Lepota i pamet ipak idu zajedno, pokazali su rezultati nove studije. Izgleda da lepotice i dobri frajeri odlično prolaze u životu ne samo zbog izgleda, već i zbog inteligencije - nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da lepi ljudi imaju i viši IQ.
Došlo je vreme da vicevi o plavušama odu u zaborav - rezultati studije sprovedene u Velikoj Britaniji i Americi, su pokazali da osobe privlačnog izgleda imaju i bolje rezultate na testovima inteligencije, i to za, u proseku, 14 poena.
Ispostavilo se da osobe koje su već "blagoslovljene" prijatnom spoljašnjošću privlače partnere koji su i zgodni i pametni, pokazali su rezultati istraživanja koje su sproveli stručnjaci sa Londonske škole ekonomije.
Deca rođena u takvim vezama onda nasleđuju i privlačan izgled i inteligenciju, a "tradicija" lepih i pametnih se nastavlja.
"Fizička privlačnost je pozitivno povezana s inteligencijom uopšte, a ni lepota ni pamet nemaju veze sa društvenim poreklom, telesnom konstitucijom i zdravstvenim stanjem", kaže Satoši Kanazava koji je učestvovao u istraživanju.
Uočeno je, takođe, da je povezanost lepote i inteligencije izraženija kod muškaraca nego kod žena.
Ovi rezultati zasnivaju se na podacima Nacionalne studije razvoja dece koja je pratila 17.419 osoba koje su rođene tokom jedne nedelje u maju 1958. godine u Velikoj Britaniji.
Ispitanici su u detinjstvu i mladosti rešavali niz testova koji su pratili njihov napredak u školi, inteligenciju i promene u fizičkom izgledu.
Drugi deo istraživanja zasniva se na podacima koji su prikupljeni u okviru američke Nacionalne studije zdravlja adolescenata u kojoj je učestvovalo 35.000 mladih Amerikanaca.
Ipak, Kanazava ističe da su dobijeni rezultati isključivo naučne prirode i da u međuljudskim odnosima ne bi trebalo da se oslanjamo na opšte procene.
"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah. Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Nismo višestruke ličnosti. Mi smo mnogo ličnosti. A jedna od mojih ličnosti je slučajno višestruka ličnost, ali me to ne čini višestrukom ličnošću. Primeti nijansu.
ako se pogledaju ove dobitnice nobelovih nagrada iz fizike,hemije ili medicine ova tvrdnja bas ne stoji,sto ce reci samo ruzna zena moze da bude vrhunski naucnik
kod muskaraca je tu vec sareno
Fajlovi prikačeni uz poruku(kliknite na slike za punu veličinu)