IN < - Na cega "demokrate trose" nase pare, prosudite sam - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: pados :
Посета Енглеској је од великог значаја за будућност СЦГ и Србије, али да ли то значи да 3 министра треба да путују у 3 авиона? Председник Србије и Црне Горе Светозар Маровић, министар иностраних послова Вук Драшковић и министар одбране Првослав Давинић, иако репрезентују једну земљу, у Лондон су отишли одвојено. Маровић и Драшковић су ишли посебним авионима, Давинић редовним летом. Светозар Маровић је за потребе пута у Лондон изнајмио авион типа "фалкон 2000“. Упућени тврде да један сат изнајмљивања тог авиона кошта 2.000 долара, а да је за шест сати летења, колико је Маровићу било потребно, потрошено 12.000 долара. Осим тога, за керозин било је потребно утрошити 2.040 долара, тако да је коначна цифра само за лет укупно 14.040 долара.

Што се тиче министра Драшковића, реч је о авиону типа "лирџет“ који за сат летења кошта 1.500 долара, односно шест сати лета износи 9.000 долара. Потрошња горива овог авиона јесте идентична са претходним, тако да на укупну суму треба додати 2.040 долара, чиме се долази до коначне цифре од 11.040 долара.
Министар одбране Првослав Давинић је, судећи по овом примеру, најмање оштетио буџет, јер је до Лондона отишао редовним летом "Бритиш ервејза“, у коме цена карте за бизнис класу износи 625, а за прву класу до 1.352 евра.

Треба рећи, међутим, да ни у једну од ових цена није урачунато одржавање авиона током тродневне посете и трошкови посаде авиона.

Реакције политичара

Министар за капиталне инвестиције Велимир Илић оцењује да одвојени пут три висока функционера државне заједнице у Лондон свакако иде на терет грађана, али и показује непостојање сарадње међу кабинетима: "Сигурно да није у реду ако три висока државна функционера одлазе са три посебна авиона. То је доказ да нема сарадње, комуникације. Поготово ако су отишли на један састанак и имају заједнички циљ да представе Србију у што бољем светлу. Међутим, и ако су отишли са три авиона, а ако су завршили посао, онда је у реду, али ја не знам какав је резултат".

Потпредседник Демократске странке Душан Петровић сматра да свако од поменутих званичника мора да објасни зашто су одвојено путовали у Лондон: "Лоше је уколико нису искористили прилику да смање државне трошкове, али у сваком случају је потребно од сваког од њих понаособ добити одговор да ли је распоред термина који су имали у Лондону, распоред термина када су морали да почну путовања, био такав да им је онемогућио заједнички одлазак у Лондон".

Милољуб Албијанић, функционер странке Г17 плус, чији је члан и министар Давинић, тврди да се та ситуација треба сагледати другачије: "Државна заједница не функционише. Али, не да не функционише у оном суштинском смислу, она не функционише и у обичним стварима, као што су путовања државних чиновника. Зар не видите да је то лоша ситуација, да трошимо народне паре на неодговоран начин?"
Preuzesto sa serbiancafe.a
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo