Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: На Хандкеа скочио чопор гладних вукова (видео, фото)  (Pročitano 1424 puta)
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10134
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemateИстина да је Хандке добио Нобелову награду најбоље потврђује да никада не треба признати Косово

© Sputnik / Александар Милачић
КУЛТУРА
18:46 12.11.2019

Прослављени српски режисер Емир Кустурица одржао је у Андрићевом институту у Андрићграду предавање „Петер Хандке — апостол истине“, својеврстан одговор овог српског интелектуалца на хајку подигнуту против Хандкеа после вести да је аустријски књижевник овогодишњи добитник Нобелове награде за књижевност.

„Истина да је Петер Хандке добио Нобелову награду најбоље потврђује идеју како никада не треба признати независно Косово“, рекао је Кустурица на почетку предавања, које преноси портал „Искра“.

По речима Кустурице, у случају Косова и Хандкеа везивно ткиво је најпре „непопустљива везаност наше православне културе за индивидуалност, за човечност“, а „најбољи српски пример управо је Петар Хандке — индивидуалиста, као што је био и Иво Андрић“.

„Обојица су дисциплину католика претворили у емоционалност православца, чиме спајају две иначе неспојиве крајности европске културе“, речи су Кустурице.

„Нобелов комитет, како и сам аутор каже, извео је доказе о његовој невиности, значи да је био на листи кривих, само због тога што је мислио другачије и што се изражавао другачије о истој теми која је била идеологизована. Пред нама је дуг пут да своју невиност докажемо, али морамо да је доказујемо. Ми смо у Хандкеу пронашли свог археолога“, истакао је Кустурица.
Он је нагласио да развојни пут Петра Хандкеа управо по ирационалној основи може да се веже за судбину српског народа, јер његова литература, за разлику од Андрићеве, не настаје на историјским фрактурама и великим друштвеним променама.

„Он измиче свим препознатљивим шемама, али, у времену гашења моралног дискурса који прати ишчезавање хришћанске културе, велики писац не пристаје на крах морала и то је кључна тачка његовог окретања према нама. Он зна да је свака цивилизација настајала на високим моралним начелима“, рекао је Кустурица.

„Српске државе су се кретале успонима, странпутицама и падовима, с једне, али и вечном надом и вером у праведан живот и слободу, с друге стране. Територија Косова и Метохије, оно што се на Западу зове ’мутерланд‘, изгубљена је 1389. године, али је и враћена војном операцијом 1912. године. Ко би разуман рекао како је могуће после петсто година чудо да се деси и да територија која чини темељ једне културе у Првом балканском рату буде враћена ономе коме припада? Ко би разуман нешто слично претпоставио 1830. године, када је територија коначно ослобођена од војника Отоманске империје!? Разуман нико, посебно не они са смислом за реалност, каквих је одувек било, а данас их има мало и превише“, рекао је Кустурица.

„Српски народ је сваку победу скупо платио. Био је на победничкој страни у Балканским ратовима, касније изгубио милион и четиристо хиљада ратника у европском рату за цивилизацију, како је борбу у Првом светском рату назвао маршал Клемансо. Са два антифашистичка покрета у Другом рату, изгубио је још један милион становника и био брутална жртва немачко-хрватског нацизма и транснационалних обавештајних подвала Велике Британије. Када је недавно, у Пољској, обележен почетак Другог светског рата, тамо су били позвани Немци, који су тај рат и започели, и Хрвати. Није било Руса и Срба. Организатори обележавања Хитлерове инвазије на Пољску не само да су прескочили историјску чињеницу да се анексија Чешке републике десила годину раније, пре договора Молотов-Рибентроп, него и да је Хитлер за анексију Судета имао прећутну сагласност Енглеске и Француске. Шта би било да су се, рецимо, Енглези и Французи већ тада супротставили Хитлеру? Да ли би Други светски рат био тако крвав и да ли би болест и опсесија једног народа од Бизмарка до Хитлера могла да се одврати од снова о присвајању Крима, моравско-вардарске долине, контроле пута до Солуна и Блиског истока“, наставио је Кустурица.

„Како да их одвратимо од редовног бомбардовања наше престонице и градова у Србији и Републици Српској? Да ли је прекјуче преминули геније физичар управо њихова жртва, јер је одрастао уз зрачења која су посејали у бомбардовању 1999. године? Нико не може да изведе доказ да је навод тачан, али може да га наслути. Али ту је тачка на којој се пресеца наш сусрет са великим писцем. Да нисмо трпели историју, не бисмо имали ни тако великог пријатеља“, каже Кустурица.

„Да ли онда, ако желимо да у будућности будемо браћа са људима као што је Петер Хандке, имамо право да престанемо да верујемо у чуда и да се у тако променљивом свету неће поново десити обрт на Косову? Ово није позив на чекање од петсто година. Ту нам брзина о којој смо говорили и о временима која се мењају иду у прилог. У времену када су награде постале важније од оних који их примају, понајвише због брзине којом се ти пропагандни филмови одвијају, Хандке је вратио личност и дело на позорницу. Учинио је то без додворавања јавном мнењу, толико карактеристичном нашим либералима и њиховој браћи и сестрама и на Западу и на Истоку. Он је вратио достојанство лику и делу, како се некада говорило, и није случајно да је додела Нобелове награде код факир-фукаре широм Балкана пробудила тријумфализам слугу које су у глас грунуле на Хандкеа“,
IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10134
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemateSRBI, KO JE NORMALAN POMISLIO DA ĆEMO POSLE 500 GODINA VRATITI KOSOVO?!
 Kusturica na predavanju o Handkeu:
Nobelovac nije odustao od nas, zato NEMAMO PRAVO DA PRESTANEMO DA VERUJEMO U ČUDA

POLITIKA
13.11.2019. 11:59h
Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica održao je u Andrićevom institutu u Andrićgradu predavanje "Peter Handke - apostol istine", svojevrstan odgovor ovog srpskog intelektualca na hajku podignutu protiv Handkea posle vesti da je austrijski književnik ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

 

- Istina da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu najbolje potvrđuje ideju kako nikada ne treba priznati nezavisno Kosovo, rekao je Kusturica na početku predavanja.

 

Po rečima Kusturice, u slučaju Kosova i Handkea vezivno tkivo je najpre "nepopustljiva vezanost naše pravoslavne kulture za individualnost, za čovečnost", a "najbolji srpski primer upravo je Petar Handke individualista, kao što je bio i Ivo Andrić".

- Obojica su disciplinu katolika pretvorili u emocionalnost pravoslavca, čime spajaju dve inače nespojive krajnosti evropske kulture, reči su Kusturice.

 

NE PROPUSTITE

KADA SU NA ZAPADU KOPILAD IZVRŠILA ATENTAT NA BOGA, HANDKE JE PRATIO SVOJE SRCE! Emir Kusturica: Kosovo i Metohija su evropsko utočište Svevišnjeg!

 


On je naglasio da razvojni put Petra Handkea upravo po iraciononalnoj osnovi može da se veže za sudbinu srpskog naroda, jer njegova literatura za razliku od Andrićeve ne nastaje na istorijskim frakturama i velikim društvenim promjenama.

 

- Srpske države su se kretale usponima i stramputicama, padovima s jedne, ali i večnom nadom i verom u pravedan život i slobodu s druge strane. Teritorija Kosovo i Metohije, ono što se na Zapada zove mutherland, izgubljena je 1389, ali je i vraćena vojnom operacijom 1912. Ko bi razuman rekao kako je moguće posle petsto godina čudo da se desi i da teritorija koja čini temelj jedne kulture, u Prvom balkanskom ratu bude vraćena onome kome pripada? Ko bi razuman nešto slično prepostavio 1830. kada je teritorija konačno oslobođena od vojnika Otomanske imperije!? Razuman niko, posebno ne oni sa smislom za realnost kakvih je oduvek bilo, a danas ih ima malo previše, rekao je Kusturica.NE PROPUSTITE

EMIR KUSTURICA OTVORIO 4. POZORIŠNI KUSTENDORF PA PORUČIO: Važno je da se festivali održavaju u ovom vremenu velikog PADA UMETNOSTI!

 

- Srpski narod je svaku pobedu skupo platio. Bio je na pobedničkoj strani u Balkanskim ratovima, kasnije izgubio milion i četiristohiljada ratnika u evropskom ratu za civilizaciju, kako je borbu u Prvom svetskom ratu nazvao maršal Klemanso. Sa dva antifašistička pokreta u Drugom ratu izgubio je još jedan milion stanovnika i bio brutalna žrtva nemačko-hrvatskog nacizma i transnacionalnih obaveštajnih podvala Velike Britanije. Kada je nedavno, u Poljskoj, obeležen početak Drugog svetskog rata, tamo su bili pozvani Nemci koji su taj rat i započeli, i Hrvati. Nije bilo Rusa i Srba. Organizatori obeležavanja Hitlerove invazije na Poljsku ne samo da su preskočili istorijsku činjenicu da se aneksija Češke republike desila godinu ranije, pre dogovora Molotov - Ribentrop, i da je Hitler za aneksiji Sudeta imao prećutnu saglasnost Engleske i Francuske. Šta bi bilo da su se recimo Englezi i Francuzi već tada suprotstavili Hitleru? Da li bi Drugi svetski rat bio tako krvav i i da li bi bolest i opsesija jednog naroda od Bizmarka do Hitlera mogla da se odvrati od snova o prisvajanju Krima, moravsko-vardarske doline, kontrole puta do Soluna i Bliskog istoka, nastavio je Kusturica.

