Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nagodbu oko Haga potvrdili i američki diplomata i Radovan Karadžić  (Pročitano 866 puta)
14. Jul 2005, 07:12:56
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Nagodbu oko Haga potvrdili i američki diplomata i Radovan Karadžić
Prekršen dil sa Holbrukom
Dogovorili smo se da Karadžić nestane i da se zauvek sakrije, rekao je Holbruk pre dve godine, a Radovan je u poslednjem intervjuu potvrdio da u zamenu za to dobija američku zaštitu po pitanju Tribunala

BEOGRAD - Iako je nedavno američki ambasador za ratne zločine Pjer Rišar Prosper izjavio da SAD nikada nisu sa Radovanom Karadžićem imale sporazum da on ne ode u Hag ukoliko se povuče sa svih državnih i političkih funkcija u RS, američki diplomata Ričard Holbruk bez obzira na skorašnje izjave da ga SDS i SPC kriju po manastirima, pre dve godine rekao je:

"Istina je da je trebalo da zabranimo SDS. Umesto toga dogovorili smo se da Karadžić nestane i da se zauvek sakrije. Sećate se da je on morao da odstupi i sa mesta predsednika RS i SDS".

Luka Karadžić: Dogovora je bilo

- Holbruk, kao Klintonov izaslanik za Balkan, napravio je dogovor sa Radovanom da se on povuče, a da mu zauzvrat bude skinut Hag. Od njega se najpre zahtevalo da se povuče sa državnih funkcija, zatim s mesta potpredsednika SDS-a i da se ne oglašava. Za razliku od Amerikanaca, moj brat je ispoštovao taj dogovor. Inače, pre nekoliko godina, u kuću u Nikšiću došao je lično Prosper u pratnji ličnog obezbeđenja i crnogorskog DB. Tražio je od nas da se Radovan preda, iako je porodica tvrdila da ne znamo gde je. Razgovor je tekao od molbi, preko ubeđivanja, do pretnji - kaže Luka Karadžić.

Postoji video-kaseta

- Odgovorno tvrdim da je razgovor sa Karadžićem vođen na Palama 24. decembra 1996. godine. A da je on autentičan mogu da ponudim kao dokaz i video-kasetu koja je bila snimljena za potrebe dokumentarnog filma o nastanku RSK. Radovan je vrlo uverljivo govorio o dogovoru sa Holbrukom i uopšte nije bio uplašen. Inače, bio je to poslednji intervju koji je on dao nekom novinaru, a potom je potpuno nestao - kaže za Glas novinar Stevo Grkinić.

I sam Karadžić, u intervjuu koji je pre nekoliko godina dao novinaru jagodinske televizije Palma plus Stevi Grkiniću, tvrdi da je postojao konkretan dogovor između njega i Holbruka.

- Holandska prestonica neće imati tu privilegiju da me ugosti. Ja ljudima verujem na reč. Ričard Holbruk mi je ponudio nagodbu da se potpuno povučem u anonimnost, u zamenu za američku zaštitu po pitanju Haškog tribunala. Ja sam svoj deo nagodbe ispoštovao, a do sada to čine i Amerikanci. Kako saznajemo iz izvora bliskih tadašnjoj američkoj administraciji, Holbruk se na ovaj način odlučio pošto mu je Alija Izetbegović rekao: "Skloni Karadžića i Bosna će biti rešena!"- kazao je Karadžić.

Na pitanje novinara da li bi posle svega što se dešavalo na Balkanu krajem 20. veka nešto menjao ili bi i dalje vukao iste poteze u vođenju politike, podsećajući da se još od Broza sve radilo na štetu Srba, on je rekao:

- Znajući sve to, ništa ne bih menjao u politici koju smo vodili od stvaranja SDS. Možda bismo bili oštriji u ukazivanju na to da se Jugoslavija razbija mimo naše volje. I više bih radio na srpskom zajedništvu jer na kraju se pokazalo da je veći deo srpstva prepustio onaj manji na milost i nemilost. I zato smo doživeli poraze u Hrvatskoj i BiH. Naša je dužnost da radimo ono što možemo, ni Bog od nas ne traži ono što ne možemo. Ali radili smo ono što smo mogli. Svi naši potezi bili su odbrambeni i iznuđeni.

Ističući da se drugačije i nije moglo Karadžić još dodaje:
- Ključna stvar tokom svih sukoba u Hrvatskoj i BiH je činjenica da je Jugoslavija bila garant Vensovog plana, a da nije reagovala ni na jednu hrvatsku oružanu akciju, od Miljevačkog platoa, Medačkog džepa, preko Ravnih kotara do "Oluje". Strane diplomate su nam potvrdile da znaju da se Jugoslavija ni u kom slučaju neće vojno mešati. To je tada bila najskuplja informacija na svetu koju je neko iz Beograda dao besplatno.
Svetlana Vojinović
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.