Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko brinemo o našoj privatnosti na internetu?  (Pročitano 5065 puta)
12. Okt 2008, 15:47:58
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3

Samim tim što smo članovi ovog foruma, ali i nekih drugih internet zajednica, dolazimo u kontakt sa velikim brojem različitih ljudi.
Ponekad uspemo (i želimo) da neko o nama sazna više nego što to znaju drugi. I tada verovatno počnemo da mu se otvaramo.
Tu se nalazi veliki broj pitanja i nedoumica, kojih često nismo ni svesni:
- da li ta osoba zaista treba da zna o sve o nama;
- da li je to osoba od poverenja, te da li će iskorisiti, u nekom drugom kontekstu, ono što smo joj ispričali;
- da li je ta osoba zaista ono za šta se predstavlja;
- da li time možemo ugroziti ne samo sopstvenu privatnost, nego i bezbednost?

To su samo neka od mnogobrojnih pitanja. Činjenica je da svi mi, ovde na Bureku, konkretno, gradimo nekakav svoj imidž, namerno ili ne.
Želimo da se prikažemo u određenom svetlu, a koliko nam to polazi za rukom, često nismo ni svesni.
U psihologiji je odavno uočena pojava samoprezentovanja kod ljudi, u kojoj postoje tri komponente: ono što želimo drugima da prikažemo, i oni to vide, ono što ne želimo da prikažema, a oni ipak to vide (reč je o nesvesnoj motivaciji), i ono što ne želimo da prikažemo, a uspevamo da to da sakrijemo.
Mnogi ljudi internet koriste kako bi izgradili potpuno novi identitet, ali i kako bi poboljšali onaj koji imaju u realnom životu.
Tako osoba, koja u životu nema pažnju, na forumu je može konstantno privlačiti nekim vidom ekstremnog ponašaja, recimo.
Primera je mnogo, i ponekad je zaista teško razlučiti kada je neko iskren, a kada nastoji da nas obmane svojim (polu)lažnim identitetom.

Ova tema slična je onoj koja se bavila tematikom forum manijaka, ali se i od nje u mnogo čemu razlikuje.
Ovde nećemo diskutovati o tome, već ćemo se skoncentrisati na to koliko smo u stanju da poverujemo nekome koja znamo samo preko monitora, miša i tastarure, te koliko smo spremni nekome da otkrijemo podatke o sebi.
Šta je to čime jedna osoba, koja nam je potpuno virtuelna, privlači našu pažnju i poverenje, a ne neka druga?
I koliko smo se puta prevarili u proceni?
Kako se to odrazilo?
Da čujemo vaša iskustva... Smiley
« Poslednja izmena: 12. Okt 2008, 15:54:21 od B@mbin@ »
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Prvo:
Citat
U psihologiji je odavno uočena pojava samoprezentovanja kod ljudi, u kojoj postoje tri komponente: ono što želimo drugima da prikažemo, i oni to vide, ono što ne želimo da prikažema, a oni ipak to vide (reč je o nesvesnoj motivaciji), i ono što ne želimo da prikažemo, a uspevamo da to da sakrijemo.
Da se nadovezem  Smile
Identitet sacinjava tri slike: ono sto covjek misli da jeste, ono sto drugi ljudi misle da on jeste i kombinacija prethodna dva; ono sto zovem slika o sebi ( ja sam ). Ucim pedagogiju ovih dana, moram da se foliram  Smile

Elem, cinjenica je da, sto je neko duze na forumu, sto je aktivniji na svakojakim temama, sve se manje otvara o svojim problemima drugim korisnicima upravo jer ima vec neki izgradjen imidz koji bi se mogao poljuljati otkrivanjem nekih licnih problema i zato sto bi se to moglo na neki nacin iskoristiti protiv njega ( malo je neprecizna rijec, al ajd ) u nekim buducim diskusijama. Mislim da se generalno, ljudi koji su recimo na bureku duze, ovako ponasaju i da su misticniji sto vrijeme vise prolazi.

Ja sam se nekoliko puta povjerila nekim ljudima o kojima sam znala samo mjesto boravka i nick, ali nisam dosad imala narocito neugodnih iskustava, vjerovatno dijelom sto sam dobro procijenila, ali i dijelom sam imala srece, s tim stvarima se nikad ne zna. To povjeravanje je s jedne strane pozitivno; dobijes nesto sto je najblize objektivnom stanju, ali i to se moze vrlo lako obiti o glavu, pogotovo ako su u pitanju neke situacije u koje je upetljan jos neko s foruma ( ako pricamo o bureku konkretno ). Tracevi brzo putuju, to svi znamo.

Zato u posljednje vrijeme biram sagovornike i za pricu o najglupljim stvarima. Mada, nekad jednostavno postoje ljudi za koje znas da su od povjerenja i znas da su sanse da ces pogrijesiti ako im se obratis minimalne. Ali ponekad .. od simpaticnog avatara nastane radio mileva u roku od 3 min  Smile

IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 9677
Zastava Wien
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
SonyEricsson 
skoro tri godine sam aktivan clan ovog foruma 

i za sada nisam imala neprijatnih iskustava

na vreme se povucem ako vidim da se prelazi neka granica ...........

a sto se tice upoznavanja i poznastava, imam ih toliko da se sama iznenadim

neke sam licno upoznala neke ne, ali se super druzimo, a nekima mogu da se poverim 100 %

IP sačuvana
social share
Ne cini drugome ono sto bi zeleo da drugi ucine tebi.

Njegov ukus mozda nije isti.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
Prvo:
Citat
Da se nadovezem  Smile
Identitet sacinjava tri slike: ono sto covjek misli da jeste, ono sto drugi ljudi misle da on jeste i kombinacija prethodna dva; ono sto zovem slika o sebi ( ja sam ). Ucim pedagogiju ovih dana, moram da se foliram  Smile
Одлично, млада колегинице, одлично.  Smile Smile

Елем, било је, наравно, ситуација овде на форуму, да сам се некоме поверила (не баш поверила, пре причала о себи, али не о неким не знам како битним стварима) и да је то касније употребљено против мене. Ипак, то ме није спречило да и даље тражим и проналазим људе за разговор и ван Бурека. Пре бих рекла да ми је то била лекција за убудуће.
Са неким људима одавде сам дискутовала о својим неким проблемима (препознаће се они) и нисам, за сада, имала непријатних искустава.
Дакле, људи, не само овде, него свуда, има свакаквих, а ствар је процене и контекста да ли и колико говорити о себи.
Опет, са друге стране, ми смо сви овде мање или више анонимни, па и не видим како бих могла да доживим неко веће разочарење, јер једно је виртуелни трач изречен од једне виртуелне особе другој виртуелној особи, а сасвим је друга ствар исто то, само без речи ''виртуелно'', а замењено са речју ''стварно''.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
Mene vise brine privatnost u smislu tih slicurina koje ljudi postavljaju, sto po forumu sto po fb-u, myspaceu itd itd.

Prvo, ne znam odakle potreba da prikazes svaki dio svog zivota u 12 albuma; te kad si bio na moru, na planini, u sauni, na bazenu, pa onda postavljaju slike blizih i daljih clanova porodice, pa babe, dede, pa slikaju se ispred kuce, vikendice, u bikiniju, gacicama, pidzami, brusu ..  Smile

Samo cekam jedan dan kada cu nekog s fb-a ugledati na 4chanu u rubrici 'beautiful sexy girls'  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
То се зове ексихибиционизам.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.60
mob
Apple iPhone 6s
Ne mogu da kazem da sam imao losih iskustava, jer nesto sto je stvarno ruzno nikad nisam doziveo, a nebrojano mnogo lepih stvar su se desile upravo zbog nacina na koji posmatram svoju privatnost na internetu.

Neki detaljniji "izvestaj" bih napisao ovih dana kad naletim na malo vremena, ali bih ipak rekao da nije isto kada si musko u dvadesetim i kada si zensko i da devojke/devojcice/zene mogu imati nemerljivo vise problema, i da bez obzira na moj ili pristup nekih drugih clanova, ipak povedu o sebi malo vise racuna Wink
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 4678
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
То се зове ексихибиционизам.  Smile
Upravo to pomislih...neko jednostavno ima potrebu... meni je recimo zanimljivo da snimim to, ali da ne budem snimljena.  Smile

Nisam imala nekih većih problema, ali ne poričem da nisam izazivala, jer najviše prezirem nipodaštavanje tuđeg mišljenja koje ne napada nikog, ne podnosim kad neko napada slabijeg, a to sam nekada bila i Aj, ne podnosim kad se nešto izdvaja kategorički od celine zato što ti je hir... tu sam osetljiva i ne mogu da podnesem ako neko na svim temama proteže svoj očigledan kompleks, onda su uglavnom te osobe bile načepljene od mene.
Znam da nisam tako opasna, ali skrenem pažnju nekada sa svojim banalnostima, kao i svaki čovek najviše volim da pričam o sebi, ali naravno da se obuzdavam  Smile
U suštini, kao Što je SF nakucao, veći je problem nama ženama, devojkama i devojčicama jer ponekad zbog lakovernosti i naivnosti možemo da uđemo u pogrešne vode, učinimo nešto što će nam ostaviti trajne nemire, anksioznost prea nečemu...

Upoznala sam lično sa ovog foruma mnogo ljudi, i sa nekima se viđam lično, mnogo su mi pomogla ta prijateljstva, one znaju ko su!  Smile
Građenje imidža kroz forum je zavaravanje sebe samog, jer ti u stvarnom svetu moraš da egzistiraš, ovde samo da se nadograđuješ i pripremaš za socijalizaciju, da skupljaš informacije i upoznaješ ljude koji možda nisu blizu tebe geografski, ali su srodne duše sa tobom. Da li je neko iskren prema tebi i na temama to možeš skontati čitajući desetak njegovih postova, da li je površan ili dubokouman takođe....  Smile
Sve u svemu kad malo bolje se informišeš o funkcionisanju komunikacije na netu i ti se sam obezbediš, naravno za to i treba vremena i zainteresovanosti a ne površnosti!  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.3
mob
Nokia 
Ne bojim se da upoznam ljude ni u stvarnom životu pa ne vidim razloga da bih trebala da se više bojim na forumu.  Sad činjenica je da svi volimo da se predstavimo malo bolje nego što objektivno jesmo, ali to je i šminkanje, odeća,... Ali zato imam iste standarde prema onima koje upoznajem ovde. Verujem da je moj lik na forumu prilično sličan mom liku u stvarnosti osim avatara.

A da, ipak moram priznati da sam ponekad i na forumu doživela razočarenje. Recimo neko za koga sam mislila da je dobar momak prodao me je za siću. Alči doživela sam mnogo više prijatnih iznenađenja otkrivajući bistrinu, vedrinu, umetničke note i pouzdanost gde ih nisam očekivala.
« Poslednja izmena: 13. Okt 2008, 00:42:40 od simijon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.60
mob
Apple iPhone 6s
Sad malo obimnije...

Da bi nesto dobili morate nesto i dati...

Davno sam poceo da koristim internet, ali i dan danas imam nekoliko kontakata koje odrzavam maltene od samog pocetka...
Sa nekima od njih se druzim i privatno, sa nekima ne, sa nekima sam postao pravi prijatelj, sa nekima samo online pal...

U svakom vidu komunikacije gledam da budem veoma iskren i otvoren, a to mogu da posvedoce svi koji su me upoznali u nekom neformalnom okruzenju...
Delom je to zbog toga sto verujem da sam onima koji su vredni poznanstva i prijateljstva dovoljno dobar i bez ukrasnog papira i masnica...
Delom zbog toga sto prosto ne zelim da lazem i krijem, jer u toj varijanti treba sebe da opterecujem glupostima kakve su pamcenje kome sam sta rekao...

Najvrednije sto imam, a to su moji prijatelji, stekao sam upravo tom neposrednoscu i iskrenoscu...

Kazu da dobro procenjujem karaktere, a mogu reci da je to tako od pocetka, s tim sto sam siguran da je u prvo vreme to bila cesto sreca, dok je sada tu na prvom mestu iskustvo...
Nisam imao neprijatna iskustva...
Delom zbog toga sto iako iskren i neposredan trudim se da stvari drzim pod kontrolom dok nisam potpuno siguran...
Delom zbog toga sto verujem da ovakav kakav sam, nisam narocito zanimljiv predatorima...
Delom zbog toga sto kada predosetim da nesto debelo smrdi a ne treba mi mnogo i prilicno dobro cackam kad mi se ucini da treba cackati, prekidam svaku komunikaciju trajno...

Sa druge strane...
Hajde da web posmatramo kao jednu ravan, a realan zivot kao drugu...
Jer one defacto jos uvek jesu odvojene....
Narocito ovde....

Realan zivot ima svoj jet set ciji svaki korak znamo...
Web ima svoje...
Neke od njih se poklapaju, vecina ne...

Prirodno je da imamo mnogo vise informacija (onih povrsnih) o takvim ljudima nego o anonimusima...
Cesto i protiv svoje volje... jer su te informacije prosto sve vreme oko nas...

Jos jednu stvar treba naglasiti...
Covek koji zeli da vam naudi, naudice vam.
Ne postoji nacin da se to spreci.
Covek koji zeli da sazna nesto o vama, samo ako se dovoljno potrudi, pre ili kasnije, saznace to.
Od toga ne moze da se pobegne, ali time ne treba ni da se opterecujete.
Ono sto treba da uradite je da dobro promislite o tome sta cete o sebi dati na tanjiru.

U par navrata sam birao neke ljude koji su mi se cinili ok i u formi pokazne vezbe im objasnjavao sta na internetu ne bi trebali da rade...
Ljudi se previse opustaju cim vide delimicno ok sagovornika sa druge strane...
To ne mora biti problem, ali moze biti problem...
I vrlo cesto ce biti problem...
Mozda ne odmah... ali kasnije...
Od golisavih snimaka sa webcama, do toga sto ste mozda telefon ili adresu dali nekom kome ne treba...

Kad rade klinkice i klinci mogu da razumem... zato se i trudim da objasnim...
Ali kada to rade ozbiljni ljudi, pre svega zene... to nikako nije dobro...
Razmisljajte i vodite racuna...
Niko to nece za vas raditi...
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.