IN < - Korisne informacije o srednjim skolama i fakultetima - >LO
(1/8) > >> :: Odgovori!
Autor: cg_ac :
Informacije o sredjim skolama, visim skolama i fakultetima ~ Link

Skolska godina 2008/2009 ~ Link

Studentski problemi i informacije ~ Link


P.S Zbog preglednosti top tema otvorena je ova posebna tema koja ce se baviti tematikom obrazovanja u globalu!
Hvala na razumevanju, burek tim!


Autor: cg_ac :
Danas počinje drugo polugodište


Za učenike u Srbiji, posle dvonedeljnog zimskog raspusta, danas počinje drugo školsko polugodište.

Početak nastave za tri dana odložen je u školama u opštini Crna Trava zbog velikog snega i neprohodnih puteva.


Predsednik te opštine Slavoljub Blagojević kazao je Tanjugu da je tu odluku doneo opštinski Štab za vanredne situacije, jer je procenjeno da 250 učenika osnovnih i srednjih škola neće moći bezbedno da stigne do svojih škola na nastavu, pošto su putevi zatrpani snegom.


Kalendarom rada za ovu školsku godinu predviđeno je da drugo polugodište traje do 18. maja za maturante gimnazija, odnosno do 25. maja za "osmake" i učenike završnih razreda srednjih stručnih škola.


Za osnovce od prvog do sedmog razreda drugo polugodište traje do 8. juna, a za srednjoškolce od prvog do trećeg razreda školska godina završava se 15. juna.


U školama u Vojvodini, prema kalendaru rada koji donosi pokrajinski sekretar za obrazovanje, drugo polugodište završava se 13. juna za učenike od prvog do sedmog razreda, odnosno 30. maja za učenike osmog razreda.


Za maturante vojvođanskih gimnazija drugo polugodište završava se 23. maja, odnosno 30. maja za učenike završnih razreda srednjih stručnih škola.


Za učenike prvog, drugog i trećeg razreda gimnazija i za đake prvog i drugog razreda trogodišnjih srednjih stručnih škola u Vojvodini, letnji raspust počinje 21. juna.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
Set zakona o obrazovanju u Skupštini početkom februara


BEOGRAD- Ministar obrazovanja i nauke Žarko Obradović najavio je danas da će se set zakona iz oblasti obrazovanja - o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju - u Skupštini Srbije naći početkom februara.

Obradović je, gostujući na RTS-u, izrazio očekivanje da će ta zakonska rešenja, o kojima bi parlament trebalo da se izjašnjava 7. februara, unaprediti kvalitet obrazovanja, uslove rada, kao i udžbenike.


Napomenuvši da je normativno uređenje obrazovanja deo strategije, koja će biti doneta do kraja mandata Vlade Srbije, ministar je naglasio značaj dostupnosti obrazovanja.


Obradović je naglasio značaj saradnje privrednika i fakulteta u obrazovanju adekvatnih i potrebnih kadrova, istakavši da promene nisu moguće "preko noći" i da su, pored kritika, potrebne i ideje kako rešiti postojeće probleme.
 

Ministar je učenicima i zaposlenima čestitao školsku slavu Svetog Savu.
 

"Danas ćemo promovisati pojedince i kolektive koji su postigli značajne rezultate tokom protekle godine u oblasti obrazovanja i koji služe kao uzor i primer drugima", rekao je Obradović.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
Letnji posao u SAD za studente iz Srbije


U toku je prijavljivanje studenata iz Srbije, koji su zainteresovani da u vreme letnjeg raspusta rade u SAD, za učešće u ovogodišnjem programu "Radi i putuj".

Redovni studenti državnih, privatnih fakulteta, visokih škola strukovnih studija i apsolventi koji redovno polažu ispite i mogu da se sporazumevaju na engleskom jeziku, četvoromesečni posao mogu dobiti u turističkim mestima u SAD - privatnim jahting klubovima, kantri klubovima, botaničkim bastama, klubovima za višenamenske poslove...


U agenciji SNAP (Student Network Affirmation Programe) koja organizuje studentima letnji posao u SAD navode da godišnje u programu učestvuje oko 300 studenata, a polasci iz Beograda predviđeni su za početak maja i prvu polovinu juna.

 

Studenti će pre polaska iz Beograda znati koji će posao obavljati.

Izvor: Blic
Autor: cg_ac :
Obradović:Učitelji, mirno spavajte!

Beograd -- Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović poručio je prosvetnim radnicima da nemaju razloga da strahuju od primene novog modela finansiranja - po učeniku.


"Mirno spavajte, zato što neko mora da uči decu, a to sigurno neće biti oni koji preko novina šalju poruke da treba učiniti to i to, nego ćemo to biti mi iz obrazovnog sistema, a mi jedini druge razumemo", rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, takozvana kapitaciona forma -finansiranje po učeniku, ima puno korektivnih faktora.

Ti faktori odnose se na demografsku situaciju, geografske karakteristike, potrebe obrazovanja pripadnika manjinskih zajednica, inkluziju, finansiranje lokalne samouprave, rekao je Obradović, na tradicionalnim Zimskim susretima učitelja Srbije.

Obradović je naglasio da sticanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji predstavlja posebnu šansu za obrazovanje i nauku, jer ćemo, kako je rekao, biti u situaciji da kroz različite projekte mnogo toga inoviramo u naš obrazovni sistem.

"Da naučimo od drugih iz sveta i, što nam odgovara, da primenimo", rekao je ministar prosvete i nauke i ponovio da Srategiji obrazovanja u Srbiji do 2020. godine predviđa da srednje obrazovanje postane obavezno.
Takođe, taj dokument predviđa i povećanje obuhvata dece koja ulaze u sistem obrazovanja, sa sadašnjih 95 odsto na 98 procenata, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, naš sistem obrazovanja ima nedostatke, ali nikako nije tačno da ne valja.
"Nisam zadovoljan mestom koje obrazovanje ima u našem društvu, posebno što lepe teme u obrazovanju nisu zanimljive široj javnosti", rekao je ministar na susretima učitelja u Dečjem kulturnom centru.

On je naveo i podatke prema kojima 97 odsto prvaka sa velikom željom i energijom ulazi u sistem obrazovanja, ali se entuzijazam tokom školovanja smanjuje i upozorio da treba da damo odgovor zašto je to tako.
"Želim da vas ohrabrim da nastavite svoj posao, jer vi ispravljate manjkavosti koje su deca u porodici stekla, vi ih učite osnovama i pravite sistem vrednosti, postavljate temelje", rekao je Obradović.

Tradicionalne susrete učitelja organizuje Savez učitelja Srbije u saradnji sa 10 lokalnih društava učitelja.
Svake godine, programom su obuhvaćene najaktuelnije stručne teme i pohađanjem skupa učitelji dobiju aktuelne informacije i znanja koja ih profesionalno osnažuju.

Izvor: B92
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana