IN < - Komentari i pitanja vezana za pisce i književna dela, sastave, seminarske radove - >LO
(1/82) > >> :: Odgovori!
Autor: Anea :
~ Pročitajte ovu poruku do kraja ~


Ne postvaljajte pitanja u okviru zasebnih tema i ne ometajte forumaše dok čitaju u Biblioteci!

Sva pitanja i želje vezano za nove sadržaje biblioteke postavljajte u ovoj temi.
Sve komentare vezane za pisce i književna dela, takođe, postavljajte u ovoj temi.
Pitanja o književnosti, lektirama, mišljenjima i tumačenjima dela postavljajte u forumu [Književnost ~ Umetnost]
Pitanja i želje formulišite jasno


Hvala!                         
Uprava Biblioteke                         S obzirom da veliki broj vas trazi da vam neko napise lektiru, pismeni ili seminarski rad, otvorili smo ovu temu kako bi svima omogucili da na jednom mestu razmene svoje ideje i radove.
Postavljanje pitanja o lektirama, pismenim i seminarskim radovima dozvoljeno je samo i iskljucivo u ovoj temi. U slucaju da otvorite novu temu, ona ce biti zakljucana i reciklirana, tako da dobro obratite paznju gde i kako postavljate svoje zelje.

Pre nego sto postavite pitanje, pogledajte neku od sledecih tema:
Pitanja oko lektira [link]Lektira (prepricane knjige) [link]Kratka istorija srpske knjizevnosti - Jovan Deretic [link]
U slucaju da trazite neko delo, pogledajte nas Index of all authors ~ Indeks svih autora [link]


Srecno!


Autor: andrijana :
Zna li neko nesto o Branku Copicu? :help:
Autor: SerbianFighter :
Branko Ćopić 

Rođen je 1915. u Hasanima u Bosni. U književnosti pojavio se prije drugog svijetskog rata. Poslijednjih godina pojavile su se polemike oko njegovog angažovanja tokom drugog svijetskog rata u rodnoj Bosanskoj Krupi . pisao je pjesme,pripovjetke i romane. Njegova literatura zasnovana je na atmosferi, situacijama i likovima iz zemlje Bosne, iako je najveći dio života živio i radio u Beogradu. Dobitnik je vise nagrada i priznanja kao što su nagrada Akademije sedam umjetnosti, Rakićeve, SANU, dječije knjige i drugih. -“Pod grmečom”
- "Planinci"
- "Doživljaji Nikole Bursaća"
- "Gluvi barut"
- "Ne tuguj bronzana stazo”
- "Osma ofanziva"
- "Borci i bjegunci"
Interesovao se za Zmajeve dječije igre i o njima je rekao: "Veoma se radujem što su Zmajeve dječije igre u svoj široki program integrisale sve što je najlijepše u literaturi za djecu…"
Objavnjeni romani u periodu od 1938.hdo 1964. :
Mnoga djela su prevedena na strane jezike.
Do svoje smrti živio je i radio je u Beogradu, gdje 1984. godine sahranjen.

Bojan Gvozderac
Nemanja Tešanović
Duška Gvero

   

Branko Ćopić pjesnik, pripovjedač i romanopisac rođen je 1915 godine u jednom lepom selu Hasanima. Ovaj pjesnik se isticao bujnom maštom i sanjarenjem.U mnogim tekstovima je to dokazao .uglavnom je opisivao naseljena mjesta, livade i sela. U mnogim tekstovima se pojavljuje njegov omiljeni lik, Nikola Bursać. On je kao dječak sanjao da bude pisac.On je svoj život proveo u pisanje lektira i romana. Jedna od poznatih lektira je "Magareće godine" U pripovijetku "Pohod na mjesec" opisuje kako ide sa Petrak da dohvati Mjesec.Umro je 1984 godine. Prve pisane pripovjetke, su "Planinci", "Pod grmečom", "Bašta sljezove boje", "Pohod na mjesec". On je u svom živitu napisao dosta romana i lektira. Jedna od atraktivnih priča je "Bašta sljezove boje". U njoj kao mali dječak opisuje, svoju školsku karijru i dedu. On je bio jedan od onih koji je volio da piše djeci. On je primijetio“To je silno uživanje, pisati za djecu-jedna čarobna i čudesna igra”. On je jedan od najboljih pisaca koji je pisao djeci. Zato ga djeca vole i citaju njegove pripovjetke.
Autor: SerbianFighter :
Бранко Ћопић
Надахнут и спонтан у свом књижевном раду, добар опсерватор и познавалац живог народног говора, а уз то ведра духа и са истанчаним смислом за хумор, Ћопић је лако и брзо освојио најшире слојеве наше читалачке публике. Он је писао приповетке и романе и неговао песничко стваралаштво за децу. Био је добар писац хумористичких прича, а у току Другог светског рата и патриотских песама.


Биографија
Бранко Ћопић   

рођен   1. јануар 1915.
Село Хашани, БиХ   
преминуо   1984. године
Београд, Србија   

Бранко Ћопић је рођен 1. јануара 1915. године у селу Хашанима у Босанској крајини (БиХ). Учитељску школу је завршио у Бања Луци, а Филозофски факултет у Београду. Већ као студент Ћопић се афирмише као писац од дара, скреће на себе пажњу књижевне критике и добија заслужено признање додељивањем награде Милана Ракића.

Уочи Другог св. рата налазио се ђачком батаљону у Марибору. У данима априлске катастрофе он је, са групом својих другова, покушао да пружи отпор непријатељу код Мркоњић града. После тога је отишао у свој родни крај, а кад је планула прва ослободилачка пушка, ступио је у редове устаника и међу њима остао током целе народноослободилачке борбе. Све време рата био је ратни дописник заједно с нераздвојним пријатељем и кумом, такође веома познатим књижевником, Скендером Куленовићем.

Дела су му превођена на руски, енглески, француски, немачки, украјински, пољски, чешки, бугарски, словеначки и мађарски језик.

Цели радни и животни век након Другог светског рата Бранко Ћопић је провео у Београду, али је врло често путовао по Југославији и другим европским државама. Многи су за њега говорили да је највећи дечији писац свих времена рођен на просторима бивше Југославије.

Иако је припадао народноослободилачком покрету Бранко Ћопић је, као човек великог образовања, бистрог ума, осећаја за правду и праведност и критичког посматрања стварности која га је окруживала веома рано почео да износи сопствена мишљења о неким појавама. Радио је то или отворено или у литератури као писац. Као једно од најпознатијих дела била је Јеретичка прича због које је касније трпео велике ударе тадашње комунистичке партије на власти и државних органа, па и од самих колега. Таквих прогона је било много, па је књижевни историчар Ратко Пековић то сабрао у књигу Суданије Бранку Ћопићу из које се види на какве је све проблеме Ћопић наилазио у свом књижевном и политичком животу. Претпоставља се да су ти прогони и главни разлог самоубиства који је Бранко Ћопић извршио скочивши с моста преко реке Саве 1984. године у Београду.


Библиографија

Ћопићево књижевно дело је обимно и разноврсно. Најпознатија су му дела: приповетке: Под Грмечом (1938), Борци и бјегунци (1939), Планинци (1940), Роса на бајонетима (1947), Сурова школа (1948), Одабране ратне приповетке (1950), Изабране хумористичке приче (1952), Драги ликови (1953), Дожвљаји Николетине Бурсаћа (1955) и Башта сљезове боје (1969); романи: Пролом (1952), Глуви барут (1957), и Не тугуј бронзана стражо (1958); песме: Огњено рађање домовине (1944), Пјесме (1945) и Патниково прољеће (1947); дела за децу: Приче партизанске (1944), Пјесме пионирке (1945), Вратоломне приче (1947), Сунчана република (1948), Армија, одбрана твоја (1949), Приче испод змајевих крила (1950), Пијетао и мачка (1952) и pомани Орлови рано лете (1959), Славно војевање (1960) и Битка у златној долини – познате као „Пионирска трилогија“.


Приповедач
 
Бранко Ћопић

Терен са кога је Ћопић претежно црпео грађу за своје приповедачко стваралаштво био је његов завичај, вучаран подгрмечки крај.

Ћопића су доратним приповеткама највише занимали сиромашни сељаци, сањари и просјаци, деца, скитнице и надничари, и он је о свима њима причао милоштом и брижним, заштитничким разумевањем. Ти његови јунаци су свет заборављених, усамљених и одбачених људи који безгласно тугују због зла коме не могу и не умеју да се супроставе.

У току рата Ћопић је са тим својим јунацима учествовао у оружаном устанку и пратио их у напорним маршевима и љутим окршајима. Посматрао је како се његови мргодни људи кале у ватри устанка и преображавају у револуционаре. Искрено одушевљен тим јунаштвом и прегалаштвом, он је постао песник и тумач њихових срдаца. У таквом надахнућу је настала његова ратна проза, његова поема о малом човеку који је срцем кренуо у бој против неправде и насиља. У тим лирским интонираним приповеткама Ћопић је приказивао херојске подвиге и јуначка прегарања, примере мучеништва, самопрегора и свесног жртвовања за идеале слободе и једнакости.


Романсијер

Бранко Ћопић се са успехом огледао и на роману, иако су природи његовог талента више одговарале приповетке и новеле. Романи Пролом и Глуви барут сликају учешће сељака Босанске крајине у устанку, а роман Не тугуј, бронзана стражо прилагођавање колониста новим условима живота у Војводини.


Хумориста

Добар део свог стваралаштва у прози Ћопић је хумористично интонирао. Хумор се налази у природу и менталитету његових јунака, који и у најтежим животним тренуцима знају да сачувају ведрину и да се насмеју чак и властитој невољу. Сем тога, Ћопић је од оних писаца чија се опсервација нарочито манифестовала у откривању ситних људских мана и недостатака. Тако се и десило да је овај наш врсни приповедач о мирним временима приповедао с тугом, а о ратним – ведро и насмејано.


Песник

Бранко Ћопић је претежно епски писац, и то писац са урођеним даром приповедача, вештог пејзажисте и духовитог хумористе. Али у његовој природи је исто тако видна и једна лирска жица, која се није показивала само у описима босанских пејзажа већ и у портретисању људских ликова који су му били блиски и драги. У бурном времену народног устанка из те лирске нити Ћопићевог талента потекла је његова борбена лирска поезија. Судбоносни догађају народне револуција нужно су одредили израз и садржај ове лирике, која зато и носи назив Огњено рађање домовине.


Дечији писац

Он се са успехом огледао и у стваралаштву за децу. Са живом маштом и даром за спретно уобличавање својих инспирација, а уз то и одличан хумориста, он је нашој дечијој књижевности дао више драгоцених прилога. Преко петнаест књига за децу, међу којима су и два романа, живи су доказ његове активности у овој књижевној области.


http://sr.wikipedia.org/wiki/Бранко_Ћопић

Autor: sandra hristic :
  interesuje me da pronadjem podatke o dzem sultanu .Pre svega me zanima ko je bila njegova majka . Imam podatak da mu je majka bila
srpska princeza ali ne znam o kome se radi .
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana