Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 08:35:54
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Reforma zdravstva  (Pročitano 434 puta)
05. Feb 2008, 11:45:58
Prijatelj foruma
Superstar foruma

Sačuvaj me Bože od onih kojima treba da verujem

Zodijak Virgo
Pol Žena
Poruke 51791
Zastava Srbija
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4;M
mob
Nokia 
Kodeks o ponašanju zdravstvenih radnika izazvao ogorčenje zaposlenih
Ministar lekarkama bira farbu za kosu!?

Za kosu koristim crvenu boju, nokte ću da lakiram u nijansi za koju ja mislim da mi odgovara, a isto se odnosi i na nakit, i to pravo niko ne može da mi ospori - kaže doktorka Branislava Planček, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, povodom namere ministra Tomice Milosavljevića da ih „upristoji“ i „zapuši usta“

BEOGRAD - Poslovni kodeks kojim se propisuju pravila ponašanja i izgled zdravstvenih radnika, a koji je po preporuci ministra Tomice Milosavljevića, ovih dana kao obavezujući dokument osvanuo na oglasnim tablama svih zdravstvenih ustanova, neprijatno je iznenadio ljude u belim mantilima. Dokumentom se, pored ostalog, zaposlenima zabranjuje kritički stav prema ustanovi u kojoj rade, ali i prema svojim pretpostavljenim, a kao dužnost zaposlenog navodi da treba „afirmativno da govori o postignutim rezultatima u zdravstvenoj ustanovi“.

Duh prošlih vremena o nedodirljivosti pretpostavljenih uznemirio je sindikalne organizacije medicinara, koje su se pobunile protiv „gušenja osnovnih prava i sloboda“ i upozorile na mogućnost zloupotreba od strane direktora medicinskih ustanova. Zanimljivo je i da oni na koje se odnose pomenute odredbe nisu uključeni u proces izrade kodeksa.

- Nas kao predstavnike sindikata zaposlenih u zdravstvu niko nije pitao kada je donosio taj kodeks, zbog toga mogu da kažem da o tome nisam ni informisana. To što smo videli na sajtu Ministarstva ili pročitali u novinama o ovom pravilniku, svakako nije način na koji bi trebalo informisati medicinske radnike o tome kako da se ponašaju ili izgledaju - kaže doktorka Branislava Planček, predsednica Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije.

Ona je ogorčena odredbom o „zabrani kritikovanja ustanove i pretpostavljenog“ i najavljuje da će sindikat to uvek konstruktivno raditi, kada god nešto nije dobro i da ih u tome neće sprečiti „nikakvi kodeksi“.

A KO ŠTITI LEKARE OD LUDAKA?

I dok nadležno ministarstvo propisuje mere kojima se štite zdravstvene institucije i njihovi rukovodioci od kritika koje dolaze iz kolektiva, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti je pokrenuo pitanje bezbednosti zbog učestalih napada na lekare i medicinske sestre na njihovim radnim mestima i ponovo zatražio utvrđivanje „statusa službenog lica“.
- Svakodnevni verbalni i sve učestaliji fizički nasrtaji, kao što je poslednji napad na ekipu Hitne pomoći, zahtevaju hitne preventivne mere. Očekujemo da kao ministar zdravlja pokrenete zakonsku proceduru, ali i da preuzmete druge mere zaštite života i bezbednosti na radu - kaže se, između ostalog, u zahtevu tog sindikata.

- U koje se to vreme mi vraćamo i koliko nazadan je neko ko je pisao pravila - pita se doktorka i izražava nezadovoljstvo i zbog delova Kodeksa koji se odnose na izgled zdravstvenih radnika.

Posebno je ljute preporuke o „diskretnim bojama“ koje treba koristiti za kosu, nokte i izgledu nakita, a delove o urednosti smatra omalovažavajućim za zaposlene u zdravstvu.

- Neće valjda ministar da mi bira boju kose! Ja koristim crvenu, koja je možda za nekoga upadljiva, a za nekoga nije. Koga ćemo pitati kada se farbamo za izbor boje. Nokte ću lakirati kako ja hoću i to u nijansi za koju ja mislim da mi odgovara. Isto se odnosi i na nakit. Biraću ga prema garderobi i sopstvenom ukusu. Ja sam upadljiva, i uvek ću biti upadljiva. Ne može mi niko osporiti pravo na to - kaže doktorka, uz napomenu da je neprimereno govoriti o izgledu medicinskog osoblja koje godinama ne dobija mantile ni uniforme za rad.

- Slažem se da treba da budemo pedantni i uredni, ali za to je potrebno da dobijemo radne uniforme i to više kompleta da bi mogle uvek da nam budu čiste, a ne ovako, da radnu odeću nabavljamo preko privatnih veza ili ih sami kupujemo - priča doktorka Planček. Ona smatra da se Ministarstvo zdravlja bavi marginalnim stvarima u okviru najavljenih promena u ovoj sferi i poručuje:

- Ako je ovo ta najavljena reforma zdravstva, onda je to sramota!!!

Predsednica Sindikata preporučuje odgovornima za stanje u zdravstvu da bi pametnije da se angažuju u zaštiti prava i bezbednosti medicinskog osoblja koje je svakodnevno izloženo napadima na svom radnom mestu i da bi bilo bolje da se više potrude kako bi se konačno usvojili kolektivni ugovori na kojima se radi četiri godine, a ne da se bave „ovakvim stvarima“.
Autor:
Snežana Čelić

Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 11. Avg 2025, 08:35:54
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.078 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.