Sto se tice rijesenja statusa jedno od povoljnih rijesenja bi bila podjela kosova i otezavanje daljnjeg naseljavanja albanaca u srbiji (po principu da se spasi sto se spasiti moze)
Чуо сам да у Грчкој постоји закон који забрањује куповину земљишта особама које нису Грчке националности 50 км од граница ка унутрашњости. То је одлична ствар што се тиче спречавања.
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
2. februar 2007. | 14:01 -> 14:33 | Izvor: B92, FoNet, Beta Beograd, Priština -- Rekao sam Martiju Ahtisariju da Srbija i ja, kao njen predsednik, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost KiM, navodi Boris Tadić.
“Nametnuta nezavisnost Kosova kosila bi se sa osnovnim principima međunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politički i pravni presedan”, naveo je predsednik Srbije u obraćanju javnosti.
Predsednik Srbije je izjavio da se u predlogu rešenja budućeg statusa Kosova Martija Ahtisarija izričito ne pominje nezavisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni intergitet Srbije nad tom pokrajinom.
Tadić je rekao da se, osim budućeg statusa Kosova, Ahtisarijev predlog bavi i nizom posebnih pitanja, kao što su decentralizacija, zaštita Srpske pravoslavne crkve i njenih manastira na KiM, međunarodnim civilnim i vojnim prisustvom u pokrajini i drugim.
On je istakao da će pozvati sve šefove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upozna sa Ahtisarijevim predlogom.
Tadić je rekao i da će predložena rešenja o tim pitanjima pažljivo proučiti.
Inače, Balkanska istraživačka mreža je juče objavila glavne tačke Ahtisarijevog predloga, ali i navela da nije imala uvid u anekse predloga. Međunarodne reakcije i analize možete pročitati ovde.
Drašković: Ahtisari prekoračio ovlašćenja
Vuk Drašković (FoNet) Vuk Drašković (FoNet) Šef diplomatije Srbije Vuk Drašković, reagujući na predlog Martija Ahtisarija, rekao je da je izaslanik UN, predlažući da pokrajina Kosovo i Metohija postane nezavisna država, "prekoračio svoja ovlašćenja dobijena od generalnog sekretara i Saveta bezbednosti UN, jer je pregovore o promeni statusa Kosova preokrenuo u promenu statusa međunarodno priznate države Srbije".
U saopštenju Ministarstva inostranih poslova navodi se da će sa ovim prekoračenjima mandata gospodina Ahtisarija, nadležni organi Srbije upoznati i Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN i generalnog sekretara svetske organizacije, kao i Evropsku uniju i NATO.
Priština spokojna oko suštine
U Prištini se Ahtisarijev dolazak više ne očekuje sa nervozom, nakon što je proteklih dana u kosovskim medijima objavljena suština njegovog predloga.
Suštinu Ahtisarijevog predloga, po kome Kosovo postaje nezavisno od Srbije, ali zadržava zavisnost od međunarodne zajednice, potvrđuju i diplomate iz zemalja Kontakt-grupe u Prištini.
"Došlo je vreme da Kosovo i formalno bude izuzeto iz Srbije, ali na drugoj strani, srpska manjina dobija do sada u svetu nepoznato visok stepen autonomije", rekao je diplomatski izvor iz EU dopisniku B92.
Kosovska vlada će danas kasno popodne održati vanrednu sednicu na kojoj se očekuje zvanična podrška Ahtisarijevom predlogu.
Portparolka vlade Uljpijana Ljama je rekla da eventualno protivljenje Beograda Ahtisarijevom paketu više nema nikakav efekat. "Tražimo da se događaji u Srbiji više ne smatraju povezanima sa onima na Kosovu", rekla je ona.
"Suštinu će sadržavati aneksi"
U sinoćnjoj emisiji Replika TV B92 sagovornici su istakli da dokument koji će Ahtisari ponuditi nije konačno rešenje o budućem statusu.
Analitičar Dušan Janjić izjavio je da njegov zadatak nije bio da odredi konačan status, što će pokazati i brojne, naknadne rasprave.
"Mi smo potrošili godinu i po da saznamo ono što znamo - da u Beogradu niko neće potpisati nezavisnost, da nijedan Albanac neće prihvatiti vlast Srbije", rekao je on.
"A u međuvremenu, nijedan dan nije potrošen da se razgovara o budućem statusu kao budućim odnosima Albanaca i Srba - a to je bila tema", kaže Janjić.
Oliver Ivanović iz Srpske liste za Kosovo i Metohiju kaže da je reč o osnovnom dokumentu koji svaka strana može da tumači na svoj način.
"Ne treba zaboraviti da će suština i glavna zamka biti u aneksima. Predviđeno je da Ahtisari predloži 10 ili 11 aneksa, postoji mogućnost da će se taj broj povećati vremenom. Svaki put kad se pojavi problem, on to mora da reši nekim aneksom", rekao je on.
"Ovo je ono što smo čuli u međunarodnim krugovima, nema pominjanja nezavisnosti i nema pominjanja statusa i sve se može tumačiti na ovaj i onaj način. To je velika opasnost za nas", rekao je Ivanović.
Ilić: Šta će nam EU bez Kosova?
Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je sinoć gostujući na TV Palma plus da Srbija mora da razmisli da li želi da uđe u Evropsku uniju koja joj oduzima deo teritorije.
"Ako EU želi da nam oduzme na nezakonit način deo naše teritorije, kakvu mi borbu onda vodimo za tu Evropsku uniju? Ko su nam 'prijatelji' ako će na jedan nezakonit način oduzeti jednoj suverenoj državi deo teritorije i dati nekom drugom?", pita se jedan od lidera narodnjačke koalicije.
"Mi smo ozbiljna država, a ne banana država, pa da nam neko mahne šargarepom, a 'vi nam dajte Kosovo'. Kosovo nije na prodaju i niko od političara nema legitimitet po Ustavu da bilo šta prihvati bez referenduma", rekao je Ilić.
To je tradicionalnii problem srpske politike... Vodjenje politike bez jasnih ciljeva... Barem je sada tadic jasno izjavio da ne prihvata nezavisnost. Sada bi trebao da ponudi neki svoj predlog.
imali smo 7 godina da smislimo šta ćemo kada ovaj dan dođe i najbolje do čega smo došli je da ne prihvatimo i da prekinemo odnose sa svima koji priznaju Kosovo.
Tigar moram nesto da te pitam...sta nije u redu sa tobom?
Imas vec nekih par hiljada postova u temama koje imaju veze sa Srbijom(mozda malo manje )Ako je tema nekako povezana sa tvojom domovinom onda je to normalno,ali zasto toliko uzivas u internet napusavanju naseg naroda i drzave?Sta tebe briga da li ce Kosovo biti nase,siptarsko ili australijsko?Zasto toliko ponavljas obustavljanje pregovora Srbije sa eu kao da nemamo bitnijih problema od toga?Zasto drzis taj potpis?Jel moguce da ti je toliko tamo dosadno da nemas sta pametnije da radis od pisanja postova bas na ovim temama?
Svaka cast za kopiranje tekstova,ali te molim da makar teme vezane za Kosmet ispostujes i ne preterujes sa bespotrebnim postovima
To je tradicionalnii problem srpske politike... Vodjenje politike bez jasnih ciljeva... Barem je sada tadic jasno izjavio da ne prihvata nezavisnost. Sada bi trebao da ponudi neki svoj predlog.
tadic je X puta(gde x tezi beskonacnosti) rekao da ne prihvata nezavisnost!
imali smo 7 godina da smislimo šta ćemo kada ovaj dan dođe i najbolje do čega smo došli je da ne prihvatimo i da prekinemo odnose sa svima koji priznaju Kosovo.
nesposobni! nego, sto ceda the sposobni nije smislio neki genijalan izlaz iz situacije?? mislim, jos je gluplje: imali smo 7 godina da smislimo šta ćemo kada ovaj dan dođe i najbolje do čega smo došli je da se odreknemo onoga za sta smo se borili toliko dugo.
Imas vec nekih par hiljada postova u temama koje imaju veze sa Srbijom(mozda malo manje )Ako je tema nekako povezana sa tvojom domovinom onda je to normalno,ali zasto toliko uzivas u internet napusavanju naseg naroda i drzave?Sta tebe briga da li ce Kosovo biti nase,siptarsko ili australijsko?Zasto toliko ponavljas obustavljanje pregovora Srbije sa eu kao da nemamo bitnijih problema od toga?Zasto drzis taj potpis?Jel moguce da ti je toliko tamo dosadno da nemas sta pametnije da radis od pisanja postova bas na ovim temama?
Svaka cast za kopiranje tekstova,ali te molim da makar teme vezane za Kosmet ispostujes i ne preterujes sa bespotrebnim postovima
samozivi covece! prvo, covek napusava nas narod i drzavu isto koliko to cinim ja, a mnogo manje nego sto to cine LDPovci! dakle, on se samo opredelio za odredjenu stranu koja nije nacionalisticka i to tebi smeta??? ja sam presrecan sto ovde moze da se cuje i misljenje nekog ko nije iz srbije, a ti takve zelis da oteras??? ja cesto idem na HR forume jer me zanimanjihovo misljenje o oderedjenim stvarima, i ima napusavanja, ali me niko jos nije terao sa foruma!NACISTO!
U Srbiji 60 odsto ljudi voli Cecu Ražnatović, a više od 40 odsto ne znaju čime se bave ili ko su uopšte "Partibrejkersi". Više od trećine ne zna da navede ime omiljenog pisca, a dve trećine ne zna nijednog jedinog slikara. Čak 13,5 odsto ljudi nema nijednu knjigu u kući, dok još četvrtina ispitanih poseduje svega do 25 knjiga. ponosni neprijatelji zapada: Severna Koreja Kina
Nekad stvarno pomislim da odredjeni ljudi sa ovog foruma pisu iz psihijatrijskih ustanova kad ih odvezu sa kreveta. Sve sama paranoja,mizerija,i histerija. Prepoznace se
tadic je X puta(gde x tezi beskonacnosti) rekao da ne prihvata nezavisnost!
nesposobni! nego, sto ceda the sposobni nije smislio neki genijalan izlaz iz situacije?? mislim, jos je gluplje: imali smo 7 godina da smislimo šta ćemo kada ovaj dan dođe i najbolje do čega smo došli je da se odreknemo onoga za sta smo se borili toliko dugo.
samozivi covece! prvo, covek napusava nas narod i drzavu isto koliko to cinim ja, a mnogo manje nego sto to cine LDPovci! dakle, on se samo opredelio za odredjenu stranu koja nije nacionalisticka i to tebi smeta??? ja sam presrecan sto ovde moze da se cuje i misljenje nekog ko nije iz srbije, a ti takve zelis da oteras??? ja cesto idem na HR forume jer me zanimanjihovo misljenje o oderedjenim stvarima, i ima napusavanja, ali me niko jos nije terao sa foruma!NACISTO!
Pogledaj malo bolje sta sam napisao pa me onda nazivaj nacistom ](*,)Svestan sam da ima Srba koji pisu mnogo gore stvari od njega,ali jel to razlog da se na dan kad nam je onaj majmun doneo onakav predlog Tigar pise o glupostima srpske politike?Kome to treba?Ne znam da li to tvoj mozak moze shvati,ali obracao sam se jednom coveku,a ne Hrvatima koji pisu ovde generalno i to sam ga ZAMOLIO da manje pise na temama vezanim za Kosmet,nisam nikog terao sa foruma
Druga je stvar sto takvi kao sto si ti pisu Srbija malim slovom,a LDP i HR velikim(tvoj prosli post),ali vi opet zivite u Srbiji i status Kosova se tice i vas koliko i nas koji nezavisnost dozivljavamo na drugi nacin.
A inace ti si me bez valjanog razloga nazvao nacistom To se zove tolerancija
edit-odbija da stavi onog smajlija koji odara glavom o zid