Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Nije lako pravilno vaspitavati dete; evo gde obično grešimo  (Pročitano 292 puta)
27. Jul 2005, 02:27:02
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
mob
Apple iPhone 6s
Nije lako pravilno vaspitavati dete; evo gde obično grešimo
10 najčešćih roditeljskih grešaka

Većina ljudi zna da reč ponekada može povrediti dete više od udarca. Ipak, često nam nesvesno iz usta izleću na prvi pogled bezazlene rečenice. Jedna od njih je: "Zašto nisi kao tvoj brat?". Kada to kažete mališanu vi ga vređate i srozavate mu samopoštovanje. Roditeljske reči su baza za formiranje dečjeg viđenja sebe samog. Reči su poput odraza ogledala koje reflektuje ka deci osnovne informacije o tome ko su i šta bi trebalo da postanu jednog dana.

Zašto grešimo? Najčešće iz najbolje namere, misleći da je to jedini način da ih naučimo lepom ponašanju. Većina dece dobro podnosi povremene kritičke komentare mama i tata. Što smo svesniji toga koliko su pojedine primedbe štetne, to ćemo se više truditi da nađemo alternativne načine da utičemo na najvoljenije. Ukoliko posle čitanja ovog članka shvatite da svakodnevno koristite stavke koje smo nabrojali pod "nemojte nikada reći deci", a ne možete da se kontrolišete, možda bi mogli da se posavetujete sa psihologom koji će pomoći i vama i vašem detetu.

1. Vređanje
Glupane; budalo; baš si nevaljao; kako si trapav...

Zašto je štetno - Reči roditelja su detetu svetinja. Ukoliko ga nazivate bebom, kretenom ili derištem, ono će u to i poverovati. Ovakve reči više utiču na njihovu ličnost nego na ponašanje. Kada detetu kažete da je trapavo, možda će ubuduće izbegavati da igra loptu ili da pleše. Mališani kojima je "nalepljena etiketa" stidljivaca, verovatno pokušavaju da izbegnu kontakt sa odraslima.

Šta da kažete - Usmerite pažnju svog deteta na neko od oblika ponašanja koje bi želeli da promeni. Na primer: Soba ti postaje neuredna. Olovke i papire koje si ostavio na podu sada treba da pokupiš.

2. Odbacivanje
Ponekada zažalim što sam te rodila; tebe niko ne može da voli...

Zašto je štetno - Odbacivanje znači da imate jaku želju da nastavite život bez deteta. Ako ga ne voli osoba koja ga je donela na svet, dete će živeti u uverenju da je ono krivo zbog toga. Ono što deca moraju da osećaju neprekidno jeste da ih roditelji bezuslovno vole. Još jedna stvar, volite ih zbog onoga što jesu, a ne zbog uspeha ili padova.

Šta da kažete - Svakodnevno otvoreno ispoljavajte svoje emocije prema detetu i to verbalno. Recite mu da ga volite i grlite ga, golicajte, ljubite.

3. Negativnost
Nikada nećeš ništa uraditi od sebe; jednog dana ćeš biti pravi probisvet...

Zašto je štetno - Deca će postati optimisti ili pesimisti u zavisnosti od toga šta mi mislimo o njima i koliko verujemo u njih. Neki ministar je jednom prilikom posetio zatvor i razgovarao sa velikom grupom osuđenika. Tražio je da se jave svi oni kojima su dok su bili klinci roditelji govorili da će jednog dana završiti u zatvoru. Bio je šokiran kada su skoro svi podigli ruke. Roditelji moraju da veruju u svoju decu i da im predviđaju lepu budućnost.

Šta da kažete - Sada prolaziš kroz težak period, ali moraš da znaš da ću ja uvek verovati u tebe.

4. Dežurni krivac
Zbog tebe sam se iznervirala; zbog tebe smo se tvoja mama i ja razveli; tvoja sestra nikada to ne bi uradila, a ti si morala...

Zašto je štetno - Dete je dežurni krivac kada bacate krivicu na njega zbog tuđih dela. Njih je najlakše optužiti za greške drugih ukućana jer su najlakše mete. Ukoliko želite da ono nauči da preuzme odgovornost za svoje postupke, morate im pružiti primer i priznati im svoje greške i slabosti.

Šta da kažete - Ukoliko se ipak desi da pobesnite, kada se budete smirili, izvinite se detetu. Recite mu: "Izvini što sam vikala na tebe. Danas sam jako umorna i ubuduće su se potruditi da se kontrolišem."

5. Perfekcionizam
Zašto si stigao drugi; dobio si četvorku, zašto nisi peticu?

Zašto je štetno - Roditelji koji su perfekcionisti vrše pritisak na decu. Bilo da su u pitanju vrhunski rezultati u sportu ili u školi. Poruka koja se krije iz njihovih zahteva je "Nisi dovoljno dobar takav kakav jesi." Nerealna očekivanja u detetu će probuditi nedostatak samopoštovanja.

Šta da kažete - Odlično je što u knjižici imaš mnogo petica; odlično si trčao danas na trci...

6. Poređenje
Zašto se malo više ne ugledaš na sestru; kada sam bio u tvojim godinama, pešačio sam dva kilometara do škole...

Zašto je štetno - Kada mu prosleđujete informaciju da nije dobar kao što je njegova sestra, usadićete zlo seme rivalstva među decu. Nijedno dete ne bi trebalo da se takmiči sa ukućanima zato što će se neizbežno osećati bezvredno i inferiorno. Čak i kada kažete "Bolje igraš tenis od brata", budite rivalstvo.

Šta da kažete - Umesto da poredite, kažite mu da je poslednjih nekoliko meseci napredovao u nekoj od veština koje poseduje.

7. Stid
Stidi se, ponašaš se kao beba; ne mogu da verujem da se plašiš male mace...

Zašto je štetno - Kada je postiđeno, dete se oseća drugačije od drugih. Postiđivanje demorališe, ali ne podstiče promenu. Neki roditelji javno ponižavaju svoju decu, ukazujući na njihove slabosti (mokrenje u krevet, strah od životinja, itd).

Šta da kažete - Umesto što kažete: "Veliki si, a plačeš", recite: "Ponekada je teško da stvari dele sa drugima. Sledeći put ćemo tvoje specijalne igračke skloniti."

8. Psovanje
Marš; kretenu; idi u ....., ...

Zašto je štetno - Samo je nekoliko gorih stvari koje detetu možete uraditi, nego što je prostački verbalni napad na njega. Deca skoro sasvim zavise od vaših reakcija i samo po njim znaju kada su uradila nešto loše ili dobro, pametno ili glupo. Emotivno oni su izrazito ranjiva bića. Roditeljsko neprijateljstvo pripisuju samo sebi i zaključuju da su najgora na svetu.

Šta da kažete - Kada ostaviš haos na kuhinjskom stolu, neko će zbog toga morati više da radi. Sada treba da raskloniš stvari sa njega i očistiš ga.

9. Pretnje
Ako odmah ne dođeš, sešću u auto i otići ću; ako to ponoviš, zvaću policiju da dođe po tebe...

Zašto je štetno - Pretnja je preuveličana izjava o teroru koji ćete izvršiti nad detetom. Na primer: "Prebiću te na mrtvo ako ne budeš dobar." Pretnje unose strah i teraju dete da oseća kako živi u nesigurnom i neprijateljskom svetu. Pretnja napuštanjem je posebno traumatična.

Šta da kažete - Decu treba upozoriti, a ne pretiti im. Upozorenje je uzročno-posledično (ako - onda). "Ako nastaviš da ga udaraš, otićeš u sobu."

10. Ulivanje osećaja krivice
U grob ćeš me oterati; kako možeš tako da se ponašaš posle svega što sam uradila za tebe...

Zašto je štetno - Deca koju roditelji teraju da osećaju krivicu zbog normalnih grešaka ili problema, koji su vam njihove kontrole veruju da su odgovorna za svaku negativnu stvar koja se u porodici desi. Sve to proizvodi veliki osećaj krivice u njima. Krivica, pak, može da inhibira dečju želju da se oproba u novim aktivnostima ili emocijama.

Šta da kažete - Nije lepo da uzimaš tuđe stvari bez pitanja. Kako bi se ti osećao da ti brat uzme nešto iz sobe, a da te nije pitao da li može?
Priredila I. Stojanov
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 18 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.