IN < - Krov sportske hale u kojoj je bilo oko 50 osoba popustio pod težinom snega - >LO
(1/1) :: Odgovori!
Autor: Anea :
 Krov sportske hale u kojoj je bilo oko 50 osoba popustio pod težinom snega

Ledena grobnica

U pravoj trci protiv vremena, ledenih temperatura i snežnih padavina spasilačke ekipe juče su čitav dan uklanjale ostatke krove sportske hale koji se srušio, pokušavajući da dođu do eventualno preživelih.

U nesreći koja se dogodila u gradiću Bad Rajhenhalu u nemačkim Alpima, nedaleko od granice sa Austrijom, zbog težine snega se urušio krov sportske sale u kojoj se nalazilo oko 50 osoba. Do sada je izvučeno 11 žrtava, 30 osoba je povređeno, a spasioci uz pomoć velikih kranova i specijalno obučenih pasa tragaju za nestalima.

Policija i spasilačke ekipe pretpostavljaju da će se broj mrtvih povećati na 15 jer nema znakova da ispod gomile ruševina ima preživelih, ali nada umire poslednja.

„Sve naše nada su sada uprte u spasilačke službe koje rade sve što je u njihovoj moći. Oni se nisu odmarali ni minut od rušenja krova“, rekao je vidno potreseni premijer Bavarske Edmund Štojber, koji je juče posetio mesto nesreće.

Zbog novogodišnjih praznika u hali, koja osim terena za klizanje ima četiri bazena, teniska igrališta i restoran, bilo je najviše mladih.

U pretrazi hale učestvovalo preko 700 spasilaca i građani-dobrovoljci. Navode nekih nemačkih medija da se iz ruševina hale i dalje čuje kucanje zatrpanih, spasilačke ekipe nisu želele da komentarišu.

„U dvorani, nažalost, vlada mrtvačka tišina“, rekao je policijski portparol Fric Braun.

Kako se ispostavilo, do nesreće nije došlo sasvim neočekivano. Popodnevni trening lokalnog hokejaškog kluba otkazan je uz obrazloženje da postoji opasnost da krov popusti pod snežnom masom. Lokalne vlasti tvrde da je količina snega na krovu bila u okvirima koji je dozvoljen bezbednosnim merama.

Spasilačke ekipe saopštile su da je do sada pretražena otprilike polovina sportske hale,

ali da i u preostaloj hali ima još delova koji su teško dostupni zbog opasnosti od rušenja ostataka krovne konstrukcije.

Još najmanje četiri osobe se vode kao nestale, a u slučaju da su preživele rušenje krova preti im smrt od smrzavanja. Nemačka televizija je javila da državni tužilac ispituje slučaj kako bi utvrdio da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Među žrtvama su jedna žena, dva dečaka i četiri devojčice starosti između devet i 12 godina i jedan mladić i devojka. Sve žrtve su iz kraja oko Bad Rajhenhala, popularnog turističkog gradića. U poslednjih nekoliko dana region su pogodile obilne snežne padavine koje su u ponedeljak izazvale brojne lavine u kojima su nestale tri osobe.

Izvor: Blic
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo