Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 02:31:25
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: manje ili vise vredne osobe?  (Pročitano 3091 puta)
12. Sep 2010, 16:07:32
Zvezda u usponu

abre los ojos

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 2022
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
e pa,dragi moji,vasa pomoc bi mi sada znacila...
zapravo,zapocinjem kognitivno-bihejvioralnu terapiju...
Iracionalno uverenje znamo,dok se zdravo uverenje bazira na osnovu teze da "ne postoje manje ili vise vredni ljudi-jedino sto se vrednuje su ljudski postupci.",teze u koju ja ne verujem tj. ako su postupci ti koji nas vrednuju, posebno u tom slucaju podela postoji,npr. ako osoba zeli zlo drugome i recimo namerno vredja drugu osobu to je postupak i samim tim ova zlonamerna osoba je manje vredna po mom misljenju...tako obratno i za osobu sa dobrim namerama ciji je postupak recimo pomoc drugima itd.svrha je da ubedim sebe u datu mi tezu...

bilo kako bilo,nadam se nasoj-vasoj diskusiji na temu:"ne postoje manje ili vise vredni ljudi-jedino sto se vrednuje su ljudski postupci.u nadi da cete me ubediti da je ova teza nelogicna i nerealna  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
pa teza jeste nelogichna i nerealna jer postupci jedne osobe ne padaju sa neba , vec proizilaze iz karaktera te osobe , inteligencije , fizichkih karakteristika , obrazovanja  i.t.d.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 6.0.472.55
Osporavanje iracionalnih uverenje kao deo KBT, ako sam dobro razumela? Kul. Smile
Da ti ovo možda nije domaći zadatak koji treba da uradiš?
U tom slučaju ne znam koliko je na nama da ti pomažemo, jer to je nešto što moraš sama.
Doduše, nadam se da ćemo ti dati makar neku osnovu od koje bi mogla početi, neke ideje ili referentni okvir.

~~

Dakle, mislim da je ključna stvar u tome što je sve relativno. I vrednovanje ljudi i njihovih postupaka.
Imam stav da ne postoje ljudi koji su apsolutno dobri niti apsolutno loši.
Na primer - ja mogu biti dobra prema svom bratu, ali loša prema svojoj sestri.
Da li sam ja sad dobra ili loša osoba?

Dalje, relativnost se sastoji i u tome što se ponekad postupak okarakterisan kao rđav može posmatrati kao dobar i obrnuto.

Primer 1: nepoznati čovek napao nam je dete u nameri da ga povredi i mi smo ga udarili nečim čime je dobio teže telesne povrede. Gledano objektivno, fizičko povređivanje drugih ljudi je loša stvar. Međutim, kada u obzir uzmemo njegove motive i posledice njegove akcije - da li smo opet napravili lošu stvar, ili smo samo pokušavali da zaštitimo dete i osujetimo nasilnika?

Primer 2: Koleginica sa fakulteta nije imala vremena da spremi jako važan ispit, pa je sela na mesto do tebe i prepisuje. Dozvoljavaš joj to, iako si ispit spremala mesec dana i uložila puno truda. Ne želiš da budeš zla, već velikodušna. Nekoliko dana kasnije saznaš da ste obe položile ispit. Nekoliko godina kasnije, ona u svom poslu čini fatalnu grešku, jer ne ume da obavlja svoj posao kako valja (lupam, umire joj pacijent na stolu). Da li si ti, time što si joj dozvolila da prepiše učinila dobro ili loše delo (na neki način je zbog tebe neko stradao)?

Primeri jesu malo nategnuti i plastični, ali kapiraš šta hoću da kažem, je l' tako?
Meni se tvoje IU čini kao da je deo jednog mnogo šireg konceta (kognitivnih šema), poznatih kao ''crno-belo viđenje sveta''. Možda i grešim, to je samo moj utisak.

Srećno na terapiji i puno uspeha. KBT (odnosno REBT) jeste jako dobar izbor i nadam se da će ti pomoći da kvalitet svog života podigneš na jedan viši nivo, činjenicom da si napustila stara i iracionalna uverenja i da gradiš nova, koja će raditi za, a ne protiv tebe!  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.62
Citat
ne postoje manje ili vise vredni ljudi-jedino sto se vrednuje su ljudski postupci
Km  Smile opet iza ljudskih postupaka (bez obzira da li su dobri ili losi) stoje neke namere koje mogu biti dobre ili losije bez obzira na postupke tako da se prica moze vrteti u krug. Sama teza nije nelogicna i nerealna vec zavisi od slucaja do slucaja

Kao sto je Bambina rekla sve je relativno
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

abre los ojos

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 2022
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
ok-potpuno se slazem,i ja mislim da je to sve relativno ali relativno ocito u kbt ne radi posao-potrebno je da poverujem u to...i meni odgovara misljenje da ne postoji apsolutno dobra ili apsolutno losa osoba (sto rekla bih ukazuje da nije u pitanju doslovno ''crno-belo viđenje sveta'')...

kada razmislim,prvi grm zeca i jeste da ja verujem da sam manje vredna osoba (o cemu necemo jer bi nas odvuklo na drugu stranu)-samim tim kapiram da je doktor doneo dobru odluku za prvi korak a to je da u startu zaboravim na tu podelu,ali cini mi se da i vi mislite da je ipak teza pogresna.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
kada razmislim,prvi grm zeca i jeste da ja verujem da sam manje vredna osoba (o cemu necemo jer bi nas odvuklo na drugu stranu)-samim tim kapiram da je doktor doneo dobru odluku za prvi korak a to je da u startu zaboravim na tu podelu,ali cini mi se da i vi mislite da je ipak teza pogresna.

to mozesh da posmatrash ovako : ti danas jesi manje vredna osoba ,ali imash potencijal da budesh mnogo vrednija nego sad .  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

abre los ojos

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 2022
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
Hm,to nije lose,zabelezicu za razmatranje za sledeci sastanak.hmmm,ipak...time menjam sadasnje uverenje buducim-a trebalo bi da zamenim proslo sadasnjim... Smile

svakako ti hvala-inteligentna i lepa misao  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 6.0.472.55
ok-potpuno se slazem,i ja mislim da je to sve relativno ali relativno ocito u kbt ne radi posao-potrebno je da poverujem u to...i meni odgovara misljenje da ne postoji apsolutno dobra ili apsolutno losa osoba (sto rekla bih ukazuje da nije u pitanju doslovno ''crno-belo viđenje sveta'')...

Kada sam pomenula crno-belo viđenje sveta, nisam imala na umu samo to apsolutiziranje ljudi, njihova podela na dobre i loše. Mislila sam na to da u okviru jednog čoveka postoji dobro, ali i zlo. Pitanje je samo u kojoj meri je koje od ta dva zastupljeno. Ipak, lakše mi je da poverujem da postoje ljudi koji su 100% zli (ali usled bolesti, poremećenosti), ali ne i ljudi koji su 100% dobri. Još jedna bitna stvar. Smile

BTW, naziv ''crno-belo viđenje sveta'' je samo ime pomenute kognitivne šeme, ne mora da ukazuje na doslovno viđenje sveta bez nijansi.

Ako već ideš na KBT, tvoj terapeut je taj koji treba da ti pomaže u obaranju tvojih iracionalnih uverenja i zameni istih racionalnim i adaptivnim, a ne da to radiš sama. Onda terapija i nema smisao, jer da si to mogla sama, ne bi ni morala na terapiju, zar ne? Zato sam i pitala da li je u pitanju domaći zadatak.
« Poslednja izmena: 12. Sep 2010, 19:44:20 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

abre los ojos

Zodijak Aries
Pol Žena
Poruke 2022
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.9
ma ne mila,tek se vidjam sa njom sledece nedelje dok do tad treba sama da se bavim time,a ja sam 'zapela' vec kod prve recenice... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 6.0.472.55
Aha... pa dobro, eto malo čitkaj šta mi ovde baljezgamo, malo se uključi i ti u neke teme... pogledaj neki film, idi prošetaj, pa kad se malo udaljiš od problema, otvoriće ti se novi horizonti. Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 02:31:25
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.