Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 09:38:26
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tri godine od napada na Starovlahe!  (Pročitano 525 puta)
01. Apr 2007, 03:41:43
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Ericsson T28
Они који заговарају кажњавање злочина, ходају некажњени, а ја бих само желио да дочекам дан да кажу како, зашто и због чега су починили то што су починили, нагласио отац Јеремија

ПAЛЕ - Све што нам се догодило прије три године преживљавамо готово сваки дан и само то сазнање нас на неки начин притишће и ствара бол, који ћемо, вјероватно, носити до краја овоземаљскога живота. Одржава нас једино вјера наша у Бога, љубав и молитве наше, наших сродника, пријатеља...

Овим ријечима је, три године од првоаприлске ноћи у којој су војници тадашњег СФОР-а насилно упали у паљански Парохијски дом и тешко повриједили њега и његовог сина вјероучитеља Aлександра, протојереј ставрофор Јеремија Старовлах започео подсјећање на кобни тренутак. Та ноћ је промијенила живот једне мирне, честите, уважене и у народу с поштовањем прихватане и цијењене, српске свештеничке породице.

Отац Јеремија и данас вели како је оно што се тада десило дубоко, и тјелесно и духовно, урезано у животе Старовлаха, говорећи да су велике и трауме и посљедице.

- И сада, када се сјетим шта се догодило, обузимају ме различита осјећања. Почев од невјерице да, ево, пролазе три године, па све до саме спознаје да је то дуг период, који нам је промијенио животе - каже прота Јеремија, понављајући ријечи које је и раније говорио вашем извјештачу, да су таква осјећања и данас присутна.

- С једне стране, ту је спознаја о ништавилу живота, а с друге, опет, о његовој радости. Ништавило је да сте у трену, људски поимајући, били потпуно безвриједни, а, опет, ту је вриједност живота коју нам је Господ подарио. A та вриједност је и старија и значајнија од свих људских потреба и свега што се може подвести под начине на које људски ум поима дешавања - каже отац Јеремија.

Говорећи о онима који су насрнули на његов и живот његовога сина, прота Јеремија у телефонској изјави за наш лист јасно каже да "они који су починили тај злочин ни до дана данашњег нису били подложни ни кривичној ни материјалној одговорности".

- Они који заговарају кажњавање злочина, ходају некажњени, а ја бих само желио да дочекам дан да кажу како, зашто и због чега су починили то што су починили те првоаприлске ноћи, када су покушали уништити наше животе, без икаквог повода, на правди Божијој и на прагу Божијем - рекао нам је прота Јеремија, који данас своју духовну мисију води у цркви Светог Ђорђа, на београдској Бежанији.

Није заборавио да приупита за своје Пале и Паљане, браћу и сестре у својој Републици Српској, али је и казао како се, ипак, исправном показала одлука да се са породицом пресели у српску пријестоницу.

- Овдје су љекари који су од првога дана упознати са нашим здравственим стањем и ми и сада често одлазимо на контроле. Наравно, не заборављамо ни све друге који су нам помогли и благодаримо Бога што имамо бројне пријатеље, који су уз нас, баш као и наша Српска православна црква - рекао је на крају разговора за "Глас Српске" протојереј ставрофор Јеремија Старовлах.

С. ШЕКAРA

ПОКAЈAЊЕ

- Често ме питају могу ли опростити, а ја кажем да бих могао тек ако дође до покајања оних који су одговорни за страдање наше - каже отац Јеремија.

Објашњавајући шта би то требало да значи, каже да "истински опроштај претпоставља истинско покајање, а истинском покајнику опрашта сам Бог".

СУД НAЈВЕЋИ

Мислимо да се нећемо преварити ако кажемо да се нико од оних који су одговорни за страдање Старовлаха није удостојио ни да упути извињење овој породици. То само још више иде у прилог чињеници да се према првоаприлским дешавањима у паљанском Парохијском дому нападачи односе са својеврсном дозом подсмијеха и игноранције. Ипак, утјеха је у томе да, сем овоземаљског, постоји суд Божији, праведнији и највећи. Суд пред којим ћемо се, прије или касније, сви појавити!Glas srpske
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Say hello to my "little" friend!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5337
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Fasisti su to, sta ces!
Popa oce da ubiju ejjj!
IP sačuvana
social share
I danas kad dođe do poslednjeg boja,.
neozaren starog oreola sjajem,.
ja ću dati život, otadžbino moja,                                                                 
znajući šta dajem i zašto ga dajem!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Nemam ništa, al' za Srpsku dajem sve!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 10242
Zastava Pale - Republika Srpska
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.3
mob
Samsung S7220
Ja nisam znao o cemu se radi. Kroz citav grad trce vojnici sa puskama i legaju po parkovima... Vojni helikopteri nadlecu grad, a sprema se uzasno nevrijeme. Nikada necu zaboraviti to vece... Sto je najzesce dosta vojnika su bili Bosnjaci, koji su pricali tecni srpski jezik. Zahvaljujuci SFOR-u prosetali su se i oni nasom prestonicom.  Smile Vazno je da su svestenici sada dobro.
IP sačuvana
social share

Svi kalendari drevnog naroda Maja završavaju se za dvije i po godine, kao da svijeta posle toga neće ni biti...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Tihi protest!

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5132
Zastava Majevica
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Ericsson T28
Dobor je prejaka riječ vlado, oni kikad neće više biti dobro! Uvijek će živjeti u strahu da će se dušmani vratiti! Trag im se zametnuo!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 29. Avg 2025, 09:38:26
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: napada Tri

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.