Bili smo neko sta smo sada? Rekli smo Staljinu "ne",kome sada mozemo reci ne? Citav svijet je cijenio jedan standard koji se zvao JUS,kakav sada imamo? Bili smo sila koja moze mobilisati za 24 sata 4 miliona naoruzanih ljudi,koliko sada mozemo? Izmislili smo struju,sta sada mozemo izmisliti? Imali smo fakultete koji su bili cijenjeni u 112 zemalja kao broj jedan,ko sada cijeni nase fakultete? Imali smo pasos za koji niti jedna zemlja svijeta nije trazila vizu,kakve sada imamo? Bili smo nacija pod imeneom Jugosloveni i svi su drhtali od ovog imena,a ko sada drhti od naseg imena? Najveci sprovod na svijetu je bio kod nas i sa njim smo pokopali nasu moc,da li smo od pametnih odjednom postali tako slabi? Strah i trepet,krv u zilima ledi jedna rijec Jugoslavija...a Mi tako oholo i drsko smo odbacili tu moc...
Rumunija prijeti Srbiji zbog manjina zar bi smjela pisnuti da je uz nju Jugoslavija? Dosli smo na nivo koji zasluzujemo u kos sa Albanijom i Rumunijom,ma ko su te zemlje da nam prijete?
Jugosloven...jesam Stidim se sto sam postao republika-drzava, a odbacio moc koja se zvala Jugoslavija...
A ko ste Vi...moc ili tek republika bez ikakvog znacaja?
"Zasto trazis harizmu u sebi punjena ptico,mogucnost prosvjecenosti u razvratu...miris zemlje,koncentricni krugovi gluposti,ne znanja...ona dalje ne razumiju, izgleda mi da je mrtva straza... Rekoh sebi moj Boze koliko demagogije...koliko pokradenih misli iza kojih ne stoji nista osim mrznje,sujete,vlasti, i koliko pokvarenosti treba da se izlije pred nase noge, i kakve zone prepoznavanja dovedu nas do istine prevare... Jer rijeka nije bila rijeka u samom pocetku,i nije nuzno da ne bude ponornica do kraja... Sta se dogadja kad' mrtvi fazani lete,kad' mrtvi fazani lete al' nijedan ne pada..."