Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Muslimanu zbog prelaska u hriscanstvo preti smrtna kazna  (Pročitano 1190 puta)
24. Mar 2006, 17:54:31
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Apple 15
Neizvesna sudbina Abdula Rahmana
Pokrštenom smrtna kazna

Avganistanska vlada juče je saopštila da će sudske vlasti odlučiti o sudbini muškarca kome preti smrtna kazna zbog prelaska u hrišćanstvo. Naime, prema šerijatskom zakonu, Abdulu Rahmanu (41) koji je odbacio islam i prešao u hrišćanstvo preti smrtna kazna, osim ukoliko se ne vrati u islam.

Međunarodna zajednica i NATO snage koje kontrolišu bezbednost u Avganistanu izrazile su zabrinutost zbog sudbine Rahmana, dok tužilaštvo tvrdi da on nije „mentalno sposoban“ da izađe pred sud. Čitav pravni sistem Avganistana je baziran na miksu šerijatskog i građanskog prava.

„Tužilaštvo i sud su nadležni za ovaj slučaj. Bez obzira na to kakva bude odluka, ona će biti sprovedena i mi se nećemo mešati“, rekao je Hamid Karzai, predsednik Avganistana.

Kanadski premijer Stiven Harper izjavio je posle telefonskog razgovora sa Karzaijem da je dobio uveravanja da će „ljudska i religijska prava biti u potpunosti ispoštovana u ovom slučaju“.

U zaštitu Abdula Rahmana stao je i američki predsednik Džordž Buš:

„Mi imamo snažan uticaj u Avganistanu i nameravamo da ga iskoristimo kako bismo sve građane ove zemlje podsetili na univerzalna prava svih ljudi.“

Apel da Rahman bude pomilovan uputila je i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Protiv Rahmana još nije zvanično podneta optužnica. Na preliminarnom saslušanju pred sudom on je izjavio da je prešao u hrišćanstvo pre 15 godina dok je radio u Pakistanu za jednu humanitarnu organizaciju.

„Ja nisam otpadnik. Verujem u Boga i ja sam hrišćanin, to je moj izbor“, rekao je on.

Strani dopisnici iz Kabula tvrde da su posle snažnog pritiska sa zapada male šanse da Rahman bude pogubljen, a da će vlasti zaigrati na njegovo loše mentalno stanje, jer po zakonu bolesnici ne mogu biti pogubljeni.

Izvor: Blic \ A. P.
« Poslednja izmena: 24. Mar 2006, 17:56:12 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Apple 15
Rahman će biti pušten

Avganistanac Abdul Rahman, kome je pretila smrtna kazna zbog napuštanja islama i prelaksa u hrišćanstvo biće oslobođen, prenala je TV stanica Si-En-En pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

„Sud je odlučio da odustane od optužnice protiv Rahmana zbog nedostatka informacija i pravnih nejasnoća“, rekao je za agenciju AP izvor iz avganistanskog pravosuđa koji je želeo da ostane anoniman.

Rahman je ranije za italijanski dnevnik „Republika“ izjavio da je spreman da umre zbog svoje nove vere.

„Ne želim da umrem. Ali ukoliko Bog tako odluči, spreman sam da se suočim sa smrću“, rekao je Abdur Rahman.

Intervju sa Rahmanom, koji se nalazi u zatvoru u predgrađu Kabula, dnevnik je obavio tako što mu je jedan humanitarni radnik dostavio pitanja.

Njemu je prema šerijatskom zakonu pretila smrt vešanjem. Očekivalo se da suđenje u ovom slučaju koji je privukao veliku pažnju među zapadnim političarima počne za par dana.

„Ponudili su mi da napustim zemlju i spasem život, ali sam to odbio. Takođe, odbio sam i advokata, sam ću sebe zastupati pred sudom. Da sam pristao da pobegnem to bi značilo da se moja zemlja nije uopšte promenila od svrgavanja talibana. Bez ljudskih prava i poštovanja svih religija talibani su pobedili“, dodao je Rahman.

Apel za puštanje Rahmana na slobodu posle predsednika SAD i nemačkog kancelara juče je uputio i papa Benedikt XVI. On je poslao pismo predsedniku Avganistana Hamidu Karzaiju tražeći da se „optužnica odbaci, što će u međunarodnoj zajednici izazvati veliko divljenje prema avganistanskom narodu“.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 4.456 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.