Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 19:22:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Otkrivena najmanja crna rupa u univerzumu  (Pročitano 1411 puta)
21. Dec 2011, 14:17:02
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
SonyEricsson K610i
Otkrivena najmanja crna rupa u univerzumu

Pre dve nedelje astronomi su pronašli do sada najveće crne rupe, deset milijardi puta masivnije od našeg Sunca, da bi danas američka svemirska agencija NASA objavila da je otkrila – najmanju.

Ona je verovatno svega tri puta masivnija od naše zvezde, što je opasno blizu minimalnoj količini mase potrebne da se stvori crna rupa na prvom mestu. Našem Suncu, radi primera, nedostaje dovoljno mase da formira crnu rupu na kraju svog životnog ciklus.

Da je originalna zvezda crne rupe bila išta manja, nedostajalo bi joj gravitacije da se uruši. Samim tim, ova mala crna rupa ima “jači stisak” od onih sa 10 milijardi puta većom masom od Sunca.

Crna rupa, nazvana IGR J1 7091-3624, deo je binarnog sistema. Deli sistem sa normalnom zvezdom, od koje crpi gas i stvara masivni disk materijala oko sebe, kako se vidi na umetničkoj viziji na fotografiji.

Stelarna materija, uglavnom gas, zagrejava se do nekoliko miliona stepeni i počinje da emituje X-zrake, u specifičnoj šemi nazvanoj “otkucaji srca”. Ta šema je uzrokovana regularnim ciklusima materije koja se kupi u crnoj rupi od susedne zvezde. Izbacivanje X-zraka privremeno odbacuje gas od crne rupe, što uzrokuje cikličnu šemu koja podseća na otkucaje srca.

Najmanja crna rupa nalazi se na oko 16.000-56.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.25
Na kraju ce da se ustanovi da su "crne rupe" u stvari jos jedan oblik zvezda i da verovatno ne mogu da progutaju sve oko sebe, vec, mozda na neki nepoznat nacin, kad se nagutaju dodje ponovo do nekog praska. Mozda gravitacija moze da promeni smer tj, narav, u odredjenim uslovima. Mi ni ne znamo sta je gravitacija do kraja. Meni su te crne rupe kao neki crni biseri koji postoje pored onih normalnih. Crne rupe i super nove kao da su sfericna mesta prolaza neke sveukupne svemirske energije koja kroz njih pulsira nizom usisavanja i rasprskavanja, a sve to rasuto po univerzumu u nama nesagledivoj shemi. Svemir stalno kuva i tesko cemo mi u tom kotlu tako lako saznati nesto. Hocemo, ali nam treba vremena.

Super je sve to; meni su crne rupe od sada "crne zvezde", teske, opake, prave frku i uzburkavaju svemir. Smile

A sta bese sa belim i smedjim patuljcima, i oni nastaju kada se zvezde urusavaju, a i masa im je isto velika... Smile Smile Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Adapt or die!

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 5620
Zastava Beograd, Voždovac
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0.1
mob
SonyEricsson K610i
Citat
Na kraju ce da se ustanovi da su "crne rupe" u stvari jos jedan oblik zvezda
Citat
Meni su te crne rupe kao neki crni biseri koji postoje pored onih normalnih.

I jesu. Smile

Po nekoj mojoj logici, crne rupe nisu "rupe" u pravom smislu reči, neka interdimenziona vrata za putovanje kroz vreme/dimenzije ili nešto slično. Ona su ista kao i sva ostala svemirska tela, samo sa jednom razlikom - ta što imaju monstruozno jaku silu gravitacije.

Pročitao sam negde, možda u novninama...  Smile Da sama "rupa" tj. ono što mi vidimo, je obična optička varka: postoji jedna granica baš nadomak "rupe" koja ima toliku jaku gravitaciju, da uspeva da privuče i čestice svetlosti, tj. fotone. Pošto je ljudsko oko osetljivo na svetlost (sve što vidimo je u stvari refleksija svetlosti o predmete, koji naši receptori u oku registruju), a iz centra crne rupe svetlost ne može da "pobegne", te nama ljudima taj centar izgleda crno.  Smile

Opet, po mojoj logici, sa obzirom da su "crne rupe" tela, imaju i svoju masu, koja se povećava sa svakom zvezdom koju smažu. Smiley Da su prave "rupe", ne bi imale masu, ne bi orbitirale sa drugim zvezdama oko nekog njihovog zajedničkog centra, trebale bi da budu u apsolutnom mirovanju u odnosu na ostala svemirska tela... a apsolutno mirno telo ne postoji (barem su me tako učili u srednjoj)...  Smile

No dobro, lepo je (i veeeoma zanimljivo  Smile ) ovde filozofirati i nagađati, ali ljudi tek treba da otkriju pravu prirodu tih crnih zvezda...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.07.0
Dobro zboris, haug! Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 19:22:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.085 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.