IN < - Kako da instaliram Apache / MySQL / PHP / SSL - >LO
(1/57) > >> :: Odgovori!
Autor: SerbianFighter :
Apache: Apache

Kao prvi korak jedne WAMP instalacije morate instalirati Apache Webserver, jer je on uslov za rad svih drugih komponenti (ne za MySQL). Za pocetak morate skinuti Apache sa interneta. Ako hocete da skinete zadnju Win32 verziju, mozte je preuzeti na www.apache.org .

Nakon sto ste skinuli najnoviju verziju Apache webservera (Win32 verziju), dolazi na red instalacija.

Nakon sto startate .exe file koji ste upravo skinuli sa neta, moracete izabrati u koji direktorij zelite da instalirate Apache. Apache Vam predlaze automatski da ga instalirate u C:Program FilesApache GroupApache .

Vama je na izbor ostavljeno gdje zelite instalirati ovaj server. Ja sam izabrao direktorij predlozen od Apache-a i instalirao ga tu.

Ako koristite NT ili Win2000+, Apache ce Vas pitati da li zelite da ga instalirate kao servis. Ako ga instalirate kao servis, Apache ce se automatski ukljuciti pri svakom startu Windows-a i citavo vrijeme ce raditi u pozadini, odnosno nece biti vidljiv nikakvom ikonicom ili prozorom. Jedini trag o Apache-u ce te naci u Task Manageru, koji mozete otvoriti sa CTRL+ALT+DEL . Ako ga ne instalirate kao servis, moracete ga svaki put startati manuelno klikom na ikonicu Start Apache koja ce se nalaziti u Vasem Start menu-iju nakon instalacije.

Time je instalacija prakticno zavrsena. Da bi provjerili da li je Apache korektno instaliran, startajte Apache (ako nije instaliran kao servis) i upisite u Vasem browseru adresu http://127.0.0.1/ . Ako se otvori na stranica na kojoj pise " If you can see this, it means that the installation of the Apache web server software on this system was successful ... ", onda ste ocigledno pravilno instalirali Apache server.

Stranica koja se otvorila, nalazi se u direktoriju C:Program FilesApache GroupApachehtdocs . To je nakon instalacije Vas root direktorij za web dokumente. Moj savjet je da uglavnom radi preglednosti i lakseg rada promjenite root direktorij, kao i jos nekoliko sitnica. Konfiguracija Apache servera funkcionise veoma jednostavno koristeci httpd.conf file, koji se nalazi u C:Program FilesApache GroupApacheconf direktoriju.

httpd.conf file mozete otvoriti pomocu bilo kojeg editora. Editovati ga mozete takodje u Windows Notepad-u. Kliknite na httpd.conf desnim tasterom misa i odaberite u menu-iju opciju Open with. Sledece opcije bi trebali konfigurisati:
ServerAdmin - tu upisite Vasu email adresu ServerName - tu upisite ime servera. Obicno stoji localhost, ali Vi mozete upisati sta zelite. Ako upisete npr. localhost, onda ce te u browseru uvijek pozivati Vas root direktorij sa http://localhost/. DirectoryIndex - tu upisite index.html index.htm index.php index.php3DocumentRoot - root direktorij za Vase internet dokumente/stranice. Ja sam izabrao posebnu particiju/disk za to -> D:/sajt (prije toga sam naravno napravio direktorij D:/sajt). i naravno upisite ga pod navodnim znakovima <Directory ...> - tu bi takodje trebali upisati Vas root direktorij, odnosno D:/sajt, takodje pod navodnim znakovima

Ovim je instalacija Apache-a zavrsena.

Vazno: pri upisivanju root direktorija i sl. u httpd.conf file-u, pripazite da ne upisujete put do direktorija koristeci backslash (npr: Ewww), nego samo slash (/) (npr. E/www).
Autor: SerbianFighter :
MySQL: MySQL

Slovo M iz rijeci WAMP stoji za MySQL. To je baza podataka, odnosno server koji cemo mi koristiti u nasem primjeru.

Skinite najnoviju verziju MySQL-a ( download ). Nakon sto ste skinuli .zip file, otvorite ga, i pocnite instalaciju klikom na Setup.exe .

Instalirajte MySQL u direkotrij po zelji (ja sam instalirao ga u C:mysql ). Ako MySQL instalirate kao servis on ce se automatski ukljuciti pri svakom startu Windowsa-a. Za njega vrijedi isto kao i za Apache, a to znaci da osim u Task Manageru necete primjetiti da je uopste ukljucen, ako je instaliran kao servis. Ako ga ne instalirate kao servis, moracete ga svaki put startati klikom na file winmysqladmin.exe koji se nalazi u C:mysqlbin . Takodje ga mozete startati koristeci command line (-> kliknite na Start->Run i upisite cmd ). Upisite cd "C:mysqlbin" i onda upisite mysql da otvorite MySQL menu. Upisite h da vidite sve komande. Umjesto mysql mozete upisati i mysqladmin , ako zelite administrirate baze, tabele itd.

Pri instalaciji ce Vas MySQL pitati da odredite password za root usera. To je glavni user, koji ima apsolutno sva prava i zato cuvajte password. Promjeniti ga mozete uvijek tako sto startate mysqladmin.exe file ovako:

mysqladmin -h hostname -u root password 'novi password'

Time je instalacija MySQL-a zavrsena. Radi lakseg administriranja MySQL-a, savjetujem Vam da skinete ili MySQL Front ili phpMyAdmin.

Ovim je nasa WAMP instalacija zavrsena. Da bi ovu kombinaciju ucinio jos interesantnijom, na sljedecoj stranici sam Vam ponudio objasnjenje kako da instalirate SSL na svom Apache serveru, i ja Vam to srdacno preporucujem. SSL je skracenica za Secure Socket Layer. Kada na nekim stranicama adresa pocinje sa https:// (a ne sa http:// ), to znaci da je na tom serveru instaliran SSL. To je protokol, razvijen od Netscape-a, koji sluzi sigurnom tranferu dokumenata preko Interneta. SSL prakticno kodira podatke koristeci public key i salje ih browseru. SSL podrzavaju svi vodeci browseri.
Autor: SerbianFighter :
PHP: PHP

Iako gledajuci redoslijed slova u rijeci WAMP (Windows, Apache, MySQL, PHP), bi PHP trebao doci na red tek nakon MySQL-a, mi cemo ga sada instalirati.

Skinite najnoviju verziiju PHP-a ( download ). Download link skida sa PHP.net servera najnoviju PHP verziju u zip formatu. Ova verzija je dosta veca od .msi verzije, medjutim u njoj su ukljucene sve najaktuelnije libraries (biblioteke) koje Vam veoma lako mogu zatrebati. Instalacija .zip distribucije je malo komplikovanija, ali tacno znate gdje se koji file nalazi i sta tacno radi.

Nakon downloada, raspakujte .zip file u zeljeni direktorij. Ja sam ga raspakovao u direktorij C:Program Filesphp3 (njem. C:Programmephp3), posto je to jedna aplikacija, a ja volim kad mi se svi instalirani programi nalaze u istom direktoriju. Vi mozete takodje raspakovati PHP i u bilo koji drugi direktorij, medjutim u ostatku ovo kursa, moracete koristiti Vas direktorij umjesto gore navedenog.

U direktoriju u koji ste raspakovali PHP, C:php se nalazi file php.ini-dist . Preimenujte ga u php.ini i kopirajte ga u Vas Windows direktorij ( npr. C:Windows ili C:WINNT ). U C:WindowsSystem direktoriju bi se trebala nalaziti dva file-a: Msvcrt.dll i php4ts.dll . Ako se ne nalaze, kopirajte iz C:Program Filesphp3 ova dva file-u u C:WindowsSystem.

Toliko sto se tice PHP-a za sada. Otvorite u editoru file httpd.conf koji se nalazi u Vasem Apache conf direktoriju C:ProgrammeApache GroupApacheconf . Nadjite red (najbolje pomocu "Search" (njem. Suchen) opcije) u kojem se nalazi tekst ScriptAlias ... . Ispod njega dodajte sljedece redove:

ScriptAlias /php/ "C:/php"

AddType application/x-httpd-php .php
AddType application/x-httpd-php .php3
AddType application/x-httpd-php .phtml
Action application/x-httpd-php"/php/php.exe"


Ovih par redova govore Apache-u da se u direktoriju C:/php/ nalazi aplikacija, koja interpretira sve dokumente iz AddType liste (.php, .php3, phtml). Vi mozete pomocu AddType komande dodati bilo koju ekstenziju da bude koristena kao PHP file (npr. ako stavite AddType application/x-httpd-php .xxxyyy , svi file-ovi koji imaju ovu ekstenziju, ce biti posmatrani odnosno interpretirani kao PHP file. Tako mozete i najobicnije .html file-ove kao PHP file-ove koristiti).

Iskljucite Apache, i startajte ga ponovo. Ako ga samo restartate koristeci opciju iz Start menu-ija Restart Apache , desava se da Apache i dalje koristi orginalnu konfiguraciju.

Ovim je instalacija PHP-a zakljucena. Da bi testirali da li je PHP dobro instaliran, napravite jedan test.php file i upisite sljedece u njega:

Kod:

<?php 
echo "Zdravo.";    
?>

* zbog ogranicene sirine tabele, moze se desiti da su neke linije rastavljene u dva reda

Snimite file u Vas root direktorij (nasem slucaju D:sajt), i nakon toga pozovite u Vasem browseru http://localhost/test.php . Ako se otvori bijela stranica, na kojoj pise Zdravo , PHP je uspjesno instaliran.
Autor: SerbianFighter :
SSL: SSL

SSL je skracenica za Secure Socket Layer. Kada na nekim stranicama adresa pocinje sa https:// (a ne sa http:// ), to znaci da je na tom serveru instaliran SSL. To je protokol, razvijen od Netscape-a, koji sluzi sigurnom tranferu dokumenata preko Interneta. SSL prakticno kodira podatke koristeci public key i salje ih browseru. SSL podrzavaju svi vodeci browseri.

Za SSL cemo koristiti mod_ssl jer je to za sada (bar meni) jedina poznata free verzija SSL-a u kombinaciji sa Windows sistemom. mod_ssl je Apache modul i skracenica mod oznacava modul i tako se inace oznacavaju svi Apache moduli.

Prije nego sto pocnemo sa konkretnom instalacijom i konfiguracijom SSL-a, moramo otvoriti nas httpd.conf u C:Program FilesApache GroupApacheconf direktoriju. Ako ste procitali kako instalaciju Apache-e, onda znate da ovaj file sluzi za kofiguraciju Apache-a. U njemu moramo promjeniti par stvari:

nadjite liniju u kojoj stoji Port 80 i stavite znak # (komentar) ispred njega, tako da sada stoji #Port 80
nadjite liniju u kojoj stoji tekst Listen ... (obicno #Listen 3000), i dopisite dva reda:
Kod:

Listen 80
Listen 443


Port 80 slusa za nasu standardnu http konekciju, dok port 443 slusa nasu SSL (https) konekciju.

Skinite zadnju verziju mod_ssl-a ( download ). Raspakujte file u novi direktorij. U direktoriju u koji ste rapakovali mod_ssl, naci ce te poddirektorij keys . Pomocu MS-DOS Prompt prozora udjite u taj direktorij (cd "ime direktorija") i uradite sljedece:

kreirajte certifikat i privatni kljuc ovom komandom i ispunite pitanja u vezi passworda i privatnih podataka:
Kod:

openssl req -config openssl.cnf -new -out my-server.csr
onda obrisite password iz privatnog kljuca koristeci sljedecu komandu:
Kod:

openssl rsa -in privkey.pem -out my-server.key

kreirajte samopotpisani certifikat dok ne dobijete vazeci certifikat od firme kao verisign ili thawte. broj 365 oznacava broj dana koliko dugo ce vaziti certifikat:
Kod:

openssl x509 -in my-server.csr -out my-server.cert -req -signkey my-server.key -days 36
5
kreirajte certifikat i za korisnike Internet Explorera 4.x da bi ga i oni mogli instalirati:
Kod:

openssl x509 -in my-server.cert -out my-server.der.crt -outform DER

Kreirajte u Apache conf direktoriju ( C:Program FilesApache GroupApacheconf ) novi direktorij koji se zove ssl tako da path do njega izgleda ovako: C:Program FilesApache GroupApacheconfssl i kopirajte u njega file-ove my-server.key, my-server.cert i my-server.der.crt .

U glavni Apache direktorij ( C:Program FilesApache GroupApache ) kopirajte sljedece file-ove: openssl.exe, ssleay32.dll, libeay32.dll i ApacheCore.dll . File-ove ssleay32.dll i libeay32.dll kopirajte i u Vas C:WindowsSystem32 (ili C:WINNTSystem32) direktorij.

U Apache/modules ( C:Program FilesApache GroupApachemodules ) kopirajte file (modul) mod_ssl.so . To je nas SSL modul.

Otvorite ponovo nas httpd.conf iz C:Program FilesApache GroupApacheconf direktorija koristeci editor i napravite sljedece promjene:

nadjite red(-ove) koji pocinju sa LoadModule i dodajte sljedeci red:
Kod:

LoadModule ssl_module modules/mod_ssl.so

odmah ispod LoadModule dijela se nalazi AddModule dio. U njega upisite sljedeci red:
Kod:

AddModule mod_ssl.c

i kao zadnju promjenu u httpd.conf file-u, na kraj file-a kopirajte sljedece redove, ali pripazite da umjesto rijeci MY_SERVER.COM upisete Vasu domenu (pogledajte ServerName u instalaciji Apache servera):
Kod:

# posetite http://www.modssl.org/docs/2.4/ssl_reference.html
SSLMutex sem
SSLRandomSeed startup builtin
SSLSessionCache none

SSLLog logs/SSL.log
SSLLogLevel info
# rec "info" mozete promjeniti u "warn" ako u instalaciji ne bude gresaka

SSLEngine On
SSLCertificateFile conf/ssl/my-server.cert
SSLCertificateKeyFile conf/ssl/my-server.key


Ovim je instalacija SSL-a zavrsena. Startajte Apache komandom apache -k start iz glavnog Apache direktorija, ako zelita da vidite ima li nekih gresaka. Ako se ne pojave nikakve greske, ugasite Apache pomocu CTRL-C i slobodno startajte Apache pomocu ikonice Start Apache iz Start Menu-ija. Takodje mozete ga startati kao servis.

I za kraj, upisite u Vasem browseru adresu https://vasa_domena/ (umjesto "vasa_domena" upisite domenu (ServerRoot) koju ste upisali u httpd.conf file-u) da provjerite da li je instalacija uspjesno zavrsena.
Autor: pilot :
Ponekad pomislim da si ti sve ovo izmislio kolko dobro baratas stvarima  :flower:
> Odgovori
^ Povratak na viši nivo
>> Sledeća strana