- Kako da ih odvratimo od redovnog bombardovanja naše prestonice i gradova u Srbiji i Republici Srpskoj? Da li je prekjuče preminuli genije fizičar upravo njihova žrtva, jer je odrastao uz zračenja koje su posejali u bombardovanju 2000? Niko ne može da izvede dokaz da je navod tačan, ali može da ga nasluti. Ali tu je tačka na kojoj se preseca naš susret sa velikim piscem. Da nismo trpeli istoriju ne bismo imali ni tako velikog prijatelja, kaže Kusturica.

 

NE PROPUSTITE

VUKOSAVLJEVIĆ I KUSTURICA S HANDKEOM NA VEČERI U PARIZU: Nobelovac dobio poseban poklon iz SRBIJE!

 

- Da li onda, ako želimo da u budućnosti budemo braća sa ljudima kao što je Peter Handke, imamo pravo da prestanemo da verujemo u čuda i da se u tako promenljivom svetu neće ponovo desiti obrt na Kosovu? Ovo nije poziv na čekanje od petsto godina.Tu nam brzina o kojoj smo govorili i vremenima koja se menjaju idu u prilog.U vremenu kada su nagrade postale važnije od onih koji ih primaju, ponajviše zbog brzine kojom se ti propagandni filmovi odvijaju, Handke je vratio ličnost i delo na pozornicu. Učinio je to bez dodvoravanja javnom mnenju, toliko karakterističnom našim liberalima i njihovoj braći i sestrama i na Zapadu i na Istoku. On je vratio dostojanstvo liku i delu, kako se nekada govorilo, i nije slučajno da je dodela Nobelove nagrade kod fakir-fukare širom Balkana probudila trijumfalizam slugu koje su u glas grunule na Handke, zaključuje Kusturica.

 

(Kurir.rs/Iskra.co)


IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 4833
И једно јеврејско удружење се придружило протестима, само одломак:


Citat
SaharTV - U protestnoj noti upućenoj predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji prof. Andersu Olssonu navodi se da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992 - 1995) „Handke bezuvjetno stao na stranu srpskih ratnih zločinaca“.

Društvo za ugrožene narode - internacional, Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, Židovi protiv genocida (Jews Against Genocide), Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz podršku udruženja pisaca, novinara, akademika i intelektualaca, te skupina koje predstavljaju žrtve rata i genocida u Bosni i Hercegovini, konsternirane su i zabrinute odlukom o dodjeli Nobelove nagrade za književnost za 2019.godinu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

U protestnoj noti upućenoj predsjedavajućem Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade pri Švedskoj Akademiji prof. Andersu Olssonu navode da je tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992 - 1995) „Handke bezuvjetno stao na stranu srpskih ratnih zločinaca“.

 - Zanemarivši stvarnost genocida, nesuvislo je govorio o postojanju globalne medijske zavjere protiv Srbije. Optuženiku za ratne zločine Slobodanu Miloševiću, ostao je vjeren do njegove smrti u haškom pritvoru. Na pogrebu Miloševiću Handke je držao govor i potvrdio svoju bliskost s njim i opredjeljenje za njegovu genocidnu politiku - navodi se u protestnoj noti.

http://balkan.sahartv.ir/vijesti/bih-i302417-protestna_nota_komitetu_handke_je_poricatelj_genocida
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Penzioner

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 70543
Zastava
mob
Apple X
i ti jevreju su odlepili....
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan


Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10134
Zastava Okolina "Venerinichinih brezuljaka"-najcesce !
mob
I-mate il` nemate
ENIGMA HANDKE (2)
 U centru teorija zavere koje su navodno "kumovale" Nobelovoj nagradi je američka lobi firma dobro poznata Srbima
 L. Gedošević 18.11.2019. 22:46
Peter Handke01_RAS_foto milan ilicFOTO: M. ILIĆ / RAS SRBIJA

U centru kontroverzi oko dodele Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu ovih dana se nalazi dobro poznata američka PR firma, optuživana da je preuveličavala srpske zločine tokom rata u BiH kako bi se u zapadnim medijima Srbi i Srbija predstavili kao zla strana protiv koje ne treba birati vojna i politička sredstva.

Reč je o PR firmi Ruder&Fin za koju se tvrdi da je dovela do kreiranja međunarodnoj javnog mnenja da su Srbi jedini krivci i zločinci tokom ratova devedesetih godina prošlog veka.
 Toj verziji je kumovao i intervju njihovog direktora Džejms Hafa francuskom novinaru Žaku Merlinou devedesetih, u kome se Haf hvalio kako su za kratko vreme potpuno uspeli da preokrenu svetsko javno mnjenje i prikažu Srbe kao jedine krivce za stravične zločine koji su se događali tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Ipak, velika većina zapadnih novinara i mislilaca odbacuje priču o moćnoj antisrpskoj PR agenciji kao “teoriju zavere” koja, navodno, ima za cilj da izbriše srpske ratne zločine tokom rata u BiH i posebno, kako ističu, da negira genocid u Srebrenici.

Upravo je zbog negiranja genocida u Srebrenici dodela Nobelove nagrade Handkeu, kome se zamera i podrška režimu Slobodana Miloševića, izazvala eksploziju u zapadnoj javnosti.

"Ruder i Fin" je postao aktuelan kada su dvojica članova Nobelovog komiteta napravili presedan i objavili zašto su se odlučili da, uprkos kontroverzama koje su pratile Handkea, glasaju da on dobije najviše priznanje u književnosti. Oni su se pozvali na dela dva autora, koja se, pak, pozivaju na knjigu francuskog novinara Žaka Merlinoa "Istine iz Jugoslavije uopšte nije tako lako ispričati".

Intervju sa Hafon celo poglavlje knjige


U Merlinoovoj knjizi "Ruder i Fin" zauzima celo jedno poglavlje, u kome se i nalazi intervju sa Hafom.

Haf je svojoj firmi pripisao "uspeh" o širenju priče o "koncentracionim logorima koje su vodili Srbi, iako ti izveštaji uopšte nisu bili potvrđeni", navodi "Intercept", pa i termina poput "etničkog čišćenja".

Kako navodi "Intercept" u svom tekstu, jedan od koraka u ovim poslovima bio je i "kombinovanje počinilaca": ako su bosanski Muslimani bili Jevreji našeg vremena, onda su Srbi morali biti nacisti.

Haf je, inače, u ovom intervjuu pojasnio da njegov posao nije bio da proverava informacije, da nije plaćen da bude moralan, ali da mu jeste posao da "ubrzavamo cirkulaciju informacija koje su povoljne za našu stranu".

Međutim, sajt "Intercept" navodi da "Ruder i Fin" nije toliko veliki i moćan konglomerat, kome bi se mogao pripisati toliki uspeh.

Reč je, kako navodi novinar "Intercepta",o problematičnom izvoru, naročito kada govorimo o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, a članovi Nobelovog komiteta su, prihvatajući ih, potpali pod "teorije zavere".

ENIGMA HANDKE KAKO JE AUSTRIJSKI PISAC DOBIO NOBELOVU NAGRADU I DA LI SU ČLANOVI ŽIRIJA ŽRTVE TEORIJE ZAVERE?
Ko je "Ruder i Fin"

Američka agencija "Ruder&Fin" koja i dan danas posluje, svojevremeno je radila ne samo sa bosanskim Muslimanima, već i sa Hrvatima i kosovskim Albancima, i figurira kao jedna od stranih PR agencija koje su među prvima stupile na balkansku scenu, i to davne 1991.

U suštini, koristile su je sve strane koje su želele da se Srbi, prikažu kao jedini negativci, naročito tokom devedesetih godina prošlog veka. O tome su pisali i strani mediji, navodeći da je "Ruder i Fin" dobijao iznose koji se mere stotinama hiljada dolara.

Sa ovom agecnijom je davne 1993. godine u ime Albanaca sa Kosova potpisao Ibrahim Rugova, i to tokom posete Zagrebu a, kako je "Blic" svojevremeno pisao, u Vašingtonu su tvrdili da su Albanci početkom dvehiljaditih "Ruder i Fin" platili više od 1,2 miliona dolara.

Ovdašnji mediji su navodili da je i Hrvatska uz pomoć "Ruder i Fin" uspešno koristila medije kako bi u Nemačkoj i SAD dobila podršku za otcepljenje.

Bosanska vlada ovoj firmi je plaćala za usluge koje su podrazumevale plasiranje komentara, kolumni spoljnih saradnika i pisama uredniku. Francuski komunikolog Alis Krig Planke objavio je svojevremeno istraživanje prema kome je upotreba pojma "etničko čišćenje" u izveštajima lista "Mond" u avgustu 1992. godine povećala tiraž za sto odsto, posle čega je taj pojam postao ustaljen kada se govorilo o događajima u Bosni.

"Blic" je svojevremeno pisao da su demokratske vlasti u Serbiji prvih godina nakon 2000. za pomoć oko Kosova tražile pomoć najjačih svetskih lobističkih agencija, između ostalih i od "Ruder i Fin", ali je bio uslov da njihovi zaposleni u tom trenutku nikada nisu radili za suprotstavljenu stranu.

Upravo ovo je bio razlog da "Ruder i Fin" odbije saradnju.https://www.blic.rs/vesti/politika/handke-nobelova-nagrada-ruder-fin/mb59ex9

IP sačuvana
social share
Jedem da bih ziveo , a zivim da bih - jeVao...Pa sta ?
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 4 5
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.