Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 05:26:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Медузина тајна сила  (Pročitano 383 puta)
31. Avg 2009, 11:21:35
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Таласање изазвано пливањем ових, често невидљивих, створења ствара више енергије него сви океански ветрови и плиме (и осекe)!

Вода пријања уз тело

Да ли су медузе скривен и неискоришћен енергетски извор на Земљи?

С таквим питањем у главама научници су прионули да одгонетну тајну. Таласање изазвано пливањем ових, често невидљивих, створења пружило је уверљив доказ за, само на први поглед, безвезну претпоставку: комешају океане једнаком снагом као ветрови и плима (и осека)!

Шта се то, у ствари, догађа?

Испоставља се да се део воде покреће заједно с телом, као да уз њега приања. Ако имате на уму да у морима и океанима живе милијарде милијарди медуза, замислите колика је то притајена сила. Неки су је, брже-боље, упоредили с тајанственом енергијом космоса, прозвавши је тамном енергијом океана.

Пуко кретање животињица могло би да има крупну улогу у комешању водене масе, што је некада сматрано бесмисленим. Океанска вода могла би да упија снагу створену, чак, треперењем фитопланктонских трепљи. Наиме, и то је својеврсно трење које се темељи на једном од начела физике.

Минулих година, међутим, искрсла су извесна размимоилажења у научничком тумачењу.

Збројите ли ветрове и таласе, то је мање од онога што створи мешање воде у морима и океанима. Истраживање из 2004. обелоданило је да јато риба узроукује јаче вртложење од олује. Убрзо после тога океански физичари су измерили огромне вртлоге које су изазвали малени љускари, за које се веровало да су сувише мали да би имали битан утицај не комешање воде.

Немајући још математичку једначину којом ће до танчина разјаснити појаву, физичари се питају како те малецне силе избегну да их велико океанско трење поништи. Једно од објашњења које је својевремено понудио унук Чарлса Дарвина, притом његов имењак, гласи: само пливање ствара друкчији притисак који привлачи воду уз тело, невидљиви клобук који дуж пута расточе попречне струје.

Када се тело креће кроз течност, испред се ствара поље високог, а иза ниског притиска. И сама течнност се премешта из подручја високог у подручје ниског притиска – с предњег ка стражњем крају тела, тако да имате стално померање воде.

У Калифорнијском институту за технологију уприличили су непосредно осматрање необичне појаве. Користећи светлуцајуће (флуоросцентне) боје и подводне камере, невидиљиво су учинили видљивим: снимили су пливање медузе за којом се у виду репа вукла вода. Иако је то личило не бескрајно малу кап воде у поређењу с напуњеним ведрима ветрова и таласа, сматра се да је највећи део океана – изузев горњих 90 метара или нешто приближно – толико миран да неколико ручних кухињских мешалица (миксера) може да узбурка готово два кубна километра течности. Другим речима, пливањем било које животиње.

Следећи је задатак да провери да ли је оствариво и да се израчуна колико воде покрене ма које живо створење у океану – у којој мери се бројке мењају зависно од облика тела и величине и броја (густине) по кубном метру. Замишља се да би будући налази могли увелико да утичу на обрасце (моделе) климатских промена који то, за сада, не узимају у обзир. Уколико пливање (кретање) ствара силе у размерама таласа, итетако би деловало на свеопшту климу.

Поједини зналци истичу да ово више подсећа на заплет у климатском роману, јер није сасвим јасно како неко може у постојеће климатске обрасце да укључи кретање океанских животиња.

Чланак калифорнијских истраживача објављен је недавно у часопису „Нејчер”.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Poznata licnost

Futo fukutsu - Saburo Sakai

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 3671
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.2
mob
SonyEricsson C702i
Meduze same po sebi deluju kao bica sa druge planete.
Prica o morskim stvorenjima je uvek zanimljiva pogotovu sto je veci deo tog prostranstva potpuno ne poznat coveku...

Oblachak  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Ma o tome u stvari veoma malo znamo, jer smo po difoltu uobrazeni. Kladim se da je plankton pametniji od nas, samo mi mislimo da nije. Smile

Veoma malo znamo o ulogama zivotinja u svemu sto se zove planeta. Neko mi neki dan rece da mu nije jasno koja je uopste uloga komaraca, sem da nanose samo stetu. Ja mu rekoh da ima sigurno neka, recimo da su hrana ze neke ptice itd, a mozda i da malo smanjuju broj ljudi; a ko zna u stvari sta je njihova prava uloga. Mozda takve stvari tek dreba da se razotkriju. Smile

Super tema Oblachak, po obicaju  Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.64
Hvala momci Smile

Pripremam jednu temicu o okeanima i morima... nadam se da ce biti zanimljiva. Potrudicu se da mnogo toga obuhvati Smile
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Samo napred Oblachak Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 31. Avg 2025, 05:26:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.067 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.