Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Kup Đerdapa na Dunavu  (Pročitano 774 puta)
29. Avg 2006, 13:11:07
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple 15
Kup Đerdapa na Dunavu kod Donjeg Milanovca ovog vikenda okupio stotinak jedriličara

Puna jedra i vetar u leđa

Karavan takmičara iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Španije i Crne Gore posle četiri dana nadmetanja krenuo dalje, na pripreme za "Balkanijadu"

Voda pod njima, nebo iznad njih i dobar vetar u leđa. Sveto trojstvo koje je i ovog vikenda pratilo stotinak jedriličara okupljenih u Donjem Milanovcu, na 31. karneks kupu Đerdapa. Na lokalnoj plaži je tog dana bilo prilično živo. Jedni pakuju jedra, drugi spremaju jedrilice za trku, dok oni treći, jednostavno, uživaju na plaži. U centralnom šatoru prate se rezultati i služi se osveženje. Nije ovo utakmica koja ima početak i kraj, jer takmičenje traje cela četiri dana. Vreme, doduše, ovaj put nije bilo sasvim naklonjeno jedriličarima.

Kiša, koja je u subotu padala skoro ceo dan, donekle je pokvarila zadovoljstvo, ali su sve trke ipak održane.
- Kada su me u Beogradu pitali šta će se dogoditi ako i u Donjem Milanovcu ne bude vetra, kao što se dan ranije desilo u Golupcu, odgovorio sam im da se to ovde ne može desiti. Jer, ovde vetar uvek duva - kaže Miroslav Petković, sportski direktor AJK "Beograd", koji je uz AJK "Đerdap" organizovao ovo takmičenje.

Slažu se i jedriličari da je Dunav kod Donjeg Milanovca jedno od najboljih regatnih polja na Balkanu. Đerdapom je bio očaran i Orijel Kampo, Katalonac iz Barselone, koji je oduševljen i ljudima i vodom.
- Svi su vrlo predusretljivi, pomogli su mi i oko opreme koju nisam mogao da ponesem sa sobom iz Španije, a i potrudili su se da se osećam kao kod kuće - kaže Kampo, kome na Dunavu ipak nije bilo kao kod kuće, jer je sada prvi put jedrio na reci.

- Ovo je za mene zaista novo i neobično iskustvo, jer je jedrenje na moru jedno, a na reci nešto sasvim drugo. Drugačije su struje, vetar, tehnika - priča Španac, kome sve to ipak nije smetalo da osvoji drugo mesto u klasi "laser radijal"-i to "za dlaku".

Za samo jedan bod bolji od njega bio je Ilija Batas Bjelić, koji jedriličar AJK "Beograd", koji je ponikao baš u AJK "Đerdap" iz Donjeg Milanovca. Tako da je njemu i doslovno ovde bilo "kao kod kuće".
- Jedrenje na Kupu Đerdapa za mene nije kao bilo koje drugo. Ovde su moje komšije, prijatelji, stalno me pitaju na kom sam mestu. Posle 13 godina, konačno sam uspeo da pobedim ovde i silno sam ponosan na to. Bilo je neizvesno do samog kraja, tek u poslednjoj trci prestigao sam Oriola u generalnom plasmanu. Vetar je stalno menjao brzinu, struje varirale, pa smo igrali pravi šah na vodi - priča Bjelić.

Među takmičarima bio je i Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus - svojevrsni povratnik na jedriličarsku scenu.
- Jedrio sam kao klinac za JK "Jugole Grakalić" iz Herceg Novog. Formalno i ovde sam branio boje tog kluba, ali moram da istaknem da su mi u tome pomogli beogradski klubovi, koji su mi dali na korišćenje potrebnu opremu - rekao je Rambo i zaključio da se ovde prešlo mnogo kilometara bez trunke benzina, pa je preporučio republičkoj vladi da "ozbiljno razmisli o (ne) iskorišćenosti energije vetra" i da, u skladu sa tim, donese neke pozitivne odluke.

Osamnaestogodišnji Dani Stanišić iz Slovenije je pobedio u klasi "laser standard". Stručnjaci kažu da je veliki talenat i predviđaju mu sjajnu budućnost. U Donjem Milanovcu Dani je objavio da će tu budućnost vezati za Srbiju.
- Ovih dana uzeću srpsko državljanstvo i nameravam da ubuduće jedrim pod zastavom Srbije, tako da nije nemoguće da već na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. bude i nekih medalja za Srbiju-kaže mladi Stanišić, objašnjavajući da su mu preci odavde.

- Selili smo korene mnogo puta i ja sam odlučio da ih vratim ovde - objašnjava jedriličar.

Dan po dan i takmičari iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bugarske, Španije i Crne Gore okončali su nadmetanje. Karavan jedrilica krenuo je dalje, jer ih čeka "Balkanijada" koja će, kako nam rekoše, sledeće godine biti održana baš ovde, na Dunavu kod Donjeg Milanovca. Do tada, poželesmo im dobar vetar i puna jedra bez kojih, kako reče Rambo Amadeus, svaka reka izgleda prilično tužno.
Tekst i foto: Dejan Zlatić

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.049 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.