Ako je novac dug onda novac ne postoji. Ako si ti zid ne mozes da budes i covek u isto vreme. Ili si zid ili si covek.
Mislim da imas problem u razumevanju : ) Zasto mislis da ako je novac dug, onda novac ne postoji? Bas me zanima...
Citat
Nemam ja problem sa tim sto ti pricas samo me zanima kako objasnjavas cinjenicu da je sav novac dug a sa druge strane tvrdis da novas postoji. Kad kazem postoji ne mislim na materijalno postojanje novcanica nego na stvarno postojanje novca kao vrednosti.
Pa vidi, da bi Srbija vratila sve dugove, morala bi da vrati sav novac koji ima u opticaju + da nadje novac za kamate. Upravo ti to pricam. Novac bi trebao da ima pokrice u robama i uslugama, a to se ne desava, jer ima pokrice u novim dugovima.
,a zlatne rezerve su najsigurnije i ni jedna država na svetu ih ne troši.
Citat
For decades, almost half of Germany's gold has been stored deep below the Federal Reserve Bank of New York. Now, with the euro crisis swirling, German politicians are asking their central bankers to take stock of the reserves. Some even say that the gold should be shipped home.
и знаш шта је било на крају? Швабе одустале од захтева за враћањем. Не знам чак ни да ли су им дозволили да виде ''своје'' златне резерве које им се ''чувају'' у Америкама.
Mislim da imas problem u razumevanju : ) Zasto mislis da ako je novac dug, onda novac ne postoji? Bas me zanima...
Novac predstavlja papirnatu predstavu necega sto stoji iza njega, novac ne moze imati vrednost sam po sebi. To znaci da ako je novac dug on prestaje da bude novac i postaje dug. Jer onda nema pokrice, nema cime da podrzi svoje postojanje. Bila to privreda, vojska, zlato....
PS: VIdim da je neko otvorio novu temu i da je preselio postove.
Novac predstavlja papirnatu predstavu necega sto stoji iza njega, novac ne moze imati vrednost sam po sebi. To znaci da ako je novac dug on prestaje da bude novac i postaje dug. Jer onda nema pokrice, nema cime da podrzi svoje postojanje. Bila to privreda, vojska, zlato....
Pa novac danas nema nikakvu podlogu. Sve sto se desava je divlje stampanje.