Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Poruke menjaju dizajn telefona  (Pročitano 693 puta)
07. Nov 2006, 22:11:13
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Apple iPhone 6s
Poruke menjaju dizajn telefona

Da li znate da je samo u 2005. godini, u čitavom svetu, poslato astronomskih 900 milijardi tekstualnih poruka? Zbog toga, izmenjenog dizajna i upotrebne logike, standardne tastature sa 12 tastera odlaze u penziju, a zamenjuju ih tastature sa pojedinačnim tasterima za svako slovo.

Ovakav pristup tehnologiji telefona omogućava mnogo komotniji vid tekstualnog komuniciranja, kao i podizanja funkcionalnosti samog uređaja na zavidan nivo.

Stiže MMS

Ako se pronalazite u grupi onih korisnika kojima slanje tekstualnih poruka predstavlja veliki gubitak vremena zbog nezgodnog načina kucanja, pomoć je na putu. Danas, proizvođači i mrežni operateri mobilnih telefona nastoje da nas navedu na slanje još većeg broja poruka pojednostavljujući taj proces redizajniranjem starih tastatura.

Većina poruka poslatih putem mobilnog telefona je u vidu SMS-a (Short Message Service), što je i logično jer je noviji MMS (Multimedia Message Service) tek odskora rasprostranjen u čitavom svetu. Posle nešto slabije upotrebe ovog servisa, slanje SMS-a doživljava pravu erupciju 2000. godine. Samo je tokom ove godine bilo poslato oko 17 milijardi poruka, da bi ekspanzija tekstualnih poruka nastavila vrtoglavim tempom i tako narasla na oko 250 milijardi tokom 2001. godine.

Daljim razvojem, SMS je sticao sve veću popularnost i polako postajao sastavni deo komunikacije kako poslovnih ljudi, tako i mladih. Budući da se očekuje da će broj poslatih poruka do 2008. godine iznositi impresivnih 1,5 biliona, tehnološki lideri se svakodnevno utrkuju kako bi što dublje zagazili u ovo unosno tržište. Uprkos popularnosti servisa kratkih poruka, poslatih putem mobilnog telefona, mnogi taj vid komuniciranja vide kao mučan i opterećujući. Svakako da se potreba pritiskanja istog tastera na tastaturi sa 10 tastera više puta kako bi se dobio jedan karakter i može okarakterisati kao takav. Upravo je ovo razlog koji je proizveo potrebu za telefonima sa punom tastaturom, tj. tastaturom koja ima po jedan taster za svaki karakter.
Nov dizajn

Ovakvi uređaji već postoje, ali su nešto glomazniji, pa se ne uklapaju u današnje standarde minijaturnih tehničkih uređaja. Inovacije i inventivnost kompanija koje proizvode mobilne aparate u perspektivi će biti usmerena ka rešavanju ovog problema - zadržati male dimenzije a povećati funkcionalnost većim brojem tastera.

Jedan od vidova rešenja ovog problema nam dolazi od finskog proizvođača „Nokije“ uređajima koji poseduju QWERTY tastaturu na preklop. Nažalost, zbog cene od oko 450 dolara, poslednji model E70 će najverovatnije odbiti mnoge. Verovatno najbolje rešenje predstavila je kompanija „Digit Wireless“ patentiranjem „Fasttap“ (brzo kucanje) tastature. Tastatura je zasnovana na principu pojedinačnog tastera za svaki karakter koji su poređani po abecednom redu. Ovih 26 isturenih tastera poređano je na četiri ćoška standardne numeričke tastature, čime je postignuta maksimalna funkcionalnost na malom prostoru. Uređaji sa ovom tastaturom poseduju i program koji ispravlja greške pri kucanju koje mogu da nastanu usled bliskosti tastera, i to automatskim predviđanjem koji je taster korisnik želeo da otkuca.

Zbog relativno niske cene tekstualnih poruka, posebno ako se uporede sa cenom običnog razgovora, „tekstualna groznica“ će se nastaviti, a tome će doprineti i dizajneri novih tastatura koje će i generacijama koje nisu rasle uz nova tehnološka dostignuća omogućiti da se lakše snalaze.

M. Josifović

Izvor: Blic

(01. May 2007, 10:39:15)
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Long live Rock n' Roll

Zodijak
Pol
Poruke 11469
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
HTC HD2
Šta vredi ta "QWERTY tastatura" kada neko ima ćevape od prstiju?!?
kao da su ti telefoni namenjeni "predškolskom uzrastu" ili eventualno osnovcima?!?
Ja istu isprobao na SE P990i i mogu reći da brže "pogadjam" slova i kucam na "vurtuelnoj tastaturi" i nabadam olovčicom po ekranu nego na toj qwerty!

Po meni je ovo čist marketinški potez iscedjivanja još koje pare viška iz džepova korisnika jer ralno u praksi niko i ne koristi tu qwerty tastaturu kako bi pisao poruke jer nema šanse da nabode svako slovo brzinom kojom je to radio na klasičnoj "cifarnoj"! Provereno iz 1000 izvora i to iz prve ruke. U pitanju si bili taj P990i, i ponajviše P910, dok je Nokia E61 čak i delimično sposobna da preuzme epitet qwerty telefona, ali samo delimično!
Nokiju E70 nisam imao prilike lično da isprobam ali sam imao prilike da saznam od korisnika iste da telefon treba "rasklapati" kao nekog transformersa i držati ga obema rukama kako bi bilo moguće koristiti tu tastaturu onda jedna poslovna osoba ispada čak i smešna tom "radnjom"! Primer je bio i telefon Nokia 6800/6820... koga niko nije uzimao za ozbiljno, zašto bi onda i E70?!?
Verujem da jedino modeli dizajna poput Nokije E61 mogu preuzeti taj epitet telefona sa potpunom qwerty tastaturom, no i tu je diskutabilna navika i nadasve debljina prstiju!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

A-electronic

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5040
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
HTC desire s
Pa ciglo verovatno ti koji imaju cevape od prstiju su neki zidari, drvosece..... i oni verovatno nece koristiti fon sa qwerty tastaturom jer takvi su fonovi obicno neki smart a takvim ljudima ne treba fon ni za sta drugo nego za poziv i alarm Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Long live Rock n' Roll

Zodijak
Pol
Poruke 11469
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
HTC HD2
Pa ciglo verovatno ti koji imaju cevape od prstiju su neki zidari, drvosece..... i oni verovatno nece koristiti fon sa qwerty tastaturom jer takvi su fonovi obicno neki smart a takvim ljudima ne treba fon ni za sta drugo nego za poziv i alarm Smile Smile
Ja ti bre nisam ni zidar ni drvoseča(doduše ne profesionalni - privatno za s. i sopstveno grejanje čak i jesam Smile) ali brate moji prsti su kao ćevapi i takva tastatura nije za takve prste definitivno!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 554
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
mob
LG Nexus 5
Ja ti bre nisam ni zidar ni drvoseča(doduše ne profesionalni - privatno za s. i sopstveno grejanje čak i jesam Smile) ali brate moji prsti su kao ćevapi i takva tastatura nije za takve prste definitivno!

ja mrtav gladan a vi još pričate o ćevapima , skrooooz ste offfffffff   Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

A-electronic

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5040
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.8
mob
HTC desire s

Pa dobro nisam ni pomenuo ja da si zidar ili drvoseca, razumem da neko ima velike sake kao npr. ja ali saka mi zato ne izgleda kao pljeskavica i pet cevapa Smile Ma svako ko se potrudi moze da se snadje sa takvom tastaturom ako mu bas znaci qwerty Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

I spent my whole childhood growing...what a waste!

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 2133
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
mob
Nokia N95 8GB
Ja sam probao da kucam na takvoj tastaturi,i uvezbao sam se za pola sata.Ima moj drug e61.Lakse je 5 puta nego na nokia 7600 (valjda je ta oznaka) gde nije qwerty tastatura,nego su dugmice pored ekrana,e tuk ne moze nista da se ubode.......
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.229 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.