Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Dete neće na spavanje  (Pročitano 599 puta)
07. Okt 2005, 06:12:39
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Dete neće na spavanje

Svako veče ista muka: kako naterati dete da ode na spavanje? Još ako je dete i školarac, muka je dvostruka - ujutro ne možete da ga naterate da ustane i spremi se za školu, a uveče nikako da ga ubedite da mora da spava. Nikakvo objašnjavanje da će ujutro biti mrzovoljno i neispavano i neraspoloženo ne pomaže - neće, pa neće na spavanje. Samo još malo, samo još ovo da vidi, pa ono, pa je onda gladno (a večeru je mrljavilo i insistiralo da nije gladno), pa je žedno...

Konačno, dete se istuširalo pre spavanja, opralo je zube, smestili ste ga u krevet, poljubili ga za laku noć i ponadali se da će večeras, možda, zaspati. Međutim, ne! Ono ustaje iz kreveta, još nešto hoće, pokušava da se "prošvercuje" da još neko vreme gleda televiziju ili čak želi da uključi Plejstejšen i da se igra... Svako veče vam je mučenje i izgubite "tonu živaca" zbog preganjanja s detetom. Što je najgore, vidi se da se detetu zapravo spava - toliko je umorno da je nervozno i razdražljivo, oči mu se sklapaju, ali neće na spavanje, pa neće!

I za ovakvo ponašanje postoji lek. Potrebno je neko vreme dok počne da deluje, ali efikasan je. Za početak, treba da odredite koji rituali idu pre spavanja. Odredite do kad tačno dete sme da gleda televiziju, a zatim koje je vreme za večernje kupanje, pranje zuba i ostalu večernju higijenu, pa za čitanje priče za laku noć. Za te rituale pred spavanje odredite dovoljno vremena, nemojte ih otaljavati na brzinu - tako će vaše dete imati vremena da uživa u njima i imaće želju da se navikne na njih i da ih prihvati.

Onda kad su svi večernji rituali obavljeni i dete smešteno u krevet, priča pročitana i dete poljubljeno, ne dopuštajte dalje rasprave. Ako dete ipak ustane iz kreveta, ne prihvatajte nikakve rasprave - samo ga pošaljite nazad u krevet. Dete odbija da prihvati? Recite mu da će, ako smesta ne ode u krevet, biti kažnjeno - recimo, time što sutra neće smeti da gleda svoju omiljenu emisiju, ili oduzimanjem omiljene igračke na jedan dan. Ako se dete ni tada ne povinuje, kaznu sledećeg dana zaista sporvedite, bez obzira na svu kuknjavu deteta.

Ukoliko u ovakvom postupanju budete dosledni, dete će vrlo brzo shvatiti da pravilo odlaska u krevet mora da poštuje i povinovaće se. Deca su sklona tome da ispituju do koje granice smeju da idu, ali jednom kada je granica nesumnjivo utvrđena (što se postiže time što ste dosledni svojoj reči), deca tu granicu prihvataju. Srećno!
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12370
znamo sta je ta muka..jednostavno deca se moraju naterati na ovaj ili onaj nacin....ucena zvuci uzasno ali se ponekad mora primeniti...jednostavno pokusati sa lepim recima ....nikako obecanjima..jednostavno dete mora da zna ko je autoritet u kuci...i mora da se zna kada je vreme za spavanje...ako ne ide lepim recima, onda treba uskrastiti nesto drugo..mora ponekad i to
IP sačuvana
social share
Veliki deo svog zivota propustila sam cekajuci da se stvari dese..same od sebe..a nisu se desile..plasim se da cu se jednog dana okrenuti..i iza sebe necu videti nista drugo do hrpu neostvarenih snova , zelja i nadanja, gomilu lazi, izrecenih i neizrecenih...gomilu promasenih investicija i ulaganja sebe...i tek onda cu shvatiti da su sve male stvari u zivotu prosle pored mene..dok sam ja trazila i cekala velike da se dese..nisam umela da citam znakove...trazila sam vise...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Bogatstvo je dobrodošlo!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4077
Zastava BGD
mob
BlackBerry bold 9000
Bila je odlična emisija na diskaveriju na tu temu, noćas sam je primenio i sve je prošlo OK. Jutros sam odmoran. Ura! Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Hrvati su najhrabriji narod na svetu, ali ne zato što se ničega ne boje, već zato što se ničega ne stide!
Jovan Dučić

Boj se ovna, boj se govna, a kada ćeš onda živeti...
Meša Selimović
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.051 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.