Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Krajnje neomiljena: kolonoskopija  (Pročitano 4321 puta)
22. Jan 2010, 12:33:44
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

S obzirom na to da nam, zbog brzog tempa života, ishrana često i nije baš najzdravija, problemi sa varenjem, nadimanje, gorušica i slično nisu ni retki ni iznenađujući. S tim treba biti oprezan: tačno, ako tu i tamo pretovarimo stomak i zbog toga imamo probleme, ti problemi će uglavnom proći sami od sebe - kad se organizam "isprazni", ali ako takve probleme imamo često, moguće je da je načinjena i neka trajnija šteta u organizmu, ili da uzrok problema nije baš toliko neposredan kao preteška večera. Drugim rečima, ukoliko imate česte probleme sa varenjem i bolove u stomaku, dobro bi bilo ne ignorisati to, ne lečiti se samo "domaćim lekovima" i nasumično izabranim preparatima "otprilike za tu vrstu problema" iz apoteke, nego valja posetiti lekara.

Da bi otklonio sve moguće sumnje "na najgore", može se desiti da vas lekar pošalje na kolonoskopiju. Neprijatno, ali šta je - tu je.

Ako se raspitujete kod onih koji su već bili na kolonoskopiji, lako se može desiti da čujete da je ovaj pregled prilično neprijatan, ali ne i bolan. Zgodno bi bilo da znate da na kolonoskopiju svako reaguje drugačije; za neke (većinu) je neprijatno ali bezbolno; za neke je pomalo bolno, a za neke veoma bolno. U svetu, ovaj pregled se u 95% slučajeva izvodi pod opštom anestezijom; kod nas se to ne praktikuje. Uglavnom se izvodi bez ikakve anestezije (po principu "ćuti i trpi"), a možda vam uspe da se izborite za pregled u "svesnoj sedaciji" (pošto postoji mala mogućnost komplikacija, za to je neophodno prisustvo anesteziologa).

Za one koji nisu sasvim sigurni: šta je uopšte kolonoskopija? To je pregled debelog creva (i završetka tankog creva, po potrebi) fleksibilnim fiberoptičkim endoskopom (otprilike kao neko tanko elastično crevo sa kamericom na vrhu - crevo je zaista tanko, ali kamera nije baš toliko, a nije ni mekana). Ovaj pregled je neprijatan; međutim, njime se vide sve promene na sluzokoži debelog creva; ako je potrebno, moguće je uzeti isečak za analizu, a ukoliko ima nekih polipa, oni se uglavnom mogu smesta ukloniti. Dakle, neprijatno, ali ako sumnjate na bilo šta ozbiljnije, vrlo pouzdan metod da potvrdite ili (kao što se nadamo) odbacite sumnje.

Ukratko: nećete uživati, ali ćete se, nakon što završite s tim, osećati mnogo sigurnije i znaćete da nešto jeste (ili nije). Vredi se pomučiti, ako ikako možete da izdržite.

Izvor: Krstarica
« Poslednja izmena: 22. Jan 2010, 12:34:24 od Oblachak »
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Kolonoskopija je optičko ispitivanje debelog creva kolonoskopom. Kolonoskop je fleksibilna cev sa izvorom svetla i delom za posmatranje. On omogućava doktoru da vidi unutrašnjost debelog creva sićušnom videokamerom.

Slika vrlo visoke rezolucije prenosi se na monitor na kojem se vidi kao uvećana, pa se tako mogu videti i najsitnije promene boje ili oblika na sluznici creva. Na kraju aparata je upravljački mehanizam (ručka s komandama) kojim se upravlja vrhom aparata, vrlo savitljivim i pokretnim u svim smerovima, tako da može pratiti izvijuganost creva i samim tim pretragu čini jednostavnijom i manje neugodnom. U aparatu postoje i tzv. radni kanali kroz koje se provlače različiti instrumenti, tako da se za vreme pregleda mogu bezbolno odstraniti mnoge promene dobroćudnog izgleda, čime se uklanja mogućnost da se preobraze u zloćudne, tj. prevenira nastanak raka debelog creva. Posebnim kleštima mogu se uzimati i komadići tkiva (biopsija), koji se prosleđuju na patohistološku obradu, nakon čega se postavlja tačna dijagnoza viđene promene. Iza upravljačke ručke sledi spojni kabl koji uređaj spaja s izvorom svetlosti, monitorom.
Priprema je vrlo važna i počinje nekoliko dana pre same procedure, radi potpunog pražnjenja debelog creva

Na taj način je jedino moguće u potpunosti pregledati debelo crevo i od dobre pripreme najviše zavisi uspeh same procedure. Priprema podrazumeva različite metode čišćenja, uključujući dijetu, laksative i klizme. Pred proceduru se zauzima odgovarajući položaj. Leži se na boku sa zgrčenim i savijenim nogama, kolenima privučenim ka grudima. Lekar lagano ubacuje kolonoskop obložen specijalnom mašću u rektum. Zatim se ubaci nešto vazduha u debelo crevo da bi se lakše i pod kontrolom oka, kolonoskop usmerio ka gornjim partijama debelog creva. Sve uočene promene se notiraju, eventualno snime, i kada je to neophodno, biopsiraju (uzme uzorak sluzokože radi daljeg ispitivanja pod mikroskopom). Po završetku procedure potrebno je da pacijent bude pod nadzorom lekara određeno vreme.

Ukoliko je rađena i biopsija, moguće je da bude tragova krvi u stolici narednih dan ili dva.

Kolonoskopija se primenjuje da bi se osmotrile, dijagnostikovale i nekada lečile promene u debelom crevu. Najčešće se primenjuje iz sledećih razloga:

radi lokacije izvora krvarenja u donjim partijama crevnog sistema.
da bi se našli razlozi za bol u donjem delu stomaka
da bi se pronašli rani znaci raka debelog creva
da bi se dobili isečci za dalje ispitivanje
da bi se uklonio polip
da bi se zaustavilo krvarenje

stetoskop.info
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Život je polno prenosiva bolest

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19322
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
HTC Sensation
U narodu poynata kao Ausouh servis  Smile

Salu na stranu,znam ljude koji na 6meseci do godinu dana rade generalku celog tela a izmedju svega ostalog i kolonoskopijiu kao redovan pregled!! E to je hrabrost...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Ja bih takve poslala na pregled u Lazu, iskreno. Uopste nema potrebe da se toliko cesto ide na kolonoskopiju zbog "generalke"... Jedino sto mi je logicno u ovom momentu je to da takvi likovi nisu kolonoskopiju radili bez anestezije.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19322
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
HTC Sensation
Slazem se da je bespotrebno skroz,ali paranoja je cudo...doduse ne rade gastroskopiju ako je za utehu...

Takve rigorozne mere predostroznosti su uzrok slusanja kojekakvih prica i straha da se to isto njima moze desiti,jos ako upoznaju nekog sa recimo rakom debelog creva-pun pogodak!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 1127
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
HTC CHA CHA
Ja sam za to samo ako se baš mora.  Smile
IP sačuvana
social share
Westie mužijak, star četri godine sa osvojenim titulama 5xPRM, 1xR.CAC, 25xCAC, 1xR.CACIB, 11xCACIB, 22xBOB, J.BOG, 3xBOG III, 2XBOG II, 2xBOG, BIS IV, JCH SRB, CH SRB, CH MNE, CH BG, CH GE, CH MOL, INT CH  Slobodan za parenje
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.38
mob
Nokia 
Citat
znam ljude koji na 6meseci do godinu dana rade generalku celog tela
иопште није шала...то су људи лечене од ца-дебелог црева...а претрага целог тела:кости,јетра,плућа,мозак,црева,крвна слика и ту-маркери се прави да би се превенирао поновни атак болести....
слични прегледи су могући и код тешких болести:Крон и Улцерозни колитис....па изаберите или тако или....
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
logicno je da oni koji su se susreli sa odredjenim vrstama bolesti moraju da idu na kontrole, medjutim malkin je cini mi se govorio o onima koji su zdravi, ali preventivno idu na kontrolu celog tela u navedenim rokovima.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19322
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
HTC Sensation
logicno je da oni koji su se susreli sa odredjenim vrstama bolesti moraju da idu na kontrole, medjutim malkin je cini mi se govorio o onima koji su zdravi, ali preventivno idu na kontrolu celog tela u navedenim rokovima.

Upravo tako,mislim na ljude koji su apslolutno zdravi ali su negde ili culu,citali ili upoznali nekog ko ima problema te prirode i iz straha da jednog dana ne moraju da prolaze kroz lecenja i terapije(koje su neuporedivo gore i teze od same kolonoskopije),rade sve zivo kako ne bi oboleli i sve to rade iskljucivo preventivno!

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zivot nam vraca ono sto drugima dajemo

Zodijak Leo
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.7
mob
Nokia 

Ja s vremena na vreme odem na ciscenje debelog creva i mogu vam reci da se fenomenalno osecam posle toga .Koliko god imali redovnu higijenu creva ,ona nikad nisu prazna .
Preporucujem svakome . Smile
IP sačuvana
social share

Kad pripadam tebi, tada pripadam sama sebi.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.086 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.