Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Symbian malware  (Pročitano 926 puta)
16. Jun 2006, 15:17:51
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows 2000
Browser
Opera 8.52
Pre nedelju dana kupio sam Noki-ju 6630. Medju prvim aplikacijama koje sam instalirao bili su i anti-virusni programi. Vecina njih ne skenira ROM telefona, a i kod onih koji to omogucuju najcesce je ova opcija zasticena i/ili onemogucena.

Elem, nasao sam vrlo "prijateljski" anti-virusni program sa svim otkljucanim opcijama.
To je Avira GmbH 6.35.00.01 i on je pronasao sledeci malware i to u ROM-u (u samom OS-u):
Symbian/RommWar.A , tacnije u fajlu Z:\..\Startup.app

Da li neko zna o cemu se radi? Da li je to zaista zarazeni fajl, ili to neka "novotarija" firmware-a u mom telefonu koju Avira prepoznaje kao RommWar.A? Da li da hvatam za gusu prodavce ili da se sam latim posla flesovanja telefona?

Telefon je stigao sa sledecim verzijom firwarea: v 5.03.08 17-08-05 RM-1

Hvala unapred!!!

(01. May 2007, 10:45:29)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows 2000
Browser
Opera 8.52
Koliko sam uspeo da se informisem, radi se o Trojancu koji instalira zarazeni Kaspersky! I relativno je nov. Nema ni mesec dana kako je otkriven....
Vise informacija moze se naci na adresi:
http://darlamack.blogs.com/darlamack/2006/05/new_symbian_vir.html

Pitanje je samo kako je dospeo u ROM??? :o(
Ocigledno da su oni koji su ga "skidali" imali zarazeni firmware! :o(((
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Long live Rock n' Roll

Zodijak
Pol
Poruke 11469
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
HTC HD2
Pa nije mogao da nadje "SymbOS/RommWar.A" u "Z" pa okretao telefon za svih 360 stepeni!!! Smile
Uglavnom se taj virusčić ugnezdi u "C" particiju i uglavnom blokira telefon(smrzavanje), onesposobljava dugme za paljenje telefona i td., i uglavnom stiže sa već zaraženim .sis instalacionom datotekom(koju sami instaliramo u telefon)."Skida" se iz telefona standardnim formatiranjem istog ako telefon više neće da se pokrene, ako pak sve radi kako treba samo se iz menadžera deinstalira aplikacija na koju sumnjamo da je "dovela" sa sobom i taj virus!!!
To što je taj antivirusni program pronašao virus na "Z" ne uzimaj za ozbiljno ni u kom slučaju.
Svaki Symbian telefon ima na "Z" drajvu u System/Apps i folder "Startup" u kome se nalazi Startup.app i još par fajlova i nemoguće je pisati i brisati po toj particiji!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 3
OS
Windows 2000
Browser
Opera 8.52
OK! Hvala na odgovoru!
Pocitao sam slicne preporuke i na Symatec-ovom sajtu, ali ...
Znam da ne moze da se obrise (jer je u ROM-u), pa sam vec poceo da trazim (skidam) noviji firmware.

No, ako se u narednom periodu ne desi "zamrzavanje" dugmeta za ukljucivanje, mozda i odustanem od flash-ovanja...

U svakom slucaju PUNO HVALA!!!!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.098 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.