Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 19:26:45
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Magični pokretač  (Pročitano 741 puta)
19. Sep 2008, 03:07:45
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.60
mob
Apple iPhone 6s
Ja sam, kao i ti, video Flash sajtove pre mnogo mnogo godina na netu i poželeo time da se bavim. Međutim, umesto da se razvlačim sa nekakvim knjigama i godinu dana vežbam primere kako da pomerim nešto iz tačke A u tačku B, rešio sam da primenim HARD CORE pristup.

Otišao sam na sastanak u top level agenciju kojoj je trebao neko da uradi Flash sajt. Rekao sam da odlično znam Flash i da mogu da uradim vrlo zahtevan projekat koji su tražili za mesec dana. U momentu kada sam to izjavljivao, nisam u životu otvorio Flash. Sve to pred grupom ozbiljnih ljudi koji mi poveravaju jako ozbiljan posao za jako ozbiljnog klijenta.

Elem, to je za mene bio magični pokretač, jer sam tog momenta znao da ne smem da zeznem stvar. Te večeri sam za jednu noć već prešao ceo tutorijal, animacije, akcije, timeline i napravio neki najosnovniji sajt. Samo oko toga bi se razvlačio dva meseca, da nisam prihavtio navedeni posao. Verovatno bih radio neke druge stvari po ceo dan i jednom nedeljno na pola sata otvorio taj Flash tutorijal zavaravajući sebe da polako ali sigurno učim Flash.

Zatim sam pozvao drugara koji je bio u situaciji kao i ja, hteo da nauči Flash ali naravno posvećivao tome pet i po minuta dnevno. Pitao ga da radimo zajedno, on pristao. I on isto za noć prešao sve tutorijale i već od sutra mi radimo zajedno ko ludi.

Nije bilo Flashkita, nije bilo foruma, nije bilo nijednog ebooka, samo Flashov help. Hard core bejbe. Tada je Actionscript bio dosta skromnijih mogućnosti (Flash 4) pa smo za neke fore morali da sami smišljamo takve smicalice da to nije normalno. Sve iz glave.

Posle deset dana bili smo završili pola projekta. Zaključili smo da tim putem kojim smo krenuli, i takvom organizacijom koda i tajmlajna, nećemo moći nikada da završimo. Jedanaesti dan smo obrisali ceo projekat i krenuli sve od nule, ponovo. Sa ogromnim iskustvom kako ne treba i kako Flash uopšte radi.

Posle dvadeset i pet dana završili smo ceo projekat, pre roka.

Sajt je imao ludački intro, nekoliko stranica, dobre efekte… za današnje pojmove je skoro trash, ali je u to vreme bio najbolji sajt u Srbiji. Mesecima kasnije sam na domaćem netu nalazio efekte sa tog sajta, ljudi su otvarali swf i vadili razne zvukove, animacije, krali fore…

Poenta priče:
Uzmeš i zabodeš štapin gorućeg dinamita u svoje lenjo dupe (izvinjavam se onima koji nisu po prirodi lenji kao ja), i onda ćeš da vidiš kako ćeš vrlo efikasno to isto dupe da zakucaš za stolicu i da se fokusiraš 100% na zadatak. Jer znaš da gori. Ti si ga svesno zapalio.

E sad, neko će verovatno reći da ovaj pristup nije dobar jer nije temeljan, i to je tačno, jer za neke ljude ovaj pristup jednostavno ne funkcioniše. Za mene je to bio jedini način. To što nismo pre toga godinu dana učili Flash iz nekakvih knjiga smo platili tako što smo na pola projekta, kada smo stekli bolju sliku kako Flash funkcioniše, morali da krenemo iz početka. Big deal, izgubili smo deset dana, a da smo učili temeljno iz knjiga izgubili bi na to učenje godinu dana. Pa ti vidi šta je bolje.

Ono što je bitno, mora da te jako jako zanima da to naučiš, da se baš pališ na to, kao što sam se ja palio. Znao sam da želim to da naučim da radim, imao sam vizije šta bih sve mogao da napravim itd. Motivacija je čudo. Ako ti je cilj da naučiš Flash tek da bi imao da zaradiš za hleb, nećeš ga nikad naučiti. Moraš da postaviš nerealno velike ciljeve, pa ako stigneš do pola, biće super.

Pripovedao Istok Pavlovic, 2007. leta gospodnjeg na dizajnzoni!
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
HTC Wildfire S
Meni je psiholog rekao da sam produktivniji kad sam pod pritiskom.  Smile 
I pogodio je...  Smile

Kad imam goruci problem ( ili jos bolje, vise njih ) a malo vremena, radim ko nenormalan...  Smile

Ali bitno je, ko sto rece ovaj "pripovedach", da ne zelish da odustanesh...
« Poslednja izmena: 19. Sep 2008, 03:17:13 od WhiteGoa »
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
Isto se i meni dešava... Kad nema frke i jurnjave, sve ostavljam za sutra i imam napade neviđene lenjosti... A kad je frka - ništa me ne mrzi...  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 04. Avg 2025, 19:26:45
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: pokreta Magi

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.045 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.