Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 00:17:05
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Klimatske promene ugrožvaju francuska vina  (Pročitano 1440 puta)
09. Sep 2009, 10:38:00
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64

Klimatske promene sve više ugrožavaju proizvodnju vina u Francuskoj, a grupa najpoznatijih vinara iz te zemlje je zatražila od predsednika Nikole Sarkozija da se Pariz založi za smanjenje emisije štetnih gasova od 40 odsto, na decembarskoj konferenciji UN o klimatskim promenama u Kopehnagenu, piše londonski poslovni dnevnik "Financial Times" (FT).

List ističe da je još jedno veoma toplo leto u Francuskoj ove godine izazvalo pravo uznemirenje među proizvođačima vina, jer je sezona branja grožđa počela znatno ranije nego što je uobičajeno.

Dodatni problem za francuske vinare je u tome što je i grožđe iz ovogodišnje berbe u znatno lošijem stanju nego u normalnim prilikama, jer su plodovi u mnogim vinogradima izgubili dosta od potrebnog kvaliteta, usled duge suše.

Francuski vinogradari tvrde da će zbog suše ove godine imati lošiji kvalitet vina koji je, kako navodi FT, u opadanju već nekoliko godina jer se procenat alkohola uvećava, a tradicionalna svežina ukusa nestaje.

Proizvođači vina, ali i poznati kuvari i vlasnici najuglednijih restorana, upozorili su u pomenutom pismu Sarkozija na mogućnost da klimatske promene dovedu u pitanje čak i dalji opstanak čuvene francuske vinske industrije.

"Francuska vina, elegantna i rafinirana, dragulj našeg kulturnog nasleđa, su u opasnosti", navodi se u pismu šefu države, uz zahtev da se zvanični Pariz založi za radikalno smanjenje emisije štetnih gasova.

Uprkos dramatičnom upozorenju koje su predstavnici vinarske industrije poslali Sarkoziju, nacionalna agencija te zemlje - Frans agrimer - očekuje da Francuska ove godine povrati status najvećeg svetskog proizvođača vina koji je lani pripao Italiji.

Stručnjaci Frans agrimera predviđaju, naime, da će se u njihovoj zemlji ove godine proizvesti 4,8 milijardi litara vina, ili za sto miliona litara više nego u susednoj Italiji.

Prošle godine Italija je prvi put u ovoj deceniji pretekla po proizvodnji vina svog tradicionalnog rivala Francusku, zahvaljujući lepom vremenu koje je pomoglo da se oporavi od niskih prinosa grožđa dobijenih u 2007.

U svetu se, inače, godišnje proizvede oko 25 milijardi litara vina, što znači da Francuska i Italija obuhvataju oko trećinu globalne produkcije tog pića.

Veliki eksporteri vina u Evropi su još Španija, Nemačka, Portugalija, Moldavija i Mađarska, a poslednjih godina kao značajni izvoznici tog pića pojavljuju se i proizvođači iz SAD i Australije.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.13
Ne znam kako cu da prezivim bez francuskih vina  Smile
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

''Ništa se ne dešava slučajno''

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 1832
OS
Windows XP
Browser
Safari 3.0.195.27
bude li sta falilo f. vinu,ili budu li digli cenu zbog klimatskih promena.ima da unistim klimatske promene...znate li gde zive te klimatkse promene??da ih nacim pameti Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 23. Jul 2025, 00:17:05
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.