Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 14:57:12
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Мождани оркестар  (Pročitano 165 puta)
26. Maj 2009, 10:33:58
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Слика електричних збивања у мозговима (електроенцефалограм) четири извођача приказивана је истог трена, а сваки мождани талас пропраћен је откуцајима срца. Чудно, веома чудно, зар не?

Ноте из самог мозга

Зашто бисте одлазили у концертне дворане, ако музичке ноте извиру из вашег тела? Сваки мождани талас пропраћен је откуцајима срца, и то је за сада све. Преостаје једино да се препустите звуцима које никада нисте слушали.

На Универзитету Помпеу Фебра у Барселони (Шпанија) окупила се необична дружина која музику ствара непосредним учитивањем можданих валова, под управом „диригента емоција”. Познато је да већина извођача годинама мукотрпно увежбава да из појединих инструмената извуче жељене звуке. Али то не важи за мултимодални мождани оркестар, како се рогобатно зове новина коју описујемо.

И нотни записи и видео призори настају једноставним бележењем можданих збивања и срчаних ритмова, без икаквог уплитања осталих делова тела. Чудно, веома чудно, зар не? Хоћете ли то лакше схватити и прихватити, ако кажемо да дотични музичари и истраживачи изучавају вештачка (синтетичка) опажајна (перцептивна), осећајна (емотивна) и сазнајна (когнитивна) устројства (системе)?!

Одскора су почели да схватају и разумеју чврсту спону која повезује ум, мозак и тело, наглашава руководилац подухвата Пол Верчур, додајући да их особито занима шта су у стању да учине ум и мозак, уколико се занемари тело (непосредно се преспоје за одашиљање сигнала). Несвакидашњи оркестар извео је недавно дело „Ексмоушн”, композитора Џонатаса Манцолија, које је послужило само као предложак. Коначни облик дали су сами извођачи који су надгледали учесталост, јачину, звук и слику. Шта су, у ствари, урадили?

На главама су имали капе са електродама преко којих су били прикључени на мождане таласе (EEG), а све то је преношено на два велика екрана изнад самог оркестра. Слика електричних збивања у мозговима (електроенцефалограм) четири извођача приказивана је у истом трену (у реалном времену).

Како и шта осећамо може да се унесе у круг који је подељен на четири четвртине (квадранта), поређане према јачини и вредности. Другим речима, колико сте узбуђени и у којој је мери то добро или лоше, објашњава биолог Ана Мура задужена за спровођење дотичне замисли.

Постојале су прва и друга виолина (и још понешто), само оличене у људским мозговима.

Два извођача имала су задатак да посматрају монитор испред са ступцима блештавих слова и да се усредсреде на одређено знамење. Убрзо се на екрану појавио знак у можданом отиску познат под називом P300. Преостала два извођача су гледала у кутије са четири сијалице које су светлуцале различитом учесталошћу. Из тога је настајала друга врста можданих побуда – тзв. визуелно изазван потенцијал (SSVEP). Једна врста упливисала је на јачину, а друга на модулацију (спуштање и подизање) звука.

Можадани музичари су одашиљали звуке или утицали на њихову учесталост и модулацију, засноване на два поменута учинка уочена у електроенцефалограму.

Нешто даље удобно је седела особа названа „диригент емоција”, носећи пар наочара за виртуелну стварност и посматрајући уметничке слике Бехдада Резазадеха. За то време уређаји су јој мерили откуцаје срца и проводљивост коже и исцртавали истовремено линије куцања и линије можданих таласа.

Извођење је сличило доживљеном осећању, што је за научнике доказ да је мозак делао изван тела. Зар повремено не желимо да напустимо властито?

У дотичном уметничком прегнућу остварен је задивљујући спој технологије (биометричке) и медицине, с јасном циљем да се завири у људску свест. За сада су научници тек загребали по површини, велика тајна је знатно дубље запретена.

За почетак: шта би на то могли да кажу композитори, диригенти и музичари?

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
U muzici mozak uvek i radi izvan tela. Umece sviranja se i svodi na to da telo uvezba da trenutno sledi mozak. U tu svrhu potrebno je cesto iskljucivati racio, ali ga je isto tako potrebno i ukljucivati da bi oslusnuo telo. U stvari covek je samo kanal za muziku.
Ovo sto rade... hm? Po meni onoga dana kada naprave uredjaj koji ce proizvoditi zvukove i muziku koju cujem u glavi u real timeu, nece se morati uciti svirati i instrumenti ce odumreti. No moci ce se videti ko je stvarno koliko nadaren - direktno, be z misterija.

No ipak sviranje instrumenta razvija inteligenciju i zvucno opazanje, jer tu postoji nebrojeno mnogo varijacija koje tesko da bilo sta digitalno moze nadomestiti, kao u ostalom i boje u prirodi (ako u kompjuterima postoji 1,8 miliona nijansi boja, onda ih u prirodi ma jos na milionitu vise. Od svega toga mi percepiramo veoma malo tako da nam je svejedno - ali u sustini nije, vec smo mi nerazvijeni i neuki.). U prirodi postoji beskonacno mnogo zvukova! Covek proizvodi mnoge od njih. Ljudi moraju slusati sto vise razlicitih zvukova - priroda je najbogatija. Ono sto covek proizvodi, svi zvuci, sva muzika - to je milioniti deo i strasno je prost. E sad, kako danas ni o,ooo1 % stanovnistva ne slusa neku klasiku, jazz ili nesto iole vredno vec samo "Tu-ca,tu-ca,tu-ca...." + neko neuob;liceno urlanje i zavijanje, sve kao zamotanu u neku oblandu duse i bola jer je "ona otisla" i ostala sranja, taj broj zvukova je jos siromasniji, pa se strasno bojim da kada se ti uredjaji (koji ce direktno izbacivati u prostor muziku koju neko u trenutku kreira u glavi) pojave, u glavama kao i u drustvu nece biti vise nikakvog materijala koji bi mogao izaci, vec ce se samo ponovo nazad vracati ono "Tu-ca,tu-ca,tu-ca...", no uz malo vise odgovarajuce droge i brain washinga, te uz nove, lepse i vece shoping centre, i uz cenu od samo 9999,999 sve ce to lepo moci da se utrapi, narod jos vise zaglupi, stoka umiri i dalje muze.

Ipak to bi bili fenomenalni uredjaji samo da ih se ispravno koristi, ali znamo da ljudi prvo sve urade naopako...

Po meni: sto manje zica ukljuceno - lepsi i pravi zivot.

Odlicna tema, hvala Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
hvala  Smile
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Nema na cemu Smile
To su veoma vazna istrazivanja, pogotovo zato sto je muzika veoma vazna za ljude, civilizaciju i drzavu. Stari Grci su to znali i shodno tome donosili izvesne odluke, kao Arkadjani, na primer.
Smile Smile
« Poslednja izmena: 26. Maj 2009, 15:21:08 od Papalu »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 10. Avg 2025, 14:57:12
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.09 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.