IN < - Najbolja ostvarenja 2005. po izboru američkih kritičara - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: krouli :
 Američko udruženje filmskih kritičara proglasilo je najboljim filmom 2005. godine “Capote”, biografsko ostvarenje o američkom piscu Trumanu Kapotiju (Capote).

Glumac Philip Seymour Hoffman, koji igra naslovnu ulogu u tom filmu, proglašen je najboljim glumcem, dok je najboljom glumicom proglašena Reese Whiterspoon, za ulogu u biografskom filmu o čuvenom muzičaru Johnnyju Cashu “Walk the Line”, u kojem je tumačila lik njegove supruge June Cash.

Film “Capote”, koji će 2. marta biti premijerno prikazan u SCG, u dustribuciji kuće Tuck, opisuje vreme koje je Truman Capote proveo pišući poslednji roman “In Cold Blood”, inspirisan ubistvom na jednoj farmi u Kanzasu.

Hoffman i Witherspoonova bili su nominovani i za nagrade Zlatni globus za uloge u filmovima “Capote” i “Walk The Line”, a oba filma su i u užem izboru za nagrade Američkog udruženja producenata, dok je “Capote” nominovan i za nagrade Američkog udruženja filmskih scenarista.

Filmski kritičari proglasili su Davida Cronenberga za najboljeg reditelja, za dramu “Nasilnička prošlost” (A History of Violence), koji se prikazuje u bioskopima u SCG, u distribuciji Tucka. Ed Harris proglašen je najboljim epizodnim glumcem za ulogu u tom ostvarenju o idiličnoj porodici, koja živi miran život, sve dok se ne otkrije prošlost glave porodice.

Amy Adams, koja je dobila specijalnu nagradu žirija na Sandens festivalu 2005. godine, proglašena je najboljom epizodnom glumicom, za komičnu dramu “Junebug”.

Najboljim stranim filmom proglašeno je ostvarenje nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina “Glavom kroz zid”.

Kaubojska romansa “Brokeback Mountain” Anga Leeja, koja je dominirala na nominacijama za Zlatni globus i očekuje se da će postići izuzetan uspeh na dodeli Oskara, ostala je bez ijednog priznanja Američkog udruženja filmskih kritičara, uprkos pohvalama koje je dobila od podružnica iz Njujorka, Los Anđelesa i Bostona.> Odgovori
^ Povratak na viši nivo