IN < - Mesić ukida glasačko pravo Hrvatima iz BiH - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Mesić ukida glasačko
pravo Hrvatima iz BiH
Vladajući HDZ se protivi tome, jer najviše glasova, po tradiciji, dobija upravo od zemljaka iz inostranstva

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić najavio je, kao jedan od prvih poteza u drugom mandatu, pokretanje zahteva za ukidanje glasačkog prava dijaspore na izborima u Hrvatskoj. Prema pisanju dnevnih listova, prvenstveno bi se išlo na izmenu onih odredbi Izbornog zakona koje omogućavaju glasanje Hrvatima koji žive u BiH, s obzirom na to da oni nisu dijaspora, već konstitutivni narod BiH kao suverene države koji tamo ostvaruju svoje biračko pravo.

Pokretanje Mesićeve inicijative, koju je on najavio još u izbornoj noći, podržavaju i dve najjače opozicione stranke - Socijaldemokratska partija i Hrvatska narodna stranka. Predsednik SDP-a i bivši premijer Ivica Račan smatra da će biti "vrlo teško" osporiti odredbu Izbornog zakona koja omogućava Hrvatima iz BiH da glasaju i u Hrvatskoj.

Zato on, kao jednu od mogućnosti da ta inicijativa ipak bude realizovana, predlaže ukidanje dvojnog državljanstva. HNS ide dalje i traži ukidanja glasačkih prava cele dijaspore, jer "mogu da glasaju samo oni koji žive u Hrvatskoj i plaćaju porez".

Vladajuća HDZ oštro se protivi ukidanju toga, kako ga mediji nazivaju "Tuđmanovog dara Hercegovini", odnosno dijaspori, jer oni tradicionalno na svim izborima glasaju za HDZ. Da njihovi glasovi za tu stranku nisu zanemarljivi pokazuju i rezultati poslednjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, na kojima je kandidat HDZ-a Jadranka Kosor čak deset, od ukupno osvojenih 30 odsto glasova na izborima, osvojila u Hercegovini.
   
      

18. Jan 2005 23:28 (GMT+01:00)

Marovićeva čestitka Mesiću

BEOGRAD - Predsednik SCG Svetozar Marović čestitao je juče Stipi Mesiću pobedu na izborima za predsednika Hrvatske, prenosi Fonet.
"Uveren sam da ćemo, kao i do sada, zajednički nastaviti da doprinosimo daljem razvoju bilateralnih odnosa i svestrane saradnje između Srbije i Crne Gore i Hrvatske, kako u interesu naših zemalja i njihovih građana, tako i cilju stabilnosti i napretka u regionu", naveo je Marović u čestitki Mesiću.
      
      
      
   

Očekivana Mesićeva pobeda a na predsedničkim izborima, čak i uverljivija nego što su najavljivale ankete, dočekana je s većom euforijom među strankama opozicije koje su ga podržavale nego kod samog Mesića, piše juče Vjesnik. List dodaje da se svi analitičari slažu u tome da bi Mesić pobedio i da se iza njega nije zbila sva opozicija, a neki ocenjuju i da mu je "stranačka obojenost kampanje više štetila s obzirom na dotadašnji imidž predsednika-građanina".

Lideri opozicije, međutim, tvrde da su Mesiću oni osigurali drugi mandat i da je deo njihovog političkog projekta da razvlaste HDZ, prvo na lokalnom, a potom i na parlamentarnom nivou. U tome posebno prednjači Račan, koji veruje da je nedeljno finale predsedničkih izbora i Mesićeva pobeda zapravo "pokazatelj apsolutnog pada HDZ-a".

Račan je novu situaciju objasnio teniskim rečnikom, rekavši kako je na predsedničkim izborima pobedom Mesića opozicija izborila gem, u aprilu će na lokalnim izborima dobiti i set, a meč dobijaju na nacionalnim parlamentarnim izborima.

Vjesnik, međutim, navodi da je Mesićev uspeh doduše zaista "značajan vetar u leđa opoziciji", ali smatra da iz toga ne treba zaključivati o drastičnom padu HDZ-ovog rejtinga i mehanički preslikavati rezultate predsedničkih na skore lokalne izbore.
Srna - Beta
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo