Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Mladi čobani iz Vrbasa prošli višenedeljno usavršavanje u inostranstvu  (Pročitano 1099 puta)
14. Dec 2005, 00:51:08
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
 Mladi čobani iz Vrbasa prošli višenedeljno usavršavanje u inostranstvu

U Englesku po znanje

Udruženje uzgajivača ovaca i koza „Bikara“ iz Vrbasa, nazvano po jedinom pašnjaku na obodu grada, rešeno je da stočarstvo u ovom delu Vojvodine podigne na najviši nivo. U štalama i ekonomskim dvorištima stotinak domaćina uključenih u „Bikaru“ danas se nalazi više od 1.500 ovaca i ovaj broj biće još veći kada za nepunih mesec stignu jaganjci.

Ovce iz Vrbasa već su na dobrom glasu i, po rečima Vladimira Kankaraša, predsednika udruženja i jednog od uzgajivača, privatne mesare iz ovog dela Vojvodine nedeljno traže i do 1.000 jagnjadi, što udruženje još uvek ne može da obezbedi.

- Primarni cilj nam je povećanje stada, ukupnog broja grla i broja umatičenih ovaca, ali i oplemenjivanje postojećih rasa. Pored prostog uvećanja broja, nama su potrebna nova znanja i savremene metode uzgoja, pa će uskoro, već po drugi put, naši mladi ovčari krenuti u Englesku na usavršavanje - kaže Kankaraš. Na Ostrvo kreću mlađi članovi porodica koje se bave ovčarstvom, a prva iskustva od engleskih farmera u Vrbas je doneo 24-godišnji Peter Vikor mlađi, koji je već boravio sedam nedelja u Kentu. Vrbaski uzgajivači otputovali na obuku uz pomoć ADF-a i Udruženja odgajivača ovaca Vojvodine.

- Zadovoljan sam onim što sam naučio i spremam se da ponovo otputujem u Englesku. Bio sam na farmi sa 5.000 ovaca i najvažnije je da sam naučio da jagnjim ovce. Tri nedelje, koliko je trajalo jagnjenje, bile su veoma teške, ali mi nije žao. Ustajali smo u pet i radili do sedam sati uveče. Ni najbogatiji engleski farmeri, kao što je bio naš domaćin, ne libe se najtežih poslova i sve vreme radio je sa nama. Za to vreme sam sam ojagnjio 300 ovaca - kaže Peter.

Za svoj rad dva mlada Vrbašanina dobijala su džeparac, bila su smeštena u kućama farmera i delila sve sa njima, a slobodnim danima zajedno su posećivali London. Udruženje „Bikara“ nedavno je izabralo novih pet momaka koji će boraviti u Kentu najmanje mesec dana.

- Jasno nam je da je savremen uzgoj ovaca kod nas još uvek u povoju, ali ne odustajemo od primene novih metoda. Kada nam je nedavno gostovao jedan uzgajivač ovaca sa Novog Zelanda, bili smo iznenađeni kojom brzinom šiša ovce. Zakačen oko stomaka za pojas, na kom skoro da visi, i sa profesionalnom mašinom, naš gost ošišao je jednu ovcu za 2,5 minuta, i ukoliko mu neko dovodi grla do mesta gde radi, dnevno može da ošiša i do 400 ovaca. Upravo ove veštine, ali i druge, moraju naučiti naši momci, jer želimo da u svemu stignemo profesionalce sa Zapada - kaže Vladimir Kankaraš. Ni vrbaski uzgajivači nisu bez znanja jer su gostu sa Novog Zelanda, iako je otvoreno sumnjao, uspeli za samo pola sata da poprave mašinu za šišanje koja se pokvarila. Vladimirov sin Vukašin sprema se na put u Englesku, usavršava jezik i očekuje da, kada se vrati, još više unapredi porodično stado.

- Naš cilj je da prerastanjem našeg udruženja u zadrugu organizujemo market ovaca, kao u Engleskoj, gde bi se okupljali svi trgovci i birali ovce koje žele kupiti - kaže Vukašin. Ni naši mladi ovčari nisu ostali dužni svojim domaćinima i preneli su i u Englesku neke veštine.

- Na Ostrvu su cele porodice uključene u uzgoj, nema radnika u najmu, već rade podjednako svi. Starac od 82 godine kod koga smo bili uz pomoć pasa svakodnevno izvodi ovce na pašu i čuva ih. Bilo nam je neverovatno da engleski farmeri ovčije meso kupuju u mesari, iako su im torovi puni ovaca. Za jedan rođendan ponudili smo im da im pokažemo kako mogu sami napraviti pravi srpski specijalitet. Moj 24-godišnji prijatelj dobio je dozvolu da zakolje jedno jagnje, odrao ga je i ispekao na ražnju. Usput smo ih ponudili domaćom rakijom koju smo poneli i kad su je ukrstili sa svojim pivom, kao što im je običaj, mnogi od njih ostali su skroz pijani za stolom - kaže Peter i dodaje da Englezi nisu mogli da sakriju veliko iznenađenje znanjem koje su prezentovali. Neprestano su pitali - gde si to naučio, kako to znaš?

Izvor: Blic \ G. D.
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.063 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.