Loznici, u rudniku Jadar otkriven je mineral čiji sastav potpuno odgovara supstanci za koju se verovalo da je samo stvar fikcije – kriptonu – magičnom kristalu pred kojim Supermen gubi svoje moći. Sastav kriptonita otkrio je minerolog dr. Kris Stenli koji je sa timom stručnjaka iz Kanade proučavao materijal koji je u London stigao iz lozničkog rudnika, prenosi „BBC“. Dr. Stenli je za „BBC“ izjavio da je kriptonit pronađen prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji. „Pronađen je prilikom iskopavanja duboko u stenama u Srbiji. Utvrdili smo hemijski sastav i strukturu uz pomoć naučnog tima iz Kanade i kad sam na internetu guglovao hidroksid – natrijum – litijum - borosilikata što je tačan hemijski sastav ovog minerala, dobio sam direktan pogodak. U članku na internet enciklopediji, vikipediji, pisalo je da je to hemijski sastav kriptonita. Kada sam to video za malo sam pao sa stolice“, kaže Stenli. Iako je u stripovima i filmovima o Supermenu kriptonit zelene boje i sjaja, stvarni kriptonit je beli i liči na izmrvljenu kredu. Mineral kod Loznice pronađen je nakon istraživanja britansko-australijske kompanije Rio Tinto koja već nekoliko godina radi u Srbiji i koja, između ostalog, satelitski snima zemljište i u stanju je da otkrije nalazišta na dubinama od nekoliko desetina metara. Zvanično ime ovog minerala biće “jadarit” po rudniku u kome je pronađen i on će biti izložen u Prirodnjačkom muzeju u Londonu 25. aprila i 13. maja.
Mineral potiče sa Supermenove rodne i uništene planete Kripton. Tačan hemijski sastav je naveden u filmu „Povratak supermena“ - u jednoj sceni Supermenov najveći neprijatelj Leks Lutor krade komad kriptonita, kristala koji je označen kao hidroksid – natrijum – litijum – borosilikat.
Napis'o sam baladu o jednom tužnom gradu,cim u njeg uđeš vidiš srušenu zgradu. Vidiš smeće,vidiš po cestama rupe, ovaj grad vode, uglavnom ideje glupe. Urade jednu cestu onako pred izbore, pa im trebaju 3 godine da se malo odmore. A mi ćemo samo glasat i biti opet glupi, a nek' načelnik najnovijeg pasata kupi. "AS Dreamers", hip-hop
ma taj eduardo je cigan obicni. bilo bi super da mu je noga ostala u terenu. ili jos bolje, taylor trci, a eduardova noga se zapetljala u pertle u vuce se za njim... ili da je ostala na stadionu, pa da se igra umjesto charity shielda, Kup eduardove noge... da pobjednik u finalu dobija nogu
ma taj eduardo je cigan obicni. bilo bi super da mu je noga ostala u terenu. ili jos bolje, taylor trci, a eduardova noga se zapetljala u pertle u vuce se za njim... ili da je ostala na stadionu, pa da se igra umjesto charity shielda, Kup eduardove noge... da pobjednik u finalu dobija nogu
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима... Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу. Јамага Соко
ljudi da skrenem pažnju ja sam otvorio tu temu na Srpskom nac. forumu prebačana je na sveze i zanimljivosti iz sveta...Pa tako od apeliram na moda da ukloni duplu temu.