je bez dozvole za rad odlukom NBS, 7. februara prošle godine. Kao razloge za oduzimanje licence, NBS je tada navela nepravilnosti u poslovanju, kao što su nedostatak propisanog novčanog dela akcionarskog kapitala, neadekvatna ocena izloženosti banke poslovnom riziku, nepravilno utvrđen iznos bilansne aktive i vanbilansnih pozicija i njihova klasifikacija prema stepenu naplativosti, kao i nepravilno iskazana osnovica na koju je neadekvatno obrazovana posebna rezerva.
Kreditno-eksportna banka osnovana je 1997. godine kao akcionarsko društvo sa mešovitim domaćim i stranim kapitalom (devet inostranih akcionara) sa ukupnim kapitalom od 12 miliona evra.
Banku koja ima 18 filijala širom Srbije, NBS je svrstala u kategoriju "bonitetnih banaka A-klase" i registrovana je za obavljanje svih vrsta bankarskih poslova u zemlji, kao i poslova platnog prometa i kreditnih poslova sa inostranstvom.
Bankom upravlja Upravni odbor, predsednik UO je Ivanov Plamen Grozdanov, koji predstavlja jednog od akcionara - BFG EOOD iz Sofije, dok su članovi tog upravljačkog tela Zeev Hadar, Jurij Bajec, Patrik Lorn Mekdugal i Milan Marjanović.

Dinkić: Korumpirani viceguverner

Ministar finansija Mlađan Dinkić ocenio je juče da je viceguverner Dejan Simić svojim postupkom osramotio NBS i bitno ugrozio njenu reputaciju.
- Očekujem da će Savet NBS hitno reagovati i uvažiti predlog guvernera Radovana Jelašića da se Simić odmah razreši sa mesta viceguvernera. Uveren sam da NBS ima snage da vrati reputaciju koja je bitno poljuljana skandaloznim i nemoralnim ponašanjem pojedinca - rekao je on agenciji Beta i pohvalio rad policije, "jer zakon mora biti isti za sve".
- Hapšenjem korumpiranog viceguvernera NBS i direktora stranke koja podržava manjinsku vladu, u kojoj se i sam nalazim, policija je na najbolji način pokazala svoju profesionalnost i dokazala da je zakon iznad svega - naglasio je Dinkić.
Dinkić je kazao da se u tom slučaju, prema njegovom mišljenju, potpuno jasno da je reč o "osnovanoj sumnji da postoji korupcija" i zapitao se "ko od običnih građana šeta sa 100.000 evra u koferu", kao i "šta će direktor bilo koje stranke u stanu viceguvernera NBS, institucije koja je nezavisna"

A. D. M - Z. M

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Podneta krivična prijava protiv
guvernera Radovana Jelašića

Advokat Kreditno-eksportne banke Aleksandar Lojpur podneo je krivičnu prijavu protiv guvernera NBS Radovana Jelašića i troje njegovih saradnika - Ruže Lukić, Danila Mrvaljevića i Jasne Kićović. Zastupnik banke podneo je prijavu protiv prvog čoveka NBS za falsifikovanje službene isprave i zloupotrebu službenog položaja, a protiv troje radnika - Lukićeve, Mrvaljevića i Kićovićeve - za falsifikovanje službene isprave.

U obrazloženju krivične prijave navodi se da je Jelašić naložio svojim saradnicima da prilikom sačinjavanja zapisnika o kontroli boniteta i zakonitosti poslovanja KEB, unesu neistinite podatke o poslovanju i visini akcionarskog novčanog kapitala banke, na dan 30. septembra 2004. godine, kako bi bio manji od zakonom propisanih 10 miliona evra.

Prema saznanjima advokata Lojpura, policija je saslušala sve četvoro i podnela krivičnu prijavu Prvom opštinskom tužilaštvu u Beogradu. Predmet je završio kod zamenika tužioca Darka Đurovića, a advokat navodi da se očekuje podizanje optužnice.

Mito od 100.000 evra samo je deo ucene čija je žrtva, tvrdi Lojpur, bila TBI grupa. Osim novca, a ukupna suma je trebalo da iznosi dva miliona evra, deo dogovora bilo je i povlačenje ove krivične prijave protiv guvernera, kao i nastavak rada na likvidaciji KEB-a. Grupi TBI je zaprećeno da će im biti oduzeta dozvola za rad, kao i njihovoj ćerci-firmi TBI osiguranju, Dunav osiguranju, koje je partner TBI, kao i TBI lizingu. Da su pristali na ucenu, tvrdi Lojpur, TBI bi bila omogućena dokapitalizacija KEB-a.

Aleksandar Lojpur je negirao da je krivična prijava povučena.
Što se samog hapšenja viceguvernera Dejana Simića tiče, istražnim organima neće biti lako da dokažu krivično delo mita, koje, inače, važi za jedno od najtežih za razjašnjavanje. Ukoliko novac nije bio obeležen i ako ne postoji audio-snimak konkretnog dogovora o cifri i uslovima isplate ili video-snimak čina primopredaje, istraga se može osloniti samo na potencijalno priznanje osumnjičenih. Nije isključeno da akcija nije bila dobro koordinisana i da su policajci upali pre vremena, tako da nisu zatekli viceguvernera samog, sa obeleženim novcem, na primer.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, o aferi "Simić"
Otišao bih sada zbog odgovornosti
Istražni i sudski organi treba što pre da odrade posao i ako ne bude dokaza o krivici Simića da se ne završi samo na njegovom puštanju, već da se utvrdi ko je kriv, ko je to zapleo

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je pre dva dana da TBI grupa nije mogla da prihvati činjenicu da NBS nije spremna da da saglasnost za rad "igračima sa prljavim kartama".
Na osnovu čega ste zaključili da se radi o prljavom kapitalu TBI grupe, odnosno akcionara Kreditno-eksportne banke?
- Što se tiče našeg iskustva sa TBI grupom, ono nije pozitivno. Pre četiri godine nismo dali saglasnost da preuzmu većinski udeo u Prvoj preduzetničkoj banci da bi onda, oni umesto toga preuzeli KEB. Posle toga bili smo prinuđeni da zatvorimo tu banku. I nadalje će se na zakonom propisan način proveravati odakle dolaze pare.

Šta je nagoveštavalo da je reč o prljavom kapitalu?
- Nisam nikad rekao da je reč o prljavom kapitalu, već o novcu sumnjivog porekla.

Na osnovu čega ste utvrdili da je reč o sumnjivom novcu?
- Svaki put proveravamo u kakvim transakcijama je novac stvoren. Institucija koja je kupila udeo u KEB za nekoliko miliona evra, osnovana je sa nekoliko desetina hiljada evra. Pitam se koji su posao obavljali kada su mogli da zarade milionske sume.

Moli da ga prisluškuju

U javnosti su se pojavile i informacije o prislušnim uređajima u vašoj kući?
- Od kada sam na ovoj funkciji, preklinjem kolege da snime svaki moj razgovor. Molim MUP da instalira prislušne uređaje u moju kancelariju, mobilni telefon i u moju kuću. Biću najsrećniji ako se sve snimi.

U javnosti se govori da je reč o velikoj investicionoj grupi?
- Ljudi iz sektora kontrole banaka i osiguravajućih društava me informišu da li neko ispunjava zakonske uslove. Kontroliše se ne samo poreklo novca, što nam je jako bitno, već i koliko imaju iskustva u pojedinim finansijskim sektorima. Kolege iz kontrole su mi sugerisale da se TBI grupi ne da saglasnost za dokapitalizaciju TBI "Dunav osiguranja".

Da li nešto znate o povezanosti KEB i Poštanske štedionice jer se govori o kreditu koji je KEB uzeo od te institucije?
- Za razliku od predstavnika KEB ne mogu preko medija da lansiram neke tendenciozne poluistine. Na osnovu izveštaja koji je pripremila NBS, kako za Poštansku štedionicu, tako i za KEB, zbog tajnosti podataka mogu samo da kažem da je između te dve institucije bilo određenih finansijskih transakcija. Sada je pitanje da li će akcionari Poštanske štedionice i država nešto preduzeti.

Kada je TBI grupa ušla u "Dunav osiguranje" i od koga je dobila dozvolu?
- Saglasnost je dalo Ministarstvo finansija. Mi smo nadležnost supervizije osiguravajućih društava dobili u julu 2004.

Šta će se dalje dešavati sa TBI lizingom i TBI "Dunav osiguranjem"?
- Prilikom dokapitalizacije ćemo ceniti poreklo novca i iskustvo u tom sektoru. Gledamo i kakvo je iskustvo drugih u svetu sa TBI. U slučaju da ima negativnih indikacija i mi im nećemo dati dozvolu.

Zašto je NBS sugerisala KEB povlačenje krivičnih prijava protiv centralne banke?
- Zato, jer su pokrenuli tužbe protiv zaposlenih koji 30 godina rade u NBS, i koji su najsavesnije i najprofesionalnije obavili svoj posao i pošto nisu imali toliko hrabrosti da to urade protiv mene, zato su njih optužili.

Kako će sada da teče postupak pred Višim trgovinskim i Vrhovnim sudom o vraćanju dozvole KEB?
- Ne vidim paralelu u ovome što se dešava i u procesu pred Vrhovnim sudom. Od oko 30 banaka i 20 osiguravajućih društava postoje samo dve institucije gde postupak stečaja i likvidacije nije pokrenut, a to su Astra banka i KEB.

Napomenuli ste da ste imali kontakt sa Šalomom Špilmanom iz TBI grupe?
- On mi je na sastanku u decembru, u prisustvu mojih kolega, direktno u oči rekao:"Nemojte da potcenite šta sve možemo da uradimo".

Da li je bilo još nekih pretnji?
- Samo ova jedna, ali tako fina i lepa pretnja. Žalim, što posle toga nisam ovog gospodina oberučke izbacio napolje.

Da li verujete da je Simić učinio krivično delo?
- Zaista ne mogu time da se bavim. Biću prvi koji smatra da ako je Simić to uradio, treba i da odgovara. Još uvek se iskreno nadam da to nije uradio.

Šta ako se utvrdi da je MUP uvučen u aferu i da je Simić nevin?
- Time što će ga Savet razrešiti ne prihvata se krivica Simića unapred. Smatram da je to ipak jedina prava odluka koju NBS sada može da donese. Istražni i sudski organi treba što pre da odrade posao i ako ne bude dokaza o krivici Simića da se ne završi samo na njegovom puštanju, već se utvrdi ko je kriv, ko je to zapleo i skuvao. A ne da na NBS i Simiću ostane ljaga i priča da se nešto muva. MUP to može da uradi za 24 sata ili 24 dana. Svakog dana se stvara zavrzlama, pre tri dana tema je bila Simić, sutra ću biti ja Nakon dva dana 7,5 miliona građana će reći sve su to lopovi, varalice, i ova zemlja zaista nikuda ne ide.

Da li ćete podneti ostavku ukoliko vidite da se urušava ugled NBS?
- Svi koji su pokrenuli postupak znali su da iz njega mogu samo da dobiju, ako ne drugo, smeniće Simića i narušiće ugled NBS. Ako uspe pored toga da prođe i Radovan Jelašić onda će to biti još lepše. Osećam moralnu odgovornost da upravo sada odem sa iskustvom šta znači Srbija 2005, 2006. godine i da li u ovakvoj zemlji čovek sa decom i profesionalnim integritetom treba nešto da traži kada mu koferima podmićuju ljude i ubacuju takve osobe kao što je Zagrađanin, Cizelj koje u životu nisam video i srećan sam zbog toga.

Ko se s kim druži

Da li ste vi ikada čuli da se Simić družio sa ljudima iz SPS-a?
- Čuo sam da poznaje neke ljude iz SPS-a, kao što čujem da mnogi ljudi poznaju neke iz drugih stranaka, ali nikad ne bih pomislio da će mi neko takvo pitanje postaviti. Mnogi ljudi se druže sa ljudima iz drugih stranaka, ali ja polazim od toga da su ljudi dovoljnog profesionalnog integriteta i da će o poslovnim stvarima pričati u institucijama.
   
E. G.

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi


Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Advokat KEB nije podneo novu krivičnu prijavu protiv guvernera
Nema dokaza o mitu Simića

BEOGRAD - Advokat direktora Kreditno-eksportne banke Sekule Pijevčevića, Aleksandar Lojpur, demantovao je u izjavi za Glas navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da je pre dva dana podneo krivičnu prijavu protiv guvernera NBS Radovana Jelašića za iznuđivanje mita, pojasnivši da je prijavu za ucenu Pijevčević podneo specijalnom tužiocu još 29. decembra, a da ju je sada samo dopunio predlogom da se bivšem viceguverneru Dejanu Simiću dodeli status svedoka saradnika u tom procesu. Lojpur je, međutim, rekao da nema materijalne dokaze da je "priča o mitu od 2.000.000 evra tačna", ali da veruje Pijevčeviću koji tvrdi da je taj novac tražio Jelašić.

- Koliko ja znam, Pijevčević je o tome da NBS traži taj novac, čuo od Vladimira Cizelja, koordinatora Kardan grupe (jednog od vlasnika TBI holdinga), kojem je to preneo Vladan Zagrađanin, koji je inače znao za policijsku akciju - kaže Lojpur.

Na primedbu da Zagrađanin tvrdi da je njemu upravo Cizelj prvi rekao za mito, a da Cizelj ističe kako je Zagrađanin to rekao njemu i da je to kontradiktorno, Lojpur kaže da će o tome odlučiti sud. On smatra i da postoji mogućnost da Simić bude pušten zbog nedostatka dokaza, ali da "verovatno postoje transkripti razgovora između Simića i Zagrađanina koji dokazuju postojanje korupcije". Prema Lojpurovim rečima, to što se do sada nikakvi snimci nisu pojavili ne znači i da neće jer se "ne predočavaju uvek u predistražnom postupku". Lojpur je naglasio i da je prema tvrdnjama Pijevčevića, NBS tražila mito još 2004. godine, a da je krivičnu prijavu protiv Jelašića on podneo još u aprilu prošle godine zbog oduzimanja licence ovoj banci.

- Od tada je guverner pod prismotrom policije, ali ne verujem da postoje snimci na kojima on sa Simićem razgovara o uzimanju mita jer on ne bi o tome pričao tamo gde zna da ga prisluškuju. Inače, mi smo tada Jelašića tužili jer je on KEB zatvorio po falsifikovanom nalazu kontrolora, zato što samo jedan dan nije imao neophodnih 10 miliona evra akcionarskog kapitala, dok su revizorske kompanije "Ernst i Jang" i "Oditor" potvrdile da smo imali preko 11 miliona". Tada je Jelašić naredio svojim kontrolorima da moraju da pronađu da nismo imali dovoljno novca i to je jedan kontrolor i priznao Pijevčeviću - tvrdi Lojpur.

Zapisnik sa saslušanja Vladimira Cizelja, zastupnika Izraelaca

Vladimir Cizelj, koordinator izraelske Kardan grupe koja je vlasnik TBI, dao je iskaz policiji čije delove prenosimo.
Cizelj je izjavio da je "odabrao Zagrađanina da mu pomogne da sazna šta NBS očekuje od TBI grupe" pošto je saznao da je on dugogodišnji prijatelj Simića. On je naglasio da mu je Zagrađanin preneo da će po povlačenju prijava protiv NBS, centralna banka blagonaklono gledati na TBI "ali da to ima značajnu vrednost koju treba kompenzovati u kešu".
- Obavestio sam Špilmana o tome, a 22. decembra Zagrađanin me je obavestio o konkretnim uslovima, uključujući novčanu nadoknadu. Sutradan smo Simić, Zagrađanin i ja na sastanku u NBS-u razgovarali, ali Simić nije pominjao novac. Zagrađanin mi je to posle obrazložio time da Simić o novcu hoće samo sa njim da razgovara. Posle podne mi je rekao da se radi o dva miliona evra. Posle toga je Zagrađanin o Jelašiću, Simiću i ostalima počeo da govori sa najvećim gađenjem, kao o "najbrutalnijoj mafiji". Sekuli Pijevčeviću sam 26. decembra rekao za ucenu i on je to prijavio specijalnom tužilaštvu i dogovorio "predaju" novca Simiću. Pijevčević je od više prijatelja pozajmio 100.000 evra za navodno davanje u koordinaciji sa MUP-om. Ja sam početkom januara otputovao u Izrael i sa Špilmanom dogovorio da Pijevčević obezbedi tašnu sa novcem koja se zatvara šifrom, da će je predati meni, ja Zagrađaninu, a on Simiću s tim što ću je ja zaključati. Šifru je odredio Pijevčević, a Špilman je u faksu obavestio Jelašića o šifri 007. Kada je Zagrađanin napustio moj stan sa novcem, obavestio sam policiju o svemu - rekao je istražnim organima Cizelj. U krivičnoj prijavi policije stoji da je novac bio obeležen i da ga je Pijevčević predao Cizelju.

A. D. M

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 21. Jul 2019, 11:32:30
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.