Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 35 36 38 39 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Како бих ја решио ситуацију 1991.  (Pročitano 37774 puta)
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50087
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung Galaxy S24

@ Bora,

Ajde ti meni Bora, kao stariji pametan čovjek reci zašto Bošnjaci nisu prihvatili Kutiljerov plan, a sa druge strane prihvatili Vens-Ovena koji im je daleko manje pružio. To se vidi na priloženim mapama.
« Poslednja izmena: 18. Feb 2009, 18:47:16 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 2823
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
 Magicu,
ja živim u Hrvatskoj 20 godina i nisam stručnjak za noviju povijest Bih.Ptatim površno jer sam podrijetlom iz Hercegovine.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50087
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung Galaxy S24
Magicu,
ja živim u Hrvatskoj 20 godina i nisam stručnjak za noviju povijest Bih.Ptatim površno jer sam podrijetlom iz Hercegovine.

Pa valjda si bio upoznat sa tim sporazumima kada su se predlagali.

Nego činjenica da Zemunac nije u pravu, Srbi su u Bosni tražili dogovor i pristajali na sporazume, ali šta vrijedi kada ostali nisu htijeli ništa da se dogovore sa Srbima.

« Poslednja izmena: 18. Feb 2009, 19:54:35 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Magicu,

Nego činjenica da Zemunac nije u pravu, Srbi su u Bosni tražili dogovor i pristajali na sporazume, ali šta vrijedi kada ostali nisu htijeli ništa da se dogovore sa Srbima.

Normalno je da nisu, dobili su šansu i iskoristili su je. Nisu oni blesavi da se bave izmaglicama tipa Jugoslavije, jugoslovenstvom, bratstvom i jedinstvom. Hrvati su kompletan nacionalni deficit iz 1000 godina rešili 1995. Sa Zemuncem se slažem da smo mi najpre platili ceh megalomaniji, jer je teška megalomanija narod koji za dlaku izbegao totalnu asimilaciju pod Turcima i u AU monarhiji, tripovati kao lidera neke romantičarske panslovenske ideje.Umesto da smo prvo rešili svoje nacionalno pitanje, reanimirali i osvežili naciju, pa tek onda u nekoj perspektivi išli na to povezivanje Balkana( a imali bi skoro 100 godina za to), mi smo nacionalni polet iz 19. veka pretvorili u prašinu. Jbge. Neozbiljno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Magicu,

Nije tačno. Srbi nisu prihvatili ni jedan plan osim Oven-Stoltenbergov zato što su u tom planu ispunjene sve Karadžićeve želje. Krajina + koridor u Posavini + celo Podrinje (osim enklave Srebrenica-Žepa). Taj plan je bio bukvalno precrtana linija fronta iz tog doba. Taj plan kao da je crtao Karadžić lično, tako su to doživeli u Sarajevu i Zagrebu.

A kad pitaš zašto su muslimani odbili Kutiljerov plan, imaj u vidu da je taj plan napisan pre rata, kao što se vidi to je podela Bosne bukvalno prema popisu iz 1991. godine, po granicama predratnih opština, međutim muslimanska politika ni tada nije bila za bilo kakvu suštinsku podelu Bosne, zato su i odbili taj plan.

Muslimanska politika u BiH je od starta imala jednu konstantu. Bosna kao unitarna država. To je dogma koje se ne odriče ni jedan muslimanski političar, bez obzira kojoj ideološkoj opciji pripada, I sada je to njihova glavna politička konstanta, osim ovih zadnjih Tihićevih izjava o prihvatanju realnosti.

Jesu muslimani prihvatili Vens-Ovenov plan, ali tada je situacija bila sasvim drugačija. Taj plan je došao u vreme kad su muslimani ratovali sa Srbima i Hrvatima, Sarajevo je bilo u potpunoj blokadi, sa sve 4 strane sveta, jer kad su muslimani zaratili sa Hrvatima onda im je bio zatvoren jedini izlaz iz Sarajeva, na pravcu prema Kreševu i Kiseljaku koje su kontrolisali pripadnici HVO.

Prema tome, muslimani su bili u bezizlaznoj situaciji, okruženi sa svih strana i bili su primorani da prihvate bilo koji plan. Nisu oni prihvatili Vens-Ovenov plan zato što su iskreno verovali u decentralizaciju i regionalizaciju BiH, već zato što im je u 1993. godini zapretilo totalno istrebljenje.

IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50087
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung Galaxy S24
@ Zemunac

Šta je Kutiljerov plan ?

Da bi se sprijecio ratni sukob u BiH, za kojeg su se strane pripremale, u Lisabonu je 23. februara 1992. godine održana Konferencija o BiH u organizaciji portugalskog ministra Žoze Kutiljera. Na konferenciji su dogovoreni principi odnosa u BiH i okviri za formiranje nacionalnih kantona. Popis na dokument, kasnije nazvan Kutiljerov plan, stavili su Radovan Karadžic, Alija Izetbegovic i Mate Boban. Ocekivao se iskorak ka miru. Medutim, Izetbegovic je po nagovoru americkog ambasadora Vorena Cimermana iz Beograda povukao svoj potpis. Suština je u poznatoj Izetbegovicevoj izjavi: "Zbog mira ne bih žrtvovao samostalnost BiH, ali bih zbog samostalnosti žrtvovao mir", koja pokazuje opredjeljenost bošnjackog rukovodstva za oružanu borbu u ocuvanju BiH kao jedinstvene države u kojoj ce se moci putem majorizacije drugih naroda realizovati vlastiti ciljevi.

Dakle Karadžić je potpisao to. Nemaš tu prostora da tvrdiš da je bilo drugačije.

....i navedi mi jedan razlog zašto bi Srbi prihvatili Vens-Ovenov plan, kojim bi sa 70% teritorije koju su držalli tokom rata  spali na to da dobiju manje opština od zbira svih u kojima su bili većina po popisu iz 91. (vidi mape, Kutiljerov plan je podjela prema tome ko je u kojoj opštini činio većinu). Zaista to nije realno. Nisi jasan kada tvrdiš da su Srbi trebali pristati na to, a još manje si jasan kada pričaš da Srbi nisu htijeli da vode nikakve pregovore.       
« Poslednja izmena: 18. Feb 2009, 22:27:11 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
@ Zemunac

Šta je Kutiljerov plan ?

Da bi se sprijecio ratni sukob u BiH, za kojeg su se strane pripremale, u Lisabonu je 23. februara 1992. godine održana Konferencija o BiH u organizaciji portugalskog ministra Žoze Kutiljera. Na konferenciji su dogovoreni principi odnosa u BiH i okviri za formiranje nacionalnih kantona. Popis na dokument, kasnije nazvan Kutiljerov plan, stavili su Radovan Karadžic, Alija Izetbegovic i Mate Boban. Ocekivao se iskorak ka miru. Medutim, Izetbegovic je po nagovoru americkog ambasadora Vorena Cimermana iz Beograda povukao svoj potpis. Suština je u poznatoj Izetbegovicevoj izjavi: "Zbog mira ne bih žrtvovao samostalnost BiH, ali bih zbog samostalnosti žrtvovao mir", koja pokazuje opredjeljenost bošnjackog rukovodstva za oružanu borbu u ocuvanju BiH kao jedinstvene države u kojoj ce se moci putem majorizacije drugih naroda realizovati vlastiti ciljevi.

Dakle Karadžić je potpisao to. Nemaš tu prostora da tvrdiš da je bilo drugačije.

....i navedi mi jedan razlog zašto bi Srbi prihvatili Vens-Ovenov plan, kojim bi sa 70% teritorije koju su držalli tokom rata  spali na to da dobiju manje opština od zbira svih u kojima su bili većina po popisu iz 91. (vidi mape, Kutiljerov plan je podjela prema tome ko je u kojoj opštini činio većinu). Zaista to nije realno. Nisi jasan kada tvrdiš da su Srbi trebali pristati na to, a još manje si jasan kada pričaš da Srbi nisu htijeli da vode nikakve pregovore.       

Druže, ja ne tvrdim da Karadžić nije potpisao Kutiljerov plan. Kutiljerov plan je bio predlog pre rata u BiH. Ja govorim o mirovnim planovima, a Kutiljerov plan nije mirovni. Da bi neki sporazum bio "mirovni", prvo treba da bude rat da bi se sporazumom došlo do mira.  Smile

Što se tiče Vens-Ovenovog plana, taj plan nije bio toliko loš za srpsku stranu, i po tom planu su sve predratne opštine sa srpskom većinom bile u srpskim provincijama (kantonima). Čak je i Milošević išao na Pale i vukao Micotakisa da ubeđuje paljansku skupštinu, i svi znamo kako je to prošlo.

Vens-Ovenov plan se ne razlikuje mnogo od Kutiljerove mape, osim u Posavini. To je bio razlog zašto je odbijeno, zbog koridora. Ja se dobro sećam te rasprave koja je potrajal celu noć, glavna zamerka je bila koridor, jer su paljanski poslanici razmišljali u ratnim okolnostima, jednostavno im nije dolazilo do pameti da je taj sporazum mirovni, stao bi rat, a u miru nisu potrebni nikakvi koridori. Evo i sad je RS de facto prepolovljena (distrikt Brčko) pa to nije nikakav problem za slobodnu komunikaciju između Krajine i Podrinja.

Pitaš razlog za prihvatanje Vens-Ovenovog plana. Evo nekoliko razloga
1. Opštine sa srpskom većinom bi pripale srpskim kantonima
2. Srbiji (i RS) bi bile ukinute sankcije. Nemoj da zaboraviš da je tada u Srbiji plata bila 10 maraka i da su ljudi bili bukvalno dovedeni na ivicu fizičkog opstanka, a u RS je stanje bilo još gore.
3. Rat bi se završio, sačuvalo bi se puno ljudskih života (srpskih, muslimanskih i hrvatskih)
4. Nikad se ne bi dogodila Srebrenica, zbog tog idiotskog zločina će generacije i generacije Srba nositi "obeležje" koje će nas opterećivati u svakom pogledu. Dan danas je Srebrenica breme  i samar oko vrata Srbije i RS.
5. Da je tada stao rat u Bosni, drugačije bi se rešavala sudbina Republike Srpske Krajine, i tu bi se išlo na kompromis, i sigurno da krajišnici ne bi završili u onim pretužnim traktorskim kolonama
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
Samo da malo ispravim Magica, hronološki, između Kutiljerovog (predratnog) plana i Vens-Ovenovog plana bio je još jedan predlog, na samom početku rata, tzv. Karington-Kutiljerov plan

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50087
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Samsung Galaxy S24
Vidim da si upoznat više nego iko na forumu o svim mirovnim sporazumima i pregovorima, pa ćeš moći da odgovoriš na sve moje nejasnoće i zapitkivanja.

Prvo je da li mi uopšte gledamo istu kartu.

Ovo sam ja posatavio, jer sam našao na wikipedi da je to Vens-Ovenov plan!

« Poslednja izmena: 19. Feb 2009, 01:39:28 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.6
mob
Sony xperia
@zemunac22
Ajd' izbegavaj duple postove.   Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 35 36 38 39 ... 44
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.065 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.