Evo još jednog slučaja. Naime kupio sam wi-fi USB adapter pa sam i preko njega probao da podijelim internet vezu sa telefonom. Uspjelo je ali poslije puno glavobolje. Moja preporuka je da se kupi router ili ap a pci kartice i USB adapteri su za ne daj bože.
Bitna stvar kod kupovine USB adaptera je to da ima opciju da radi kao AP. Od station moda nema ništa osim ako niste neki hiper-mega-ultra-giga...itd...itd "informatičar".
(BTW. Šta kaže informatičar kad vidi rasnu plavušu?? Vidi joj properties jbt!) 8)
Sad, kako ćete natjerati da USB wi-fi adapter radi kao AP?? Postoje dvije mogućnosti. Da ima tu opciju prilikom kupovine, druga opcija je upotreba dodatnih programa. Pojedini USB adapteri nemaju mogućnost da rade kao AP i na to treba obratiti pažnju kod kupovine. 8)
Dakle radi se o USB Wi-Fi
TP-Link TL-WN322G. Instalirati drajvere i USB wireless adapter na računar. Podesiti ga da radi kao AP. Ovaj adapter ima podešavanja u software-u, da li će da radi kao station ili AP, zbog toga sam ga i izabrao. Nema potrebe za instalaciju bilo kakvih dodatnih programa. Podesiti u podešavanjima adaptera (u defaultnom programu koji dolazi sa adapterom) ssid mreže, kanal na kome će da radi i wep enkripciju.(ako je potrebno).

Trebalo bi da je automatski kreirana i nova wireless konekcija u conections. Ući u properties i na tabu wireless networks
dečekirati (ugasiti) opciju: use windows to configure my wireless network settings.
Na taj način ćemo isključiti windows iz upravljanja wi-fi vezom i glavnu riječ će da preuzme programče što je došlo uz usb adapter. Jer ja u njemu odredim jedne parametre a win druge pa onda ništa ne radi.
Znači ugasiti onu opciju i sve će biti o.k. ;)
Što se tiče podešavanja telefona djelovaće šašavo ali je veoma jednostavno. Ući u
alatke/podešavanja/veza/pristupne tačke... Tu kreirati novu pristupnu tačku. Dati ime konekciji po volji, nosilac podataka treba da je wlan, ime wlan mreže- uključiti skeniranje i naći će našu mrežu (wlan_ap) i ne čačakati više ništa.
Po potrebi restartovati PC i telefon. Konektovati se sa računara na net. Upaliti u telefonu browser, ukucati stranu po želji, izabrati Ap koji smo kreirali za wireless vezu i .... i nema dalje. To je to. ;)
P.S. Ne moraju drajveri, koji omogućavaju USB wireless uređaju da radi kao AP, da dođu sa adapterom. Mogu se naći na netu odgovaraći. Sad pojedini USB wireless adapteri nemaju mogućnost da rade kao AP ni uz pomoć bilo kakavih drajvera. To sve zavisi od čipa koji se nalazi u njima i zato treba obratiti pažnju kod kupovine. :)
P.P.S. Tokom "mučenja" sa ovim USB adapterom i isprobavanja raznih podešavanja, prvi put sam probao i Ad-Hock metodom da spojim PC i telefon i mogu reći da je taj mod, barem na E61, nenormalno trošio bateriju i zagrijavao telefon. Nevjerovatna je razlika između infrastructure i ad-hock moda. Bar duplo, ako ne i više, baterija se brže troši u ad-hock-u. Dal' je bug u fw-u ili je nešto drugo u pitanju, đavo će ga znati! :)
Izvor