Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 22:27:37
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Legalan softver u 25 odsto računara  (Pročitano 2886 puta)
22. Nov 2010, 12:58:39
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 7.0.517.44
mob
Apple 15
Legalan softver u 25 odsto računara

I. Jovanović    | 22. 11. 2010. - 00:02h | Foto: Beta - AP    | Komentara: 19
Tek svaki četvrti računar u Srbiji ima legalan softver. Međutim, kada je reč samo o stanovništvu, tj. računarima u domaćinstvima, najoptimističnije procene govore da tek svaki 10. kompjuter ima plaćen operativni sistem.

Ukupni godišnji gubici ekonomije od piraterije mere se stotinama miliona dolara. Pravna lica zbog piraterije plaćaju novčane kazne, dok privatna lica dobijaju najčešće uslovnu kaznu, a povratnici veoma retko završe u zatvoru. Zbog toga policija planira intenzivno praćenje putem interneta, a Poreska uprava uvodi specijalno odeljenje koje će proveravati legalnost softvera u firmama.

Prema podacima Majkrosofta, u Srbiji ima 1,2 miliona računara.

– Polovina pripada privatnim licima, a tek 60.000 ima legalan softver, a računica kaže da 40 odsto računara u firmama ima plaćeni operativni sistem – kaže za „Blic“ Srđan Starović, direktor prodaje u Majkrosoftu. U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je podneto 37 zahteva za zaštitu prava intelektualne svojine, sprovedene 1.284 kontrole i zaplenjeno 47.000 komada piratskih kopija robe kao što su odeća, obuća, alkoholna pića i nosači zvuka. Ministarstvo trgovine i usluga Srbije namerava da 2011. pokrene projekat suzbijanja piraterije u koji će biti investirano oko 2,8 miliona evra.

Trenutno je stopa piraterije u Srbiji oko 72 odsto, ali će se to znati tačno u junu sledeće godine, kada se završi studija o stepenu piraterije u svetu za 2010. godinu.

– Procene su da bi smanjivanjem piraterije u Srbiji za 10 odsto srpski budžet prihodovao 29 miliona dolara, dok bismo dobili nekoliko hiljada novih radnih mesta. Smatra se da Srbija godišnje gubi oko 100 miliona dolara samo zbog softverske piraterije – kaže za „Blic“ Dragomir Kojić, potpredsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore u Srbiji.

Dragomir Kojić kaže da su zakoni dobri, ali da bi bilo preporučljivo da se dosledno sprovode. On kaže i da se ne može očekivati da neko ko se bavi piraterijom dobije ozbiljnu zatvorsku kaznu, kad je kod nas kaznena politika takva da se za ubistvo i silovanje dobije po nekoliko godina zatvora.

– Interesantan je bio slučaj višestrukog povratnika u pirateriji koji je za sve te godine piraterisanja dobio tek pola godine zatvorske kazne. I on sam bukvalno je pao sa stolice od iznenađenja. Najveća kazna do sada izrečena za pirateriju u Srbiji je godinu dana zatvora. Piraterijom pojedinci zarađuju ogromne sume. Jedan je čak kupio stan od 80.000 evra u centru Beograda – zaključuje Dragomir Kojić.

Kontrola softvera u firmama
Godina   napisanih prijava    presuda
2008.   121    25 
2009    28   15
2010.   10   5
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 61642
Zastava Beograd
OS
UNIX
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia C5-00
јао што волим ја мој Линукс  Smile
IP sačuvana
social share

Прочитајте: Кућни ред Најчешће постављана питања
You can be addicted to a certain kind of candy...

Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
@Anea,nisam bio primetio tvoju temu,pa sam zato otvorio duplu.

mada mislim da treba da ostane i ona na Drustvenom forumu,jer je ovo ipak dogadjaj(sranje) koje utice i na drustvo.
Citat
najoptimističnije procene govore da tek svaki 10. kompjuter ima plaćen operativni sistem.
uzas...uzas...  Smile Smile Smiley 1
ne znam kako ljudi mogu da zive znajuci to...   Smile

Smile
Citat
Ukupni godišnji gubici ekonomije od piraterije mere se stotinama miliona dolara.
aaaa,dobro staro Gejts poistovecivanje "gubitaka" i "neostvarene zarade"...  Smile
Citat
Prema podacima Majkrosofta, u Srbiji ima 1,2 miliona računara.

– Polovina pripada privatnim licima, a tek 60.000 ima legalan softver, a računica kaže da 40 odsto računara u firmama ima plaćeni operativni sistem – kaže za „Blic“ Srđan Starović, direktor prodaje u Majkrosoftu.
ma,cim Microsoft kaze nesto,to je sigurno tako.  Smile Smile
Citat
Ministarstvo trgovine i usluga Srbije namerava da 2011. pokrene projekat suzbijanja piraterije u koji će biti investirano oko 2,8 miliona evra.
fino,fino.
ja im predlazem da podju od Nemanjine ulice. Smiley
btw...2,8 miliona Jevrica...  Smile dobro se Bili istrosio ovaj put.  Smile
Citat
– Procene su da bi smanjivanjem piraterije u Srbiji za 10 odsto srpski budžet prihodovao 29 miliona dolara, dok bismo dobili nekoliko hiljada novih radnih mesta. Smatra se da Srbija godišnje gubi oko 100 miliona dolara samo zbog softverske piraterije
ma,"gubi" 100 milijardi biliona triliona sekstiliona...  Smile Smile Smile Smile
Citat
kaže za „Blic“ Dragomir Kojić, potpredsednik Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore u Srbiji.
zasto nisam iznenadjen...
btw,nek neko da coveku udzbenik iz Osnova ekonomije,da se malo obrazuje.

inace,evo i sta to oni hoce da legalizuju i prodaju po paprenim cenama...

« Poslednja izmena: 22. Nov 2010, 16:23:04 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

☐ worth ☑ not worth

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 23430
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 7.0.517.44
mob
Tel.Me Your.Number
јао што волим ја мој Линукс  Smile
Što ja volim svoju legalnu Sedmicu Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.63
хкј...ти и даље на зликовачком икспеу? Smile Smile
па да...неће блек опс и хот пурсјуит да ферцерају на линуксима Smile

а што се тиче легалног софтвера...не знам за друге али код мене је све легално...седмица се редовно апдејтује код мајкрософта и тако то...све је у најбољем реду Smile

када буде дошао дан да ми инспекција улази у кућу да провери да ли ми је ос легалан или не то ће само значити да је време за теже наоружање,бежање у шуму и акције...дизање пруга у ваздух,атентати на представнике диктаторског режима и сличне ствари Smile
« Poslednja izmena: 22. Nov 2010, 19:58:30 od mrgec »
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
@mrgi,ja sam ti vec nekoliko puta objasnjavao sta i zasto mislim i zasto pricam to sto pricam.
zato ne vidim zasto stalno,svaki put kad se spomene Windows smece,ti moras da solis pamet.

uostalom,ovde se ionako ne prica o Windows smecu,nego o borbi protiv zli dusi,piraterije,i slicnim kurcima i palcima...

o lupetanju o pirateriji,o laganju i izmisljanju "gubitaka"(sto je apsolutna laz i obicna igra reci),i o izdrkavanju nad narodom samo da bi se bolidi ucepili Jevropi,a onda i Gejtsu i slicnim kopilanima,koji im obezbedjuju pare za ovakve kretenizme,dok se zato prave ludi pred cinjenicama da polovina institucija i dalje koristi piratski softver.
ovde nisam direktno spominjao niti pljuvao Windows,koji ti iz nekog razloga uvek branis,kada god ja uzmem da ga kritikujem i ukazujem na njegove nedostatke,te ne vidim sta se opet vatas za tu pricu o XPu.

a razlog sto sam postavio onaj cuveni klip je cisto da ljudi vide kakve "proizvode" drzava ovde oce da legalizuje i namece,pa neka ljudi sami procene da li su takvi proizvodi zaista dostojni cena po kojima se nude,pogotovu ovde.(nema veze sto je taj na snimku star,to sve pravi ista kompanija po istom principu)
« Poslednja izmena: 23. Nov 2010, 11:50:57 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
а оно....смајли... Smile ...ништа Smile
шта се ложиш јбт Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
pa,zato sto si prosli put kad smo pricali o tome ipak bio ozbiljan.ok,izvini ako sam preozbiljno shvatio.
i mada jesi tehnicki u pravu,tj-ja jesam korisnik XPa,ja sam uvek objasnjavao sta je to sto mi smeta i zasto mi smeta.tj-za proizvod koji vredi,dao bih neku odredjenu,razumnu sumu.ali,za ovakve stvari...ne pada mi na pamet.

no,kao sto rekoh,to je u stvari sekundarni problem.primarni je to sto smo svi(ceo svet maltene) stigli dotle da su takve kompanije,lopovske same po sebi,sada pocele jos i da se mesaju u poslove drzava i organizacija i namecu svoju volju i diktaturu,sluzeci se upravo tehnikama izvrtanja reci i istine,laznim statistikama i slicnim kretenizmima.

oce da suzbijaju pirateriju...u zemlji gde ljudi jedva skupe para da uopste kupe i kompjuter,a kamoli da placaju Windows smece od par hiljada(a Vista jednom bese i 30.000 po komadu),dok se za to vreme svi prave blesavi,prvo pred cinjenicom da i u vladinim institucijama sede piratski softveri,a drugo,da se u toj istoj truloj Jevropi i Americi,ovog trenutka skida...milion razlicitih fajlova.to je ono sto zabrinjava.to sve intenzivnije mesanje licemernih i gramzivih kopilana i lopuza u drzavne i drustvene dogadjaje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2366
OS
Nepoznat
Browser
Opera Mini 4.2.21665
Ljudi poput Mrgeca su takvi: kljuckaju ti zivce, kljuckaju, a onda kada ih konacno prignjecis djonom - ispuste sluz u kojoj se vade na smajlije.. Smiley
Elem - u Srbiji mozda ima oko 25% racunara sa licenciranim OS-em, ali je samo jedan (i taj jedan je moj!) sa originalnim OS-em: MOJIM! 100% samostalno napisan (iz hobija sto sam radio zadnjih 11 godina). Sav kOd predstavlja delo i vlasnistvo BulmaSofta Smiley
IP sačuvana
social share
::: BulmaSoft - dokazana TuziBaba Burek Foruma! ::::
: Mislite o tome pre nego sto pocnete da vredjate! :
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Svedok stvaranja istorije

necu da ti kazem, chelavi...

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21997
Zastava La45.2590  Lo19.8330
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
mob
Apple iPhone 12, S21
Ljudi poput Mrgeca su takvi: kljuckaju ti zivce, kljuckaju, a onda kada ih konacno prignjecis djonom - ispuste sluz u kojoj se vade na smajlije.. Smiley
Elem - u Srbiji mozda ima oko 25% racunara sa licenciranim OS-em, ali je samo jedan (i taj jedan je moj!) sa originalnim OS-em: MOJIM! 100% samostalno napisan (iz hobija sto sam radio zadnjih 11 godina). Sav kOd predstavlja delo i vlasnistvo BulmaSofta Smiley

posalji ga na testiranje  Smile
IP sačuvana
social share
- A robot may not injure a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm
- A robot must obey the orders given to it by human beings, except where such orders would conflict with the First Law
- A robot must protect its own existence as long as such protection does not conflict with the First or Second Laws
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Nov 2024, 22:27:37
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.099 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.