Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojni pilot postaje ugostitelj  (Pročitano 300 puta)
24. Sep 2005, 01:45:34
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Obuka i prekvalifikacija oficira koji su tehnološki višak u vojsci

Vojni pilot postaje ugostitelj

Suviše je rano da se sa 43 godine prepustim životu penzionera i da priznam da je moj radni vek okončan. Mogu još mnogo da radim, a u vojsci sam naučen radu, redu, disciplini i odgovornosti, kaže Nenad Kaplarević, četrdesettrogodišnji pešadijski oficir, od juna vojni penzioner, a od pre dve nedelje polaznik programa za prekvalifikaciju viška vojnih kadrova

Nenad očekuje da za tri meseca koliko kurs traje stekne znanja i iskustva koja će mu pomoći da se lakše snađe u „civilnim strukturama“.

- U vojsci sam između ostalog radio i u logistici specijalnih jedinica. To podrazumeva poslove oko snabdevanja, ishrane ljudstva, nabavke tehnike, pa sam često bio u kontaktu sa građanstvom. Dakle, rad sa civilima nije mi sasvim stran - kaže Nenad.

Njegov ispisnik Miodrag Obradović, vojni pilot, sada već u penziji, kurs je pohađao prošle jeseni u prvoj generaciji polaznika i posle godina pilotiranja pokušava da se snađe u zamršenim zemaljskim prilikama.

- Ovde na FON-u završio sam osnivanje i vođenje malih preduzeća. Kao vođa tima branio sam temu „Vođenje mediteranskog ribljeg restorana“. Obraćao sam se raznim domaćim institucijama za kredit kako bih počeo neki svoj biznis. Od toga nije bilo ništa, ali sam ipak uspeo da počnem da radim kao organizacioni menadžer na jednom projektu vezanom za tekstilnu industriju - kaže Miodrag i dodaje da od ideje o otvaranju restorana nije odustao, samo da dođe do para.

A kada je o parama reč, svi iščekuju otvaranje Garancijskog fonda iz kojeg bi se kroz kredite pomagalo samozapošljavanje prekvalifikovanih i subvencionisali poslodavci koji odluče da ih zaposle. Fond bi, prema rečima Dragane Bečejski-Vujaklija, direktora Centra za obuku oficira, trebalo da počne sa radom do kraja ove godine.

- Polaznici se ovde specijalizuju za menadžere prodaje, usluga i osnivanje malog biznisa. Na kraju se javno brane radovi na izabrane teme, a po završetku obuke dobijaju se i diplome. Poslednjeg meseca ovde dolaze menadžeri da im prenesu svoja znanja i iskustva, a i mi organizujemo posete preduzećima i sajmovima koji imaju veze sa onim što se ovde uči. Organizujemo i berze kadrova na kojima se poslodavci susreću sa onima koji su program već završili. Interesovanje poslodavaca za ove berze je veliko, naročito onih iz Beograda. Dešavalo se, doduše u ne baš velikom broju, da neki ljudi na tim berzama dođu i do radnog mesta, objašnjava prof. dr Dragana Bečejski-Vujaklija i dodaje da su poslodavci zainteresovani za ove kadrove. Od septembra prošle godine, kada je „Prisma“ startovala, program prekvalifikacije prošlo je 258 ljudi kojima zbog smanjenja broja zaposlenih u vojsci prestaje profesionalna vojna služba. Obuku koja je sada u toku pohađa 80 polaznika.

Program je petogodišnji. Obuku do 1.500 ljudi finansira Ministarstvo odbrane Velike Britanije, a naše Ministarstvo odbrane plaća smeštaj i hranu za polaznike koji ne žive u Beogradu.

Izvor: Blic \ R. Marković
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.