Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 21:59:11
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Koliko je pametna veštačka inteligencija?  (Pročitano 984 puta)
30. Jul 2013, 14:11:57
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 536.28.10
mob
Apple 15
Koliko je pametna veštačka inteligencija?

Foto: Thinkstock

Jedan od trenutno najnaprednijih sistema veštačke inteligencije je gotovo jednak inteligenciji deteta predškolskog uzrasta.

Zaključak nedavno sprovedene studije je da sistem veštačke inteligencije, poznatiji kao ConceptNet4, ima gotovo isti koeficijent inteligencije kao i četvorogodišnje dete. Međutim, mogućnosti mašine se ne poklapaju u potpunosti sa inteligencijom deteta - kompjuter je bio dominantniji na testu poznavanja reči, ali mu je nedostajala razboritost i uverljivost.

„Još uvek smo daleko od programa koji ima napredniju inteligenciju, odnosno programa koji može da se uporedi sa detetom od 8 godina“, izjavio je koautor studije Robert Sloan, kompjuterski naučnik na Univerzitetu Ilinois u Čikagu.

Na sistemu veštačke inteligencije se radi već decenijama, i mnogi naučnici smatraju da je pitanje trenutka kada će kompjuterska inteligencija prestići ljudsku.

Istraživači su odlučili da u novoj studiji pokušaju da ustanove kolika je distanca između ljudske inteligencije i veštačke inteligencije. Rezultati kompjutera su bili slični rezultatima deteta od četiri godine.

Nije iznenađujuć zaključak da kompjuteru nedostaje zdrav razum, nemehaničko zaključivanje, kao i životno iskustvo. Životno iskustvo, pa čak i četvorogodišnjeg deteta, izrazito je važno jer uz pomoć proživljenih situacija dete donosi mudre i brze odluke.

Primera radi, kompjuter zna koja je temperatura ključanja vode, ali četvorogodišnje dete bolje razume zbog čega je važno kloniti se vrele rerne.

Izvor: LiveScience via Nacionalna geografija
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Opet se ide u onu priču sa precenjivanjem inteligencije,odnosno tumačenjem istog.

Može robot da bude sjajan u izvršavanju raznih stvari,ali on opet neće biti generalno sposobniji od čoveka. Biće kao oni ljudi sa IQ 180 i neverovatnim sposobnostima računanja. Sve kul,ali kad ga pitaš nešto što je van njegovog sveta... muk. Tako da,po meni,proći će još nekoliko decenija pre nego što robot postane generalno superioran u odnosu na čoveka.

I neka ostane tako što je moguće duže.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 22.0
Super, samo k...c, slabo!!!
Nece robot nikad biti superiorniji, posto nece osecati, nece imati intuiciju ni mastu. Takve stvari su iracionalne., a osim toga uvek ce nam zavideti sto cemo, recimo na primer znati da cejfimo - oni ce pucati od muke da postanu kao mi, onda ako to cak i postanu, onda ce oni taj fantasticni IQ zaboraviti, ili ce se pak pretvoriti u mehanicka preinteligentna cudovista. E, a onda cemo mi koji smo organicni, traziti neki hepek kako da ih sjebemo, nesto da prospemo na njih, neku organsku gadost, bakteriju sta ti ja znam; u svakom slucaju morali bi smo u tom slucaju da im necim otkinemo nesto vitalno ili pak da ih zatrpamo govnima od vrane - to, brate strasno nagriza, znam po krovu mojih kola - ako odmah ne ocistis zna da bude belaj. ko zna, mozda bude poslovica, dok je vrana bice i ljudi Smile Smile Smile Smile

p.s: ja sve verujem da ono sto je organsko nekako ima vecu moc od neorganskog i tehnoloskog. Vreme ce pokazati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Avg 2025, 21:59:11
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.436 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.