Očuvanje Kosova u sastavu Srbije je na petom mestu bitnih stvari za građane Srbije, a većina ispitanika nije spremna na oružani sukob zbog Kosova. Ipak, određena manjina građana, pretežno domaćice i penzioneri, misle da bi zbog Kosova trebalo zaratiti sa Albancima i međunarodnom zajednicom.
Kako je pokazalo istraživanje Centra za slobodne izbore i demokratiju, oko 59 odsto građana smatra da prioritet vlasti treba da bude ekonomski razvoj.
49 odsto da to treba da bude smanjenje nezaposlenosti, a 46 odsto da je to poboljšanje životnog standarda. Prema rezultatima, 26 odsto građana smatra da bi očuvanje Kosova u sastavu Srbije trebalo da bude prioritet.
Oko 70 odsto ispitanika nije spremno da uđe ni u kakav oružani sukob zbog Kosova, a 12 odsto, pretežno domaćice i penzioneri, smatra da bi trebalo ući u rat sa Albancima ili međunarodnom zajednicom.
Istovremeno, gotovo polovina anketiranih, 48 odsto, misli da bi se zbog Kosova trebalo odreći članstva u Evropskoj uniji, dok bi 39 odsto građana prekinulo diplomatske odnose sa zemljama koje priznaju nezavisnost Kosova.
Oko 33 odsto građana misli da bi u Srbiji mogla da izbije neka vrsta socijalno-ekonomskog konflikta, 22 odsto misli da bi moglo da dođe do konflikta zbog Kosova, a 13 odsto do političkog konflikta.
Četiri odsto ispitanika smatra da je izvestan konflikt povodom saradnje Srbije s Haškim sudom, a tri odsto da će doći do međunacionalnog sukoba.
Istraživanje je obavljeno od 9. do 17. juna na uzorku od 1677 ispitanika u Srbiji, bez Kosova.
@molc90 Ajd ne postuj ovde takva sranja... Cim sam dosao do onoga "Ipak, određena manjina građana, pretežno domaćice i penzioneri, misle da bi zbog Kosova trebalo zaratiti sa Albancima i međunarodnom zajednicom", znao sam da je sa U92.. Mislim da bi oko 1.5 milion bio za, ako ne i vise...
Poslednjistadijum je oruzani sukob. Dotle valjada Srbija ima snage da politickim sredstvima obezbedi da Kosovo-kao sto je i Ustavu- bude sastavni deo Srbije.
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . " Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Poslednjistadijum je oruzani sukob. Dotle valjada Srbija ima snage da politickim sredstvima obezbedi da Kosovo-kao sto je i Ustavu- bude sastavni deo Srbije.
Imala bi da su oni koji zele to da urade u vladi...
Srbe treba staviti van zakona. Tu je sudac i overšitelj svaki onaj koji je i bjesnom paščetu. - Ante Starčević U slučaju sukoba sa Srbijom nakon aneksije Bosne i Hercegovine Srbe treba masakrirati i proterati iz Hrvatske. - Josip Frank Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna što, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaški nakot zrio za sikiru. - Stjepan Radić Tuđmanov cilj je bio rat po svaku cenu. Po tom njegovom konceptu trebalo je da Srbi nestanu iz Hrvatske - Josip Boljkovac, bivši ministar policije Hrvatske
tu je negde i moj stav, mada sumnjam da bi se NATO usudio da ponovo udari na srbiju, sad kad je Putin in charge... Govorim naravno o ratu kao odbrani teritorije, a ne kao egzordusu siptara...
Pošto smo već jednom vrlo uspešno odbranili Kosovo, porazili NATO, sproveli međunarodne zakone, ko god hoće da ratuje nek se tera u Irak, ili Avganistan ako mu više leže bulke.