Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 06:28:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: LJudima treba dijalog  (Pročitano 790 puta)
02. Apr 2007, 12:11:08
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
Intervju : Nenad Puhovski, autor dokumentarnog filma "Lora"

Mi se ne bavimo individualnom krivicom, bavimo se činjenicom koja je priznata, a to je da je zločina bilo

Hrvatska televizija je uvela novi ciklus emisija pod nazivom "Tragovi". Već samo emitovanje prve emisije ostavilo je traga u hrvatskoj javnosti o kojem se dosta govori. Pred milionskim auditorijem i grupom odabranih u studiju prikazan je dokumentarni film Nenada Puhovskog "Lora".

Film je dokumentarni zapis o mučenjima u bivšem vojnom zatvoru, nekadašnjoj kasarni JNA, koju je deo vojnih policajaca Hrvatske vojske pretvorio u mesto svog sadističkog iživljavanja.

Trebalo je hrabrosti snimiti film u rovita vremena o ljudima koji su sebe smatrali herojima, a pošto su heroji skinuti s trona i poslani u daleko urednije zatvorske ćelije od onih u kojima su oni "operisali", televizija je prikazala taj film, uz raspravu u studiju i otvorenih telefona na koje su se javljali gledaoci, istomišljenici sadista.

U razgovoru za Glas javnosti Nenad Puhovski kaže da smatra da je televizija film prikazala kao svojevrstan alibi kojim je htela da kaže da svim opcijama daje jednake šanse, ali diskusijom u studiju na neki se način ipak želela zaštititi od negativnih reakcija.

- Pitanje je kakve su zapravo reakcije gledalaca - kaže Puhovski. - Međutim, nikakve podatke o tome. Kada imate nešto što ljude uzbudi, uvek imate kontakte s ljudima koji su protiv, a ne koji su za. I to je klasika! Takvih, otprilike, ima jedan prema deset. U ovom slučaju, ono što znam, najviše je reakcija bilo pre samog emitovanja, pre nego što su ljudi i videli film. Prema onome koliko sam čuo, najviše poziva bilo je dan ranije i na sam dan emitovanja filma, što znači da je to zapravo bio pokušaj da se to prikazivanje spreči. Mislim da je to legitimno, dok god se radi nekom vrstom demokratskih sredstava.

Evidentno je da taj pritisak nije uspeo, televizija je to emitovala i, koliko znam, posle, osim nekih pojedinačnih istupa ljudi koji su nastupali u ime braniteljskih udruženja, ozbiljnijih reakcija i nije bilo.

Ne bojite li se da bi vam se moglo desiti nešto slično što je zadesilo autora filma "Oluja nad Krajinom"? On je poginuo u vrlo neobičnoj saobraćajnoj nesreći.

- Mislim da su se vremena ipak bitno promenila. Prema mom mišljenju, ove reakcije danas pokazuju nešto mnogo drugačije od reakcija u ono vreme. Od tada je prošlo već pet ili šest godina. Tada se dešavalo to da je više-manje cela politička elita bila unisona u tome da to ne treba raditi i prikazati. Meni se čini da danas, pre svega, reaguju oni ljudi koji osećaju da su ostali izvan aktivne politike, grupe koje žele imati političku ulogu, a po nekakvim normama civilizovanog društva, tu ulogu nemaju. Kao što su braniteljske organizacije koje ne bi smele biti politički faktor. A i ti ljudi koji u njihovo ime istupaju uglavnom su ljudi koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da zapravo jednoj politici, u ovom slučaju HDZ-u, oni više nisu potrebni. Rekao bih da, na neki način, ti protesti idu daleko više prema recimo HDZ-u, nego prema meni. Dakle, ti protesti idu, pre svega, prema institucijama koje ne uzimaju u obzir stavove ljudi koji protestuju, a ne protiv filma i njegovog tvorca, ma koliko to drugačije izgledalo.

Ukratko, mislim da je, pre svega, reč o reakcijama ljudi koji jednostavno ne žele dijalog jer znaju da, kada se jednog dana krene u dijalog, njihova pozicija postaje problematična. Tu je cela priča!

S obzirom na to da do danas nije bilo nijedne reakcije parlamentarnih stranaka, vlade ili Sabora, imam pravo smatrati da je situacija danas daleko normalnija.

Da li je normalno da o vašem filmu raspravljaju Sabor i vlada?

- Ne mislim da jeste. Ali činjenica je da je to bio problem "Oluje nad Krajinom". Tada je Sabor raspravljao o tom filmu. Tada je bila velika rasprava u Saboru i pozicija i opozicija je, na neki način, dosta unisono, u raznim varijantama govorila kako nije dobro da je taj film izašao.

Ovaj put, koliko to ja mogu primetiti, toga nema i u tom smislu mislim da je u Hrvatskoj napravljen, naravno ne zbog toga, ali tu je mali indikator, dosta značajan korak da ona postane normalna parlamentarna demokratija sa svim problemima koje ima.
Ako govorimo o "Lori", stvar je toliko jasna da tu osim ljutnje puno ne ostaje. Tu nema prigovora da to nije istina, da se to nije desilo ili slično. I tu je prednost onoga što mi radimo, znači da uvek pazimo da imamo proverene stvari do one mere do kojih ih se može imati, a s druge strane pokazuje se ćutanje tih ljudi koji ne mogu reći da to nije istina. Svi koji su upleteni u to, od sudije Lozine do Vrhovnog suda, konstatovali su da je zločina bilo. Mi se ne bavimo individualnom krivicom, time se treba baviti tužilaštvo. Mi se bavimo činjenicom, koja je priznata, a to je da je zločina bilo.

(Glas javnosti)
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Say hello to my "little" friend!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5337
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Eto istine kako je nastajala hrvatska demokracija.
Kladim se da je medju onima koji su zvali HRT da protestiraju bio i @branitelj34!
IP sačuvana
social share
I danas kad dođe do poslednjeg boja,.
neozaren starog oreola sjajem,.
ja ću dati život, otadžbino moja,                                                                 
znajući šta dajem i zašto ga dajem!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
Zastava Zagreb - Republika Hrvatska
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
Eto istine kako je nastajala hrvatska demokracija.
Kladim se da je medju onima koji su zvali HRT da protestiraju bio i @branitelj34!

Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Reply by nikola34: @x#%§!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia E50
Priznaj da si zvao... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
taman posla , šta da zovem i lupam ....  Smile
IP sačuvana
social share
Duh Sekire: Ја да сам се питао сада би у Загребу биле рекламе на ћирилици, и још бисте се извињавали што нисте имали више да вам узмемо - link
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Dolphins are gay Sharks!!!

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 11811
Zastava Vojvodina
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Nokia E50
taman posla , šta da zovem i lupam ....  Smile
Ma vidis da te zaebavam malo... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 15462
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
kapiram bre  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4306
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
николице прокоментариши мало тему...  Smiley 1
IP sačuvana
social share
"A great many people think that they are thinking when they are merely rearranging their prejudices."  William James
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 06:28:46
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: dijalog LJudima

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.