Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 14:59:55
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko radimo dobro i živimo  (Pročitano 1375 puta)
30. Apr 2006, 13:20:33
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
Koliko radimo dobro i živimo
Prosečna dnevna uposlenost u Srbiji je dva ipo sata, što je, kada se preračuna na nacionalni nivo i uključe svi zaposleni, "punih" 48 minuta

BEOGRAD - Zvaničnu računicu o tome koliko Srbi rade, koliko svima poznato "srpsko praznovanje" košta državu i kolika je produktivnost na radu teško je utvrditi i malo se ko bavi tim. U Srbiji se praznuje kao i drugim evropskim ili svetskim državama, ali se nigde u svetu kao kod nas ne "povezuju" praznici, što je sa stanovišta radnika potpuno prirodan proces. Računicu o tome koliko Srbi rade teško je napraviti i zbog toga što se rad kod privatnika nigde ili retko gde evidentira, a prekovremeni sati se ne upisuju. Zaposleni kod privatnika često "ostaju kratkih rukava" i kada je reč o "povezivanju" praznika pa se stiče utisak da oni, bar kada je reč o prosečnom broju radnih sati u Srbiji, povlače prosek. Pod uslovom da se njihov rad evidentira i da su prijavljeni. A, najčešće nisu.

Prvi maj slave u septembru

Praznik rada, Dan rada ili negde samo Prvi maj slavi se 1. maja u celoj Evropi. Datum je odabran zbog radničke pobune u Čikagu 1848. godine, a Amerikanci kao Dan rada slave 1. septembar. Pitanje datuma i povezivanje s nekim konkretnim događajem ne mora da bude presudno, što potvrđuju Englezi koji su za rođendan svog suverena proglasili dan kada u Londonu statistički najređe pada kiša, pa je taj dan zgodan za paradu. Najviše praznika se slavi u Japanu, pa u Nemačkoj. Amerika ima devet neradnih dana tokom godine, mi jedanaest.

Takođe, biti prisutan na radnom mestu i raditi posao nisu iste stvari, što pokazuju i podaci o produktivnosti na radu. Cinici će verovatno, zbog tih podataka o uposlenosti na radnom mestu, reći da smo "najproduktivniji kad ne radimo".
- Rezultate rada Srba najbolje pokazuju statistički podaci. Prosečna dnevna uposlenost u Srbiji je 2,5 sati, što je, kada se preračuna na nacionalni nivo i uključe svi zaposleni, 48 minuta. Zapošljavanje prema obimu posla u jednoj oblasti je maksimalno, a u drugoj oblasti nema ko da radi i ima neuposlenih. U Srbiji ima oko 1.200.000 maksimalno uposlenih ljudi i to su oni koji rade u privredi. Oko šest miliona ljudi praktično živi na njihov račun. Maksimalna uposlenost u našoj zemlji se mora proširiti i tada bi se povećala i produktivnost. Ako bismo je povećali, porastao bi i bruto nacionalni dohodak i tada bi se osetio pomak. Ovako, živeti od kredita i tuđih para nije dobro. Ključna stvar je u tome što se tranzicija mora što pre završiti i što se moraju uposliti svi zaposleni - kaže Rato Ninković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Kada se na ionako lošu produktivnost dodaju državni, verski praznici, vikendi i godišnji odmori stvara se zabrinjavajuća slika koju najviše oseti privreda. Prema nezvaničnim podacima, svake godine u januaru više od 50 odsto zaposlenih praznuje oko 10 dana, a privreda godinama beleži gubitke u tom mesecu. Isto se dešava krajem aprila i početkom maja, kada se nastavlja "serija svetkovina" i najčešće povežu vaskršnji i prvomajski praznici, pa zaposleni deo nacije tako napravi mini odmor od desetak dana. Još ako se sve poveže sa vikendima...

Pravoslavcima, pored Božića i Vaskrsa, sleduje jedan neradni dan za krsnu slavu, pripadnici Islamske zajednice mogu neradno da proslave Ramazanski i Kurbanski bajram, a pripadnici Jevrejske imaju jedan dan za praznovanje Jom Kipura. U školama Republike Srbije praznuje se 27. januar - Dan Svetog Save.
- Smatram da Srbi nisu ni lenji ni neproduktivni već samo poštuju verske i državne praznike, što je normalno i za sve druge zemlje. Najveći problem kod nas jeste to što posla nema. Vreme je učinilo svoje, proteklih petnaest godina malo se radilo i ljudi su izgubili veru u rad - kaže Negoslav Jovanović, potpredsednik granskog sindikata metalaca "Nezavisnost".

V. Vuković

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

tra la la

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 448
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
mob
SonyEricsson K310i
hoćemo Evropu, a da radimo 2:30 sata ... sećam se tog predavanja iz Makroekonomije ... lako je sedeti za stolom i čotati novine i to nazvati radom ... ali na zapadu se za vreme radnog vremena, zamislite, radi :wow:
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 376
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
Pa ne bih rekao da se u inostranstvu pretrzu od posla. samo stranci u inostranstvu rade mnogo (njima nazalost i ja pripadam), ostali koriste blagodeti socijalne politike, kolektivnih ugovora, sindikalnih dogovora.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
Apple Iphone 5
Pa ne bih rekao da se u inostranstvu pretrzu od posla. samo stranci u inostranstvu rade mnogo (njima nazalost i ja pripadam), ostali koriste blagodeti socijalne politike, kolektivnih ugovora, sindikalnih dogovora.
U Svedskoj je to najvise izrazeno.
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

tra la la

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 448
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
mob
SonyEricsson K310i
Znači krenuli smo pravim putem ... koliko Kineza uvozimo ... i eto, sedimo dok drugi rade  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

Manijak sa severa

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5136
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.2
mob
Apple Iphone 5
Znači krenuli smo pravim putem ... koliko Kineza uvozimo ... i eto, sedimo dok drugi rade  Smile
Sedecemo ali kako je krenulo pored toga sto ce zuti da rade, oni ce i da jedu a mi cemo i tu da blejimo. Smile
IP sačuvana
social share
"Srbin sam, rodjen u Hrvatskoj, imam grchki pasosh i gradjanin sam SAD. Mozda sam spijun?" - Predrag Stojakovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

tra la la

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 448
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
mob
SonyEricsson K310i
.. da i živimo kao u Švedskoj  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 4277
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
...zato smo poslednja rupa na svirali
IP sačuvana
social share
I see through bitter eyes and
The fact still remains
I read between your lies
You got beat at your own game
Take a trip with me for soon
I will sin
Without one regret
The pain will begin
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 316
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
slazem se da ima ladoleza i uvek ce ih biti i za njih se ne brinem.vise mi je stalo do ljudi koji crnce kod nasih privatnika i dobijaju oko 200eur sa sve prekovremenim radom,bez prava na bolovanje,godisnji odmor,pauzu itd.i kad im daju platu kao da se sa dusom rastaju,otprilike i to je suvise jer ima onih boze moj koji rade i za 100eur.to je ono cega se gadim ovde,nasih novopecenih privatnih preduzetnika koji bi da zarade bogatstvo za 6 meseci preko svacije grbe.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 14:59:55
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: ivimo dobro radimo

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